Teek: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Loveless (arutelu | kaastöö)
Averand (arutelu | kaastöö)
6. rida: 6. rida:
:''Rohkem informatsiooni leiab artiklist [[linkija]]''
:''Rohkem informatsiooni leiab artiklist [[linkija]]''
* Staatilise linkimise puhul toimub sümbolite lahendamine vahetult peale programmi kompileerimist; kõik viidatud teegiosad kopeeritakse samasse ''executable'' faili koos programmi enda koodiga.
* Staatilise linkimise puhul toimub sümbolite lahendamine vahetult peale programmi kompileerimist; kõik viidatud teegiosad kopeeritakse samasse ''executable'' faili koos programmi enda koodiga.
* Dünaamilse linkimise puhul toimub sümbolite lahendamine programmi käivitusfaasis. Mällu laetakse eraldi programmi binaarfail kui ka teegifailid, ning programmis kasutatud sümbolite viidad suunatakse teegifailile. [[Windows]] operatsioonisüsteemides tunneb ära dünaamilised teegifailid nende [[laiend]]i "<tt>.DLL</tt>" järgi; [[Unix]]-laadsetes operatsioonisüsteemides kasutatakse eesliidet "lib" ning laiendit "<tt>.so</tt>".
* Dünaamilise linkimise puhul toimub sümbolite lahendamine programmi käivitusfaasis. Mällu laetakse eraldi programmi binaarfail kui ka teegifailid, ning programmis kasutatud sümbolite viidad suunatakse teegifailile. [[Windows]] operatsioonisüsteemides tunneb ära dünaamilised teegifailid nende [[laiend]]i "<tt>.DLL</tt>" järgi; [[Unix]]-laadsetes operatsioonisüsteemides kasutatakse eesliidet "lib" ning laiendit "<tt>.so</tt>".


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 7. veebruar 2008, kell 12:53

Teek (inglise keeles: library) on kollektsioon funktsioone, makrosid, klasse vms alamprogramme, mis on mõeldud korduvkasutuseks erinevates programmides. Lisaks alamprogrammidele võivad teegid sisaldada ka temale tööks vajalikke andmeid, kuid see on sekundaarne funktsioon. Teegifaile eristatakse programmidest selle järgi, et nad ei ole iseseisvad programmid, vaid pigem abistajad, mis pakuvad teenuseid teistele, sõltumatutele programmidele.

Tänapäeva tavaarvutitele ilma teekide kasutamiseta praktiliselt programmi kirjutada ei saa, kuna tavaprogrammidel puudub vahetu ligipääs arvuti riistvarale. Sisendi ning väljundi (input/output) jaoks on operatsioonisüsteemidel kaasas rodu teeke, mis suhtelvad kerneliga; operatsioonisüsteemi kernel vastutab vahetult riistvara juhtimise eest. Lisaks sellele kasutavad programmid väga tihti standardteeke, mis on kaasas kasutatava programmeerimiskeelega.

Linkimine

Rohkem informatsiooni leiab artiklist linkija
  • Staatilise linkimise puhul toimub sümbolite lahendamine vahetult peale programmi kompileerimist; kõik viidatud teegiosad kopeeritakse samasse executable faili koos programmi enda koodiga.
  • Dünaamilise linkimise puhul toimub sümbolite lahendamine programmi käivitusfaasis. Mällu laetakse eraldi programmi binaarfail kui ka teegifailid, ning programmis kasutatud sümbolite viidad suunatakse teegifailile. Windows operatsioonisüsteemides tunneb ära dünaamilised teegifailid nende laiendi ".DLL" järgi; Unix-laadsetes operatsioonisüsteemides kasutatakse eesliidet "lib" ning laiendit ".so".

Vaata ka