Estonia-Film: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
kas Estonia-Film või Estonia Film?
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=jaanuar|aasta=2007}}
{{ToimetaAeg|kuu=jaanuar|aasta=2007}}
'''Estonia-Film''' oli [[tummfilm]]e tootev ettevõte Eestis.


Asutajaks oli J. Pääsuke, kelle idee see erinevate allikate andmeil algselt oli. Ise ta suri 1918. vene sõjaväkke mobiliseerituna.
Asutajaks oli Johannes Pääsuke, kelle idee see erinevate allikate andmeil algselt oli. Ise ta suri [[1918]]. vene sõjaväkke mobiliseerituna.
Projekti viisid ellu vennad : Peeter Parikas ja Johannes Parikas (kapital)& Theodor Märska, Konstantin Märska (teostus). Mudeliks oli Lumierid'e analoogne filmikopmpanii. Produtseeriti 1 täispikk mängufilm : "Armastuse pisielukas" (1921). "Estonia Film" tõi eesti filmindusse ringvaate kui sellise. Põhiliselt tegeleti dokfilmndusega (eluolu- ja päevakajalised filmid)´. Filmid olid suuresti Riigikroonika asemuikeks.


Projekti viisid ellu vennad [[Peeter Parikas]] ja [[Johannes Parikas]] (kapital) & Theodor Märska, Konstantin Märska (teostus). Mudeliks oli Lumierid'e analoogne filmikompanii.
Tähtsamad olustilkulised filmid: "Tallinna "Ilu"", "Tartu "Ilu""
"Tallinna "Ilu"" ja "Tartu "Ilu"" eesmärgiks oli ärgitada toonaseid kodanikke linna korrashoiule - näidati linnade varjukülgi üldise korrashoiu seisukohtadest.


Produtseeriti üks täispikk [[mängufilm]]: "[[Armastuse pisielukas]]" ([[1921]]). "Estonia Film" tõi eesti filmindusse ringvaate kui sellise. Põhiliselt tegeleti dokfilmndusega (eluolu- ja päevakajalised filmid). Filmid olid suuresti Riigikroonika asemuikeks.
Tähtsaimaks nn. ülevaatefilmiks : "[[Filmikaameraga läbi Eestimaa]]" (1924), millest sai Eesti visiitkaart välisriikides.


Tähtsamad olustikulised filmide "Tallinna "Ilu"" ja "Tartu "Ilu"" eesmärgiks oli ärgitada toonaseid kodanikke linna korrashoiule näidati linnade varjukülgi üldise korrashoiu seisukohtadest.
Aastal 1927., helifilmi tekkimisega, tekib ka eestis üha suurem nõudlus helifilmi järele. "Estonia Film" üritab koondada olemasolevaid ressursse et teha ära esimene eesti helifilm, kuid üritus jääbki esialgu ürituseks.


Tähtsaimaks nn ülevaatefilmiks oli "[[Filmikaameraga läbi Eestimaa]]" (1924), millest sai Eesti visiitkaart välisriikides.
1932. kuulutab "Estonia Film" välja pankroti ja lõpetab tegevuse.

[[1927]]. aastal tekib seoses [[helifilm]]i tekkimisega ka Eestis üha suurem nõudlus helifilmi järele. "Estonia Film" üritab koondada olemasolevaid ressursse, et teha ära esimene eesti helifilm, kuid üritus jääbki esialgu ürituseks.

1932. kuulutab "Estonia Film" välja [[pankrot]]i ja lõpetab tegevuse.


{{vikinda}}
{{vikinda}}


[[Kategooria:Eesti film]]
[[Kategooria:Eesti ettevõtted]]

Redaktsioon: 30. juuni 2007, kell 13:42

Estonia-Film oli tummfilme tootev ettevõte Eestis.

Asutajaks oli Johannes Pääsuke, kelle idee see erinevate allikate andmeil algselt oli. Ise ta suri 1918. vene sõjaväkke mobiliseerituna.

Projekti viisid ellu vennad Peeter Parikas ja Johannes Parikas (kapital) & Theodor Märska, Konstantin Märska (teostus). Mudeliks oli Lumierid'e analoogne filmikompanii.

Produtseeriti üks täispikk mängufilm: "Armastuse pisielukas" (1921). "Estonia Film" tõi eesti filmindusse ringvaate kui sellise. Põhiliselt tegeleti dokfilmndusega (eluolu- ja päevakajalised filmid). Filmid olid suuresti Riigikroonika asemuikeks.

Tähtsamad olustikulised filmide "Tallinna "Ilu"" ja "Tartu "Ilu"" eesmärgiks oli ärgitada toonaseid kodanikke linna korrashoiule – näidati linnade varjukülgi üldise korrashoiu seisukohtadest.

Tähtsaimaks nn ülevaatefilmiks oli "Filmikaameraga läbi Eestimaa" (1924), millest sai Eesti visiitkaart välisriikides.

1927. aastal tekib seoses helifilmi tekkimisega ka Eestis üha suurem nõudlus helifilmi järele. "Estonia Film" üritab koondada olemasolevaid ressursse, et teha ära esimene eesti helifilm, kuid üritus jääbki esialgu ürituseks.

1932. kuulutab "Estonia Film" välja pankroti ja lõpetab tegevuse.