Väinameri: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Vainamerejaa1.png|frame|right|''Jää Väinamerel päikesetõusu ajal'']]
[[Pilt:Vainamerejaa1.png|thumb|250px|''Jää Väinamerel päikesetõusu ajal'']]
'''Väinameri''' on käärulise rannajoonega madal saarterikas [[Läänemeri|Läänemere]] osa, mis paikneb Lääne-Eesti saarte ([[Saaremaa]], [[Hiiumaa]], [[Muhu]], [[Vormsi]]) ning mandri vahel.
'''Väinameri''' on käärulise rannajoonega madal saarterikas [[Läänemeri|Läänemere]] osa, mis paikneb Lääne-Eesti saarte ([[Saaremaa]], [[Hiiumaa]], [[Muhu]], [[Vormsi]]) ning mandri vahel.



Redaktsioon: 28. juuli 2007, kell 17:26

Jää Väinamerel päikesetõusu ajal

Väinameri on käärulise rannajoonega madal saarterikas Läänemere osa, mis paikneb Lääne-Eesti saarte (Saaremaa, Hiiumaa, Muhu, Vormsi) ning mandri vahel.

Väinamere pindala on umbes 2200 km². Saari ja mandrit eraldavad üksteisest väinad: Voosi kurk eraldab mandrit ja Vormsit, Hari kurk Vormsit ja Hiiumaad, Soela väin Hiiumaad ja Saaremaad, Väike väin Saaremaad ja Muhut ning Suur väin Muhut ja mandrit. Üle Väikese väina ehitati 1894-1896 Saaremaad ja Muhu saart ühendav 3,6 km pikkune tammtee. Läbi Väinamere idaosa, mida tunti Moonsundi nime all, kulges varem tähtis, kuid keeruline meretee Soome lahe ja Liivi lahe vahel. Selle ohtlikkusele viitab Suure väina sissepääsu juures asuva saare (nüüd Viirelaid) keskajast pärinev nimi Paternoster (ladina keeles "meie isa").

Madala ja väikese veeväljaga Väinamere hüdroloogilised tingimused erinevad tunduvalt saartest läände jääva mere omadest. Siin on nõrgem lainetus, suurem veetemperatuuri aastane kõikumine, väiksem vee soolsus ja läbipaistvus ning paksem ja püsivam jääkate kui avameres.

Sõjasadama rajamise tõttu Rohukülla süvendati Esimese maailmasõja eel läbi väinade kulgevaid laevateid. Need tööd olid mahult suurimad taolised Tsaari-Venemaal üldse. Suurematele laevadele on Väinameri liiga madal, keskmine sügavus on ainult viis meetrit. Vaid Kesselaiu ja Muhu vahel ulatub sügavus 24 meetrini. Üle Väinamere kulgevad parvlaevaliinid, mis ühendavad suuremaid saari nii mandriga kui ka omavahel. Keerulised navigatsioonitingimused ja vahelduv maastikupilt on teinud Väinamere populaarseks purjetajate seas (Muhu väina regatt). Väinamere peamine püügikala on räim, teatud tähtsus on veel ahvenal ja tuulehaugil.

Välislingid