Raapuri: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Rollei (arutelu | kaastöö)
Uus lehekülg: '''Raapuri''' (ingl.k. square sail holl.k. razeil) ka täispuri, raaseil on põiki laeva asetseva,keskosaga masti esiküljele kinnitatud (raale) soritud nelinurkne puri.Raapurje ü...
 
Akra (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Raapuri''' ehk '''täispuri''' ka '''raaseil'''([[inglise keel| inglise]] ''square sail'' [[hollandi keel|hollandi]] ''razeil'') on põiki [[laev]]aga asetsev, [[raa]] keskosaga masti esiküljele kinnitatud ja raa külge [[Sorima|soritud]] (kinnitatud) nelinurkne puri.
'''Raapuri''' (ingl.k. square sail holl.k. razeil) ka täispuri, raaseil on põiki laeva asetseva,keskosaga masti esiküljele kinnitatud (raale) soritud nelinurkne puri.Raapurje ülaliik (purjeliik) on kinnitatud raa alaküljel asetseva varda (jaktaagi) külge.Ülemised purjenurgad on seotud raa välisotsade (raanukkade ) külge lühikeste trosside (nokkpentselite) abil. Alumised purjenurgad (soodinurgad) kinnitatakse kas allpool asetsevate raade välisotsade külge või soodinurkadel asetsevad soodi ja halsitrossi abil kinnitataksde tekil r. tuulde seadmisel.Põhiliselt seatakse raapurjed tuulde raanukkade külge kinnitatad (brasside) abil.Raapurje korjamisel tõmmatakse puri kokku (koordingute) ja (kiitaude) abil, rullitakse raa peale ja seesitakse sellele kinni.

Rol
Raapurje ülaliik ehk purjeliik (ülaserv ) on kinnitatud raa alaküljel asetseva [[jaktaag]]i ehk varda külge. Ülemised purjenurgad on seotud raa välisotsde (raanukkade) külge lühikeste [[tross]]ide ehk [[nokkpentsel]]ite abil. Alumised purjenurgad, ehk soodinurgad kinnitatakse kas allpool asetsevate raade välisotste külge või soodinurkadel asetsevad [[Soot|soodi]] ja [[halsitross]]i abil kinnitataksde [[Laevatekk|laevatekil]] raapurje tuulde seadmisel. Põhiliselt seatakse raapurjed tuulde raanukkade külge kinnitatad [[brass]]ide abil.

Raapurje korjamisel (mahavõtmisel) tõmmatakse puri kokku [[koording]]ute ja [[kiitau]]de abil, rullitakse raa peale ja [[seesima|seesitakse]] (seotakse) sellele kinni.

[[Kategooria:Purjelaevade ehitus]]

Redaktsioon: 15. veebruar 2008, kell 23:44

Raapuri ehk täispuri ka raaseil( inglise square sail hollandi razeil) on põiki laevaga asetsev, raa keskosaga masti esiküljele kinnitatud ja raa külge soritud (kinnitatud) nelinurkne puri.

Raapurje ülaliik ehk purjeliik (ülaserv ) on kinnitatud raa alaküljel asetseva jaktaagi ehk varda külge. Ülemised purjenurgad on seotud raa välisotsde (raanukkade) külge lühikeste trosside ehk nokkpentselite abil. Alumised purjenurgad, ehk soodinurgad kinnitatakse kas allpool asetsevate raade välisotste külge või soodinurkadel asetsevad soodi ja halsitrossi abil kinnitataksde laevatekil raapurje tuulde seadmisel. Põhiliselt seatakse raapurjed tuulde raanukkade külge kinnitatad brasside abil.

Raapurje korjamisel (mahavõtmisel) tõmmatakse puri kokku koordingute ja kiitaude abil, rullitakse raa peale ja seesitakse (seotakse) sellele kinni.