Prints Richard, Gloucesteri hertsog: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
55. rida: 55. rida:
[[Kategooria:Sündinud 1944]]
[[Kategooria:Sündinud 1944]]


[[de:Richard, Herzog von Gloucester]]
[[de:Richard, Duke of Gloucester]]
[[en:Prince Richard, Duke of Gloucester]]
[[en:Prince Richard, Duke of Gloucester]]
[[fr:Richard de Gloucester]]
[[fr:Richard de Gloucester]]

Redaktsioon: 19. jaanuar 2008, kell 15:22

Prints Richard, Gloucesteri hertsog (Richard Alexander Walter George Windsor) (s. 26. augustil 1944) on Briti kuningliku perekonna liige, kuningas George V lapselaps. Ta on olnud Gloucesteri hertsog alates 1974. aastast, mil ta isa suri. Hertsog on Briti troonipärilusjärjestuses 18. kohal.

Gloucesteri hertsog täidab oma nõo, kuninganna Elizabeth II eest kuninglikke kohustusi.

Sünd

Prints Richard sündis 26. augustil 1944 Northamptonshire's. Tema isa oli prints Henry, Gloucesteri hertsog, kuningas George V ja kuninganna Mary vanuselt kolmas poeg. Tema ema oli printsess Alice, Gloucesteri hertsoginna, John Montagu-Douglas-Scotti vanim tütar.

Richard ristiti 20. oktoobril 1944 Windsori lossis ning tema ristivanemad olid: kuninganna Elizabeth II, Athlone'i krahvinna, Walter Montagu-Douglas-Scott, Cambridge'i markii, Schleswig-Holsteini printsess Marie Louise, Leedi Sybil Phipps ja Sir Harold Alexander.

Briti monarhi järeltulijana meesliini kaudu oli tema tiitel sünnist saati Tema Kuninglik Kõrgus Gloucesteri Prints Richard. Sündimise ajal oli ta troonipärilusjärjestuses 5. kohal ja krahvkonna pärilusjärjestuses teisel kohal oma venna, Gloucesteri prints Williami järel.

4-kuusena käis Richard koos oma vanematega Austrias, mille kuberner-kindral tema isa 1945-1947 oli. Perekond naases Barnwelli mõisa 1947.

Karjäär

Haridus

Prints Richardi sai alghariduse kodus, seejärel õppis ta Wellesley House'i koolis Broadstairsis ning viimaks Etoni Kolledžis. 1963 läks ta Cambridge'i Ülikooli, et õppida seal arhitektuuri. Ta lõpetas eriala, saades bakalaureuse 1966.

Arhitektuur

Pärast ülikooli liitus prints Ehitusministeeriumiga, kus teda ootas aasta praktikat. 1967 naasis ta Cambridge'i. Kaks aastat hiljem tegi ta ära eksamid ning sai ülikoolist diplomi arhitektuuri erialal. Pärast koolituse lõppemist läks ta ühte Londoni arhitektuurifirmasse praktikale. Kuigi ta oli kavatsenud töötada arhitektina, sai ta venna surma tõttu esimeseks krahvkonna pärilusjärjestuses, mis suurendas ta kuninglikke kohustusi. Seetõttu loobus ta kohast firmas ning hakkas oma nõbu, kuningannat, esindama kuninglikel üritustel.

Abielu

8. juunil 1972 abiellusid prints Richard ja taanlannast Birgitte van Deurs St. Andrew kirikus Northamptonshire's. Sündmus oli suhteliselt vaikne ja madala profiiliga, võrreldes Richardi nõbude printsess Margareti ja Kenti krahvi pulmadega.

Paaril on kolm last:

Ühelgi lastest ei ole kuninglikku tiitlit ning nad ei täida kuninglikke kohustusi. Kuningas George V-nda lapse-lapselastena meesliini kaudu on nad krahvi lapsed.

Gloucesteri hertsog

10. juunil 1974 suri Richardi isa ning temast sai Gloucesteri hertsog, Ulster krahv ja Cullodeni parun.

Nii hertsog kui hertsoginna viibivad palju avalikkuse ees ning on kuningliku perekonna populaarsed liikmed. Hertsog on eriti huvitatud arhitektuurist ja loodushoiust. Ta on Briti Arhitektide Kuningliku Instituudi liige 1972. aastast.

Richard oli Sõidukijuhtide Instituudi president 32 aastat. See positsioon läks aga ülevaatamisele, kui ta 23. detsembril 2004 sai trahvi kiiruse ületamise eest, mis oli talle juba kolmas selline karistus. Prints astus tagasi 2005 jaanuaris.

Hertsogi ja hertsoginna ametlik residents on Kensingtoni palee Londonis. Alates 1994 on nad üürinud ka Barnwelli mõisa.

Vaata ka

Välislingid