Ühendus Prantsuse Demokraatia eest: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
11. rida: 11. rida:
2004. aastal oli UDF koos [[Itaalia]] [[Karikakrapartei]]ga [[Euroopa Demokraatlik Partei|Euroopa Demokraatliku Partei]] asutajaliige.
2004. aastal oli UDF koos [[Itaalia]] [[Karikakrapartei]]ga [[Euroopa Demokraatlik Partei|Euroopa Demokraatliku Partei]] asutajaliige.


[[Kategooria:Parteid]]
<!-- Eelmine kategooria eemaldada, kui j'ärgmine on olemas -->
[[Kategooria:Prantsusmaa parteid]]
[[Kategooria:Prantsusmaa parteid]]
[[Kategooria:Liberaalsed parteid]]
[[Kategooria:Liberaalsed parteid]]

Redaktsioon: 28. august 2007, kell 21:38

Ühendus Prantsuse Demokraatia Eest (prantsuse keeles: Union pour la Démocratie Française, UDF) on Prantsusmaa paremtsentristlik erakond. See asutati 1968 väikeste parteide liiduna (Parti radical, Parti républicain – hilisema nimega Démocratie Libérale ja Centre des démocrates sociaux) presidendi Valéry Giscard d'Estaingi toetuseks. Kaks esimest läksid üle presidendi Jacques Chiraci parteisse Ühendus Rahvaliikumise Eest (UMP), mistõttu CDS jäi ainsana UDFi. Partei liider on François Bayrou. UDF on Jean-Pierre Raffarin ja Dominique de Villepini juhtitava valitsuse noorim partner, kuigi UDF ise ei kuulu valitsusse.

Ideoloogia

UDFi ideoloogiliseks aluseks on kristlik demokraatia ja euroföderalism. Kuni 2002. aastani moodustasid partei liikmeskonna need parempoolsed, kes ei pooldanud ei Chiraci ega paremäärmuslikke parteisid. Erakonna majanduspoliitika oli vastuoluline segu vasak- ja parempoolsusest. See viis majandusvabadust toetavate liberaaldemokraatide eraldumiseni UDFist. Ka partei sotsiaalpoliitika oli segu konservatismist (homoseksuaalide partnerlusseaduse vastustamine) ja märgatavalt liberaalsemast poliitikast.

Hetkeseis

Paljud erakonna liidrid lahkusid 2002. aastal, kui asutati UMP, jättes François Bayrou' poliitilisse isolatsiooni. Osaledes Raffarini kabinetis, kritiseeris UDF mõnikord valitsust, kuid ei soovinud ise lahkuda enamusvalitsusest. UDF säästis Gilles de Robieni valituse, kuid lahkus 31. märtsil 2004 opositsiooni valitsusevahetuse ajal, kuuludes samal ajal parlamendienamusse.

2004. aastal oli UDF koos Itaalia Karikakraparteiga Euroopa Demokraatliku Partei asutajaliige.