Aerofonid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Aerofon''' on [[muusikainstrument]] ja [[heli]] tekitab [[võnkumine|võnkuv]] õhusammas. [[Hornbostel-Sachsi muusikainstrumentide liigitus|Hornbostel-Sachs]] liigitab kordofonid kahte alamliiki:vabad aerofonid (''freie Aerophone'') ja pärispuhkpillid (''eigentliche Blasinstrumente''). Vabade aerofonide klassi kuuluvad pillid kasutavad "läbilööva keele" põhimõtet.
'''Aerofon''' on [[muusikainstrument]] ja [[heli]] tekitab [[võnkumine|võnkuv]] õhusammas. [[Hornbostel-Sachsi muusikainstrumentide liigitus|Hornbostel-Sachs]] liigitab kordofonid kahte alamliiki:vabad aerofonid (''freie Aerophone'') ja pärispuhkpillid (''eigentliche Blasinstrumente''). Vabade aerofonide liiki kuuluvad pillid kasutavad "läbilööva keele" põhimõtet.


*41. Vabad aerofonid
*41. Vabad aerofonid

Redaktsioon: 25. november 2007, kell 15:13

Aerofon on muusikainstrument ja heli tekitab võnkuv õhusammas. Hornbostel-Sachs liigitab kordofonid kahte alamliiki:vabad aerofonid (freie Aerophone) ja pärispuhkpillid (eigentliche Blasinstrumente). Vabade aerofonide liiki kuuluvad pillid kasutavad "läbilööva keele" põhimõtet.

Eesti rahvapillid

Vahepealseks vormiks vabade aerofonide ja päris puhkpillide vahel on mitmed looduslikust materjalist valmistatud lihtsad pillid (lehepill, heinapill).

Eesti rahvapillidest on aerofonid: vuripuu, vurr, lehepill, rukkirääk (osjapill), putkepill, pajupill, pardipill, roopill, pöörpill (sõrmiline), torupill, karjapasun, jahipasun, sokusarv, lõõtspill