Rindühend: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kaoeest (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Kaoeest (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
3. rida: 3. rida:
==Rindühendi täiendi arv==
==Rindühendi täiendi arv==
===Üldreegel===
===Üldreegel===
Ainsuslike liikmetega rindühendit laiendav omadussõnaline täiend on üldjuhul ainsuses. See tähendab, et kui rindühendil on ainsuses olevad liikmed, on ka omadussõnaline täiend ainsuses. Nt ''Albertil on '''punane''' müts ja sall'', mitte: ''Albertil on '''punased''' müts ja sall''.
Ainsuslike liikmetega rindühendit laiendav omadussõnaline [[täiend]] on üldjuhul ainsuses. See tähendab, et kui rindühendil on ainsuses olevad liikmed, on ka omadussõnaline täiend ainsuses. Nt ''Albertil on '''punane''' müts ja sall'', mitte: ''Albertil on '''punased''' müts ja sall''.


===Erandid===
===Erandid===

Redaktsioon: 23. detsember 2007, kell 02:08

Rindühend on fraas, mis moodustub ühesugustest lauseliikmetest tavaliselt ühe või mitme sidesõna abil.

Rindühendi täiendi arv

Üldreegel

Ainsuslike liikmetega rindühendit laiendav omadussõnaline täiend on üldjuhul ainsuses. See tähendab, et kui rindühendil on ainsuses olevad liikmed, on ka omadussõnaline täiend ainsuses. Nt Albertil on punane müts ja sall, mitte: Albertil on punased müts ja sall.

Erandid

  • Kui rindliikmete juures on olemas mingi ühisnimetaja, võib kasutada mitmuslikku täiendit. See ei ole kohustuslik. Nt Kallis ~ Kallid Albert ja Paula! (= Kallid sõbrad Albert ja Paula!)

  • V- ja tav-kesksõnaline täiend, mis on lauses öeldis, on rindliikmete juures mitmuses. Nt Tänaval kekslevad Albert ja Paula jäid tervisesportlastele jalgu. (Albert ja Paula kekslevad tänaval.)


Et ainsuslike rindliikmetega rindühendi täiend jääb üldjuhul ainsusesse, on raske määrata laiendi põhja. Nt lausest Albertil on punane müts ja sall võib järeldada, et ainult müts on punane. Kui on vaja täpne olla, peaks kasutama ühemõttelist väljendust. Selleks võib täiendit korrata, nt Albertil on punane müts ja punane sall. Kui on vaja näidata, et täiend kuulub ainult ühe rindliikme juurde, võib täiendita rindliikmed tõsta täiendiga rindliikmest ettepoole. Seda sobib teha kui rindliikmed on tähtsuselt võrdsed, nt Albertil on kaabu ja punane müts (vrd Albertil on punane müts ja kaabu). Kui rindliikmed ei ole võrdsed, võiks ja-rinnastusest loobuda, nt Albertil on punane müts koos kõrvaklappidega.