Kurrutus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: '''Kurrutus''' ehk '''kurdumine''' on horisontaalselt ladestuvate setete ja settekivimite paine, mille käigus nende kihid pressitakse lainjalt kokku. Kurutuse tulemusena on [...
 
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Kurrutus''' ehk '''kurdumine''' on horisontaalselt ladestuvate [[sete]]te ja [[settekivim]]ite paine, mille käigus nende kihid pressitakse lainjalt kokku. Kurutuse tulemusena on [[kurdmäestik]]u teke.
'''Kurrutus''' ehk '''kurdumine''' on horisontaalselt ladestuvate [[sete]]te ja [[settekivim]]ite paine, mille käigus nende kihid pressitakse lainjalt kokku. Kurrutuse tulemusena tekivad [[kurdmäestik]]ud.


Tavaliselt kurrutus toimub [[ookean]]ide [[põhi|põhjas]]. [[Maismaa]]l kurrutuse tulemusena tekkivad kurdpangamäestikud ja mägedevahelised nõod.
Tavaliselt toimub kurrutus [[ookean]]ide [[põhi|põhjas]]. [[Maismaa]]l kurrutuse tulemusena tekkivad kurdpangamäestikud ja mägedevahelised nõod.


[[Kategooria:Geoloogia]]
[[Kategooria:Geoloogia]]

Redaktsioon: 23. august 2007, kell 23:21

Kurrutus ehk kurdumine on horisontaalselt ladestuvate setete ja settekivimite paine, mille käigus nende kihid pressitakse lainjalt kokku. Kurrutuse tulemusena tekivad kurdmäestikud.

Tavaliselt toimub kurrutus ookeanide põhjas. Maismaal kurrutuse tulemusena tekkivad kurdpangamäestikud ja mägedevahelised nõod.