Stsientism: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Lehekülg "Saientism" teisaldatud pealkirja "Stsientism" alla
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Stsientism''' ehk '''saientism''' ehk '''teadusfundamentalism''' on veendumus, et [[loodusteadus]]e meetodiga saab uurida kõike – ka inimest ja ühiskonda – ning lahendada ka [[filosoofia]] ning [[humanitaarteadused|humanitaarteaduste]] probleeme. Sellega võib kaasneda arvamus, et loodusteadus on maailma tunnetamises tähtsam humanitaarteadustest.
{{toimeta}}


Saientismi seostatakse [[empirism]]i ja [[loogiline positivism|loogilise positivismiga]].
Saientism ehk teadusfundamentalism on veendumus, et loodusteaduse meetodiga saab uurida kõike – ka inimest ja ühiskonda – ning lahendada ka filosoofia ning humanitaarteaduste probleeme. Sellega võib kaasneda arvamus, et loodusteadus on maailma tunnetamises tähtsam humanitaarteadustest. Saientismi seostatakse empirismi ja loogilise positivismiga. Tavaliselt ei kuuluta keegi end saientistiks, küll aga kritiseeritakse teisi saientismi kaldumise pärast – näiteks Willard Van Orman Quine’i ja loogilise positivismi pooldajaid.

Tavaliselt ei kuuluta keegi end saientistiks, küll aga kritiseeritakse teisi saientismi kaldumise pärast – näiteks [[Willard Van Orman Quine]]'i ja loogilise positivismi pooldajaid.

Redaktsioon: 18. oktoober 2007, kell 11:50

Stsientism ehk saientism ehk teadusfundamentalism on veendumus, et loodusteaduse meetodiga saab uurida kõike – ka inimest ja ühiskonda – ning lahendada ka filosoofia ning humanitaarteaduste probleeme. Sellega võib kaasneda arvamus, et loodusteadus on maailma tunnetamises tähtsam humanitaarteadustest.

Saientismi seostatakse empirismi ja loogilise positivismiga.

Tavaliselt ei kuuluta keegi end saientistiks, küll aga kritiseeritakse teisi saientismi kaldumise pärast – näiteks Willard Van Orman Quine'i ja loogilise positivismi pooldajaid.