Imavere mõis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Imavere mõis''' ([[saksa keel]]es Immafer) oli [[rüütlimõis]] [[Pilistvere kihelkond|Pilistvere kihelkonnas]] [[Viljandimaa]]l.
'''Imavere mõis''' ([[saksa keel]]es Immafer) oli [[rüütlimõis]] [[Pilistvere kihelkond|Pilistvere kihelkonnas]] [[Viljandimaa]]l. Kaasajal jääb kunagine mõis [[Imavere vald]]a [[Järva maakond|Järva maakonnas]].


==Ajalugu==
Imavere mõis eraldati [[1748]]. aasta [[Loopre mõis]]ast ja selle esimesteks omanikes olid [[Salza (suguvõsa)|Salza]]d. Üsna pea ostsid mõisa [[Pistohlkors]]id, kellele Imavere muutus peale [[Rutikvere mõis]]a müümist nende peamiseks elukohaks. [[18. sajand]]i lõpus püstitati kõrgel soklil asuv kivist peahoone mis oli põhiosas ühekorruseline. Hoone keskel paiknes kolme akna laiune kahekorruseline osa, mida kaunistas [[frontoon|kolmnurkfrontoon]]. Mõisas asus ka arvukalt kõrvalhooneid, millest enamus on hävinud või varemeis, vaid kahekorruselised aidad on säilinud algkujul tänapäevani.


Imavere mõis eraldati [[1748]]. aasta [[Loopre mõis]]ast ja selle esimesteks omanikes olid [[Salza (suguvõsa)|Salza]]d.
[[19. sajand]]il kuulus mõis [[Stackelberg]]ide perekonnale. Viimane mõisnik enne võõrandamist oli [[Eugen Alexander von Pistohlkors]]. Eesti vabariigi algusaastail tegutses mõisaskool, selleks ehitati peahoonele teine korrus ning lisakorpus. Praegu on Imavere mõis erakätes.


[[19. sajand]]i alguses läks mõis [[Bernhard Caspar von Stackelberg]]ile. [[1897]]. aastal müüs tema pojapoeg [[Bernhard Caspar Otto von Stackelberg]] Imavere ja [[Võrevere mõis]]a [[Alexander Oskar von Stryk]]ile, kes kinkis selle oma väimehele [[Eugen Carl Alexander von Pistohlkors]]ile.
Kaasaegse haldujaotuse järgi kuulub kunagine Imavere mõis [[Järva maakond|Järvamaale]] [[Imavere vald]]a.

Tema kätte jäi mõis kuni [[1919]]. aasta võõrandamiseni.

==Mõisakompleks==

[[18. sajand]]i lõpus püstitati kõrgel soklil asuv kivist peahoone mis oli põhiosas ühekorruseline. Hoone keskel paiknes kolme akna laiune kahekorruseline osa, mida kaunistas [[frontoon|kolmnurkfrontoon]]. Mõisas asus ka arvukalt kõrvalhooneid, millest enamus on hävinud või varemeis, vaid kahekorruselised aidad on säilinud algkujul tänapäevani.

Eesti vabariigi algusaastail tegutses mõisahoones kool, selleks ehitati peahoonele teine korrus ning lisakorpus. Praegu on Imavere mõisakompleks erakätes.

==Vaata ka==
*[[Eesti mõisate loend]]

==Välislink==
*[http://www.mois.ee/vilj/imavere.shtml Imavere mõisast Eesti mõisaportaalis]


{{Pilistvere kihelkond}}
{{Pilistvere kihelkond}}

Redaktsioon: 4. jaanuar 2008, kell 16:52

Imavere mõis (saksa keeles Immafer) oli rüütlimõis Pilistvere kihelkonnas Viljandimaal. Kaasajal jääb kunagine mõis Imavere valda Järva maakonnas.

Ajalugu

Imavere mõis eraldati 1748. aasta Loopre mõisast ja selle esimesteks omanikes olid Salzad.

19. sajandi alguses läks mõis Bernhard Caspar von Stackelbergile. 1897. aastal müüs tema pojapoeg Bernhard Caspar Otto von Stackelberg Imavere ja Võrevere mõisa Alexander Oskar von Strykile, kes kinkis selle oma väimehele Eugen Carl Alexander von Pistohlkorsile.

Tema kätte jäi mõis kuni 1919. aasta võõrandamiseni.

Mõisakompleks

18. sajandi lõpus püstitati kõrgel soklil asuv kivist peahoone mis oli põhiosas ühekorruseline. Hoone keskel paiknes kolme akna laiune kahekorruseline osa, mida kaunistas kolmnurkfrontoon. Mõisas asus ka arvukalt kõrvalhooneid, millest enamus on hävinud või varemeis, vaid kahekorruselised aidad on säilinud algkujul tänapäevani.

Eesti vabariigi algusaastail tegutses mõisahoones kool, selleks ehitati peahoonele teine korrus ning lisakorpus. Praegu on Imavere mõisakompleks erakätes.

Vaata ka

Välislink