Patent: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
rekat
27. rida: 27. rida:
*[[garantiimärk]]
*[[garantiimärk]]
*[[prioriteet]]
*[[prioriteet]]

== Välislink ==
*[[http://www.hot.ee/seadustekogu/skxii-1-6.html Patendiseadus (RT 1937, 79, 645)]]


[[Kategooria:Intellektuaalne omand]]
[[Kategooria:Intellektuaalne omand]]

Redaktsioon: 8. november 2007, kell 17:53

 See artikkel räägib tööstuspatendist; 18. ja 19. sajandi õigusakti kohta vaata artiklit patent (õigusakt)

Patent on tööstusomandi mõistes erinevat liiki tööstuspatent (leiutise objektiks võib olla seade, meetod, aine või nende kombinatsioon), mida tunnustavad liitu kuuluvate riikide seadused.

Eestis reguleerib patendikaitsega seonduvat valdkonda Eesti patendiseadus ning mitmed erinevad rahvusvahelised lepingud, millega Eesti Vabariik on liitunud. Lepingute loetelu on toodud märksõna Patendiamet juures.

Patendikaitse antakse leiutisele selle registreerimisega patendiregistris. Leiutise registreerimist patendiregistris mõistetakse patendi väljaandmisena. Meditsiinitootele ja taimekaitsetootele, mis sisaldab patendiga kaitstud toimeainet, võib anda täiendava õiguskaitse (edaspidi täiendav kaitse) patendiseaduse VIII.1 peatükis sätestatud tingimustel ja korras.

Leiutis on patentne, kui see:

  • on uus,
  • omab leiutustaset,
  • on tööstuslikult kasutatav.

Leiutis on uus, kui see erineb tehnika tasemest. Tehnika tase määratakse kindlaks kogu teabe põhjal, mis enne patenditaotluse esitamise kuupäeva või prioriteedinõude puhul enne prioriteedikuupäeva on ükskõik millises maailma osas avalikkusele teatavaks saanud kirjaliku või suulise kirjeldamise kaudu, kasutamise läbi või mis tahes muul viisil. Uudsuse kindlaksmääramisel võetakse arvesse ka Patendiametile varem esitatud patenditaotluste ja kasuliku mudeli seaduse kohaselt esitatud kasuliku mudeli registreerimise taotluste sisu vastavalt nende esitamise kuupäevale või prioriteedinõude puhul prioriteedikuupäevale.

Leiutisel on leiutustase, kui see vastava ala asjatundja jaoks endastmõistetavalt ei tulene tehnika tasemest.

Leiutis on tööstuslikult kasutatav, kui seda saab toota või kasutada majanduses.


Vaata ka

Välislink