Miliza Korjus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Thijs!bot (arutelu | kaastöö)
Thijs!bot (arutelu | kaastöö)
P robot Adding: fi:Miliza Korjus
36. rida: 36. rida:
[[pt:Miliza Korjus]]
[[pt:Miliza Korjus]]
[[ru:Корьюс, Милица]]
[[ru:Корьюс, Милица]]
[[fi:Miliza Korjus]]

Redaktsioon: 26. august 2007, kell 01:03

Miliza Elizabeth Korjus (18. august 1909 Varssavi26. august 1980 Culver City California) oli eesti päritolu koloratuursopran ja näitleja. Aastal 1938 kandideeris ta Carla Donneri rolliga filmis “Suur valss” Oscarile, kuid võidu pälvis Fay Bainter.

Biograafia

Varajane elu

Tema isa oli Arthur Korjus, leitnantkolonel Venemaa tsaariarmees, hiljem Eesti Vabariigi sõjandusminister. Tema ema nimi oli Anna Gintowt, kes oli leedu-poola päritolu aadlik. Korjusel oli üks vend ja neli õde. 1917. aasta Oktoobrirevolutsiooni ajal Korjuse ema ja isa sattusid eri piirkondadesse ning jäid lahku. Ema koos tütardega siirdusid Kiievisse, kus Korjus alustas oma muusikaõpinguid.

Karjäär

Teismelisena reisis Korjus Nõukogude Liidu piires Dumka Koori[küsitav] rivistuses. 1927. aastal, kui koor esines Leningradis, jõudis Korjus üle piiri Eestisse, kus ta kohtus oma isaga ning jäigi isa juurde elama. Järgnesid esinemised Balti riikides ja Saksamaal.

1929. aastal abiellus ta füüsiku Kuno Foelschiga. Oma lauljakarjääri jätkas ta sopranina Saksamaal, kuni sai 1933. aastal töökoha Berliini riigiooperis. Tema edukad esinemised ka väljaspool Saksamaad tõid talle hüüdnime "Berliini ööbik". Filmiprodutsent Irving Thalberg, kuuldes Korjuse häält, sõlmis lauljatariga kümneaastase filmilepingu ning Korjus reisis Ameerikasse, Hollywoodi.

Tema esimene film Hollywoodis oli "Suur valss" (1938). Korjuse tähtosa pidi olema filmis "Sandor Rozsa" (1940), kuid autoõnnetuses sai tema jalg vigastada ja ta vajas pikaajalisest taastumisperioodi, film katkestati.

Aastatel 19411944 elas ta Mehhikos, kus tegi kaasa hispaaniakeelses filmis "Impeeriumi rüütel" (1942).

1944. aastal naasis ta USA-sse, kus andis mitmeid kontserte.

1952. aastal abiellus ta arst Walter Shectoriga.

Aastal 1980 suri ta südamerikkese ning maeti Los Angelesi Westwood Village Memorial Park Cemetery

Korjusel on tütar Melissa F. Welss, kes sündis 1932. aastal Eestis. Ta on olnud üle 40 aasta USA välisteenistuses. Aastatel 19982001 oli ta USA suursaadik Eestis.

Ooperirolle