Apokrüüfid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P robot Adding: eu:Apokrifo
74. rida: 74. rida:
[[es:Texto apócrifo]]
[[es:Texto apócrifo]]
[[eo:Apokrifoj]]
[[eo:Apokrifoj]]
[[eu:Apokrifo]]
[[fr:Apocryphes (Bible)]]
[[fr:Apocryphes (Bible)]]
[[fur:Apocrif]]
[[fur:Apocrif]]

Redaktsioon: 8. detsember 2007, kell 16:05

Apokrüüfid (kreeka keeles apokryphos 'salajane') on Piibli kaanonisse mittekuuluvad, kuid tekkeajalt ning sisult Piiblile lähedased judaistlikud ja varakristlikud teosed.

Katoliiklased kasutasid sõna apokrüüf asemel deuterokanoonilised e piiblivälised kirjad. (Tänapäeval teoloogid enam ei rõhuta mõiste seotust konfessiooniga.)

Protestantliku käsitluse kohaselt on Vana Testamendi apokrüüfideks:

Protestantliku käsitluse kohaselt on Uue Testamendi apokrüüfideks:

Hoiatus! Võimalik autoriõiguste rikkumine!
Kui on olemas/saadud luba teksti kasutamiseks litsentsi CC BY-SA 3.0 tingimustel, siis edasta aadressile permissions-etättwikimedia.org kiri, milles autor kinnitab, et on nõus teksti kasutamisega selle litsentsi tingimustel.

Võimalikuks lahenduseks on ka teksti ümbersõnastamine, sest faktid ei ole autoriõigustega kaitstud.

Laur Järv

Uue Testamendi väline kirjandus

1. saj teisest poolest kuni 2. sajandi lõpuni (ja veel hilisemagi ajani) pandi kirja suur hulk tekste, mille põhi žanrid on Piiblist tuttavad:

Narratiivsed evangeeliumid (Jeesuse lugu), näiteks: Salajane Markuse, Markuse (eelmise kärbitud variant), Matteuse, Luuka, Johannese, Peetruse, Egertoni (teksti hilisema leidja järgi), Oxyrhynchuse 840 (teksti hilisema leidmiskoha järgi), Heebrealaste, Ebioniitide, Nazorealaste, Nikodeemuse.

Lapsepõlve evangeeliumid (kirjeldavad Jeesuse sündi ja lapsepõlve), näiteks: Jakoobuselt, Toomalt, Vale-Matteuselt.

Teod, näiteks: Apostlite, Peetruse, Johannese, Pauluse, Andrease, Tooma, Pilaatuse.

Ütluste evangeeliumid (sisaldavad Jeesuse lausumisi): Tooma, Maarja, Oxyrhynchuse 1224 (leidmiskoha järgi), samuti Jakoobuse ja Johannese salajased raamatud, Lunastaja dialoog, Apostlite kiri.

Kirju, neid oli tõesti palju, nii apostlitele kui teistele isikutele omistatuid. Kuid näiteks ka Tõe ja Filipi evangeeliumid võiks siia alla paigutada.

Ilmutused (apokalüpsised), näiteks: Peetruse, Johannese, Peetruse (gnostiline), Pauluse, Pauluse (gnostiline), Tooma raamat, Tooma, Jakoobuse 1. ja 2., Bartholomeuse küsimused.

Osad neist tekstidest on säilinud (hiljem leitud) tervikuna, osad fragmentidena, osadest teame vaid seetõttu, et neid on kirikuisade teostes mainitud või tsiteeritud.