John Irving: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''John Winslow Irving''' (sündinud [[2. märtsil]] [[1942]] [[Exeter]]is New Hampshire´is USA-s) on [[USA]] [[kirjanik]]. Ta on üks viimaste aastakümnete populaarsemaid ameerika kirjanike. Irvingi kuulsaim romaan on "Garpi maailm", mis koos tema teiste romaanidega on tõlgitud paljudesse keeltesse.
'''John Winslow Irving''' (sündinud [[2. märts]]il [[1942]] [[Exeter]]is [[New Hampshire]]´is USA-s) on [[USA]] [[kirjanik]]. Ta on üks viimaste aastakümnete populaarsemaid ameerika kirjanike. Irvingi kuulsaim romaan on "Garpi maailm", mis koos tema teiste romaanidega on tõlgitud paljudesse keeltesse.
Läbimurderomaan "Garpi maailm" ilmus 1978. aastal. Irvingi romaanides korduvad mitmed märksõnad: tegevuspaigana New Hampshire või Viin, keerulised peresuhted, prostitutsioon, haigused, maadlus. Tema isa osales II maailmasõjas ning vanemad lahutasid mõne aasta pärast. Ülikoolis õppinud nii USAs kui Viinis, asus tööle inglise kirjanduse õppejõuna Vermontis. Esimese romaani "Setting Free the Bears" kirjutas 26-aastaselt, läbimurdeteos "Garpi maailm" oli tema neljas romaan. Oma suurima eeskujuna on ta sageli nimetanud Charles Dickensit ja Günter Grassi. 1999. aastal võitis ta Oscari parima mugandatud stsenaariumi eest filmile “Siidrimaja reeglid”.
Läbimurderomaan "Garpi maailm" ilmus [[1978]]. aastal. Irvingi romaanides korduvad mitmed märksõnad: tegevuspaigana New Hampshire või [[Viin]], keerulised peresuhted, prostitutsioon, haigused, maadlus. Tema isa osales II maailmasõjas ning vanemad lahutasid mõne aasta pärast. Ülikoolis õppinud nii USAs kui Viinis, asus tööle inglise kirjanduse õppejõuna Vermontis. Esimese romaani "Setting Free the Bears" kirjutas 26-aastaselt, läbimurdeteos "Garpi maailm" oli tema neljas romaan. Oma suurima eeskujuna on ta sageli nimetanud [[Charles Dickens]]it ja [[Günter Grass]]i. 1999. aastal võitis ta Oscari parima mugandatud stsenaariumi eest filmile “Siidrimaja reeglid”.


== Teosed ==
== Teosed ==



* ''[[Setting Free the Bears]]'' ([[1968]])
* ''[[Setting Free the Bears]]'' ([[1968]])

Redaktsioon: 26. jaanuar 2008, kell 00:19

John Winslow Irving (sündinud 2. märtsil 1942 Exeteris New Hampshire´is USA-s) on USA kirjanik. Ta on üks viimaste aastakümnete populaarsemaid ameerika kirjanike. Irvingi kuulsaim romaan on "Garpi maailm", mis koos tema teiste romaanidega on tõlgitud paljudesse keeltesse. Läbimurderomaan "Garpi maailm" ilmus 1978. aastal. Irvingi romaanides korduvad mitmed märksõnad: tegevuspaigana New Hampshire või Viin, keerulised peresuhted, prostitutsioon, haigused, maadlus. Tema isa osales II maailmasõjas ning vanemad lahutasid mõne aasta pärast. Ülikoolis õppinud nii USAs kui Viinis, asus tööle inglise kirjanduse õppejõuna Vermontis. Esimese romaani "Setting Free the Bears" kirjutas 26-aastaselt, läbimurdeteos "Garpi maailm" oli tema neljas romaan. Oma suurima eeskujuna on ta sageli nimetanud Charles Dickensit ja Günter Grassi. 1999. aastal võitis ta Oscari parima mugandatud stsenaariumi eest filmile “Siidrimaja reeglid”.

Teosed