Olimar Kallas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
41. rida: 41. rida:
===Karikatuurikogumikud===
===Karikatuurikogumikud===
*"Tutvuse poolest" ([[Eesti NSV]] Ajakirjanike Liit [[1965]])
*"Tutvuse poolest" ([[Eesti NSV]] Ajakirjanike Liit [[1965]])
*"Elu on sihuke!" ([[EKP]] Keskkomitee Kirjastus [[1974]])
*"Elu on sihuke!" (EKP Keskkomitee Kirjastus [[1974]])


===Illustreeritud raamatud===
===Illustreeritud raamatud===

Redaktsioon: 22. juuni 2007, kell 22:41

Olimar Kallas (19. detsember 192913. märts 2006, ekslikult on käibel ka 14. märts) on eesti koomiksikunstnik, karikaturist ja raamatugraafik, kirjanik Teet Kallase vend.

Elulugu

Lapsepõlv

Olimar Kallas sündis 19. detsembril 1929. aastal Tallinnas. Olles lõpetanud seitse klassi Tallinna 22. algkoolis, kus tema klassivennaks ja vahel ka pinginaabriks oli Edgar Valter, läks ta pärast sõda raamatupidajast isa tungival soovitusel edasi õppima kaubanduskooli, mis jäi aga lõpetamata. Hiljem jäi pooleli ka merekalandustehnikum.

Pärast kooli

Vanemate lahkumineku järel teenis Olimar Kallas üle poole aasta raske füüsilise tööga elatist Järvamaal Eivere turbarabas. Sealt siirdus noor mees 1947. aastal Tallinnasse Iru invaliidide kodusse, kus ta ema oli saanud kokakoha ja elamiseks kööktoa. Irus hakkas Olimar vabariigiaegsete õpikute ja Villu Tootsi raamatute abil süvendama oma joonistamisoskust.

Aastal 1949 kutsuti Olimar Kallas Nõukogude sõjaväkke. Kroonupõlv möödus tankistina Siberis Tšitaa linnas. Sõjaväest tagasi tulles töötas Olimar aastast 1953 Tallinna Kalakombinaadis ametiühingukomitee esimehena, vahetades tüütuks muutunud ametiühingutöö 1962. aastal karikaturistiameti vastu huumoriajakirja Pikker toimetuses.

Karikatuuride joonistaja

Karikatuuride joonistamist oli Olimar alustanud algkoolis, sehkendades neid võidu klassivend Edgar Valteriga. Esimene karikatuur ilmus 1954. aastal Õhtulehes. Pärast seda sai iseõppijana kunsti juurde tulnud mehest kiiresti nõutud naljapildijoonistaja. Olimar Kallas kuulus koos Edgar Valteri, Hugo Hiibuse ja Evald Pihoga oma aja karikaturistide juhtgruppi, n-ö tooniandvasse nelikusse. Olimari haare karikaturistina oli lai, see ulatus mustast huumorist ja satiirist kuni filosoofiliste piltmõtiskluste ja armsate lastenaljapiltideni. Oma karikatuuridest on ta välja andnud kaks kogumikku: "Tutvuse poolest" (1965) ja "Elu on sihuke" (1974).

Lisaks karikatuuride joonistamisele on Olimar Kallas illustreerinud raamatuid (eelkõige õpikuid ja vestekirjandust) ja järjejutte (Horisondis, Rahva Hääles) ning vaatamata baashariduse puudumisele maalinud professionaalsel tasemel akvarelle. Töötades pärast Pikrit kunstnikuna Tallinna taksopargis (1964–1967), rikastas ta muuhulgas linnaruumi enese kujundatud võrdlemisi modernistlike taksopeatuse postidega. Nooruses oli Olimar katsetanud ka luulega.

Koomiksite joonistaja

Juba varakult, 14-15-aastase poisina meeldis Olimarile joonistada koomikseid. Need olid ameerikalikud, "karmis" poolrealistlikus stiilis põnevad detektiivlood kaabu ja sigaretiga eradetektiivide ja uhkete autodega. Väljundi avalikkuse ette leidis Olimari koomiksihuvi 1960. ja 1970. aastatel, mil ta nn naljapildiribade peamisteks avaldamiskohtadeks said ajakirjad Täheke, Pikker ja Pioneer. Juba tema tollane koomiksilooming (näiteks Tähekese pildisarjad "Poiss ja koer" ning "Kerapoiss ja Kuubipoiss") on eesti koomiksi ajaloos olulise tähtsusega.

Aastal 1979 jõudis Olimar oma esimese koomiksiraamatu "3 lugu" avaldamiseni. See sisaldas lugusid "Toomas ja krahv", "Operatsioon "Mari"" ja "Karvane külaline". Järgnesid "Proovisõit" (1981), "Seiklus Sekontias sundmaandumisega Pelikanisaarel" (1986), "Kevadtriller" (1990) ja "Parem käsi tegutseb" (1995). Viimase pikema koomiksina ilmus aastail 1996–1997 Sõnumilehe laupäevalisas "Ootamatu pärandus". Kõiki neid seob vähemal või rohkemal määral tegevuspaik Kiviküla.

Kiviküla-koomiksite peategelaste nelik – ulmekirjanik Ulmik, insener Noonius, rätsep Kraaps ja mardikateuurija Tundel – on eesti koomiksi ajaloo ühed kuulsamad kangelased. Tuntuselt ei jää neile alla ka värvikad sulid Pontšik ja Beebilõug, elegantselt paheline "sulipoiste šeff" Krahv, Malakamaa teadusemees Munapea ning lumeinimene Li. Oma põnevate ja seiklusterohkete koomiksiraamatutega on Olimar Kallasel eesti kirjanduses püsiv koht.

Hilisem elu

Alates 1967. aastast kuni elu lõpuni töötas Olimar Kallas vabakutselise kunstnikuna. Elu lõpuaastad veetis ta Läänemaal Riguldis ja kõige viimaks Põlva lähedal tütre juures, kus ta 13. märtsil 2006. aastal siit ilmast lahkus. Olimar Kallase tuhastatud põrm on maetud Tallinnasse Metsakalmistule vanale kunstnike künkale, klassivenna ja kolleegi Edgar Valteri kõrvale.

Looming

Koomiksiraamatud

  • "3 lugu" (Eesti Raamat 1979, sisu: "Toomas ja krahv", "Operatsioon "Mari"", "Karvane külaline")
  • "Proovisõit" (Eesti Raamat 1981)
  • "Seiklus Sekontias sundmaandumisega Pelikanisaarel" (Eesti Raamat 1986)
  • "Kevadtriller" (Eesti Raamat 1990)
  • "Parem käsi tegutseb" (Kupar 1995)
  • "Kogu lugu" (Jutulind 2006, sisaldab kõiki kaheksat Kiviküla-koomiksit)

Teisi koomikseid

  • "Eksam XXI sajandisse"
  • "Kõik said kokku Kribuldis"
  • "Ootamatu pärandus" (1996-1997, ilmus Sõnumilehes)

Karikatuurikogumikud

  • "Tutvuse poolest" (Eesti NSV Ajakirjanike Liit 1965)
  • "Elu on sihuke!" (EKP Keskkomitee Kirjastus 1974)

Illustreeritud raamatud

  • "Aeg, ideaalid, isiksus" [kogumik noortekomisjonide töökogemustest] (koostanud Edgar Spriit, eessõna kirjutanud Arnold Koop; Eesti Raamat 1968)
  • Riho Lahi. "Kihva Värdi kiusujutud" (EKP Keskkomitee Kirjastus 1968)
  • R. Wallace. "Tänapäeva linnukasvatusest" [informatsioonimaterjal] (tõlgitud inglise keelest; Eesti NSV Põllumajanduse Ministeerium 1968)
  • Lev Grogorjevitš Vlassov, Dmitri Nikolajevitš Trifonov. "Huvitavat keemiast" (Valgus 1970)
  • "Zootehnika ABC 1970" (koostanud L. Martinsoo; Eesti NSV Põllumajanduse Ministeerium 1970)
  • Teet Kallas. "Varjud vikerkaarel. Kolm jutustust noortele" (kaane ja vahetiitlid teinud Olimar Kallas ja Endel Palmiste; Eesti Raamat 1972)
  • Evald Kallas [Evald Jõgis]. "Kas kaagutada enne või pärast munemist?" [vesteid] (EKP Keskkomitee Kirjastus 1974)
  • S. Spauszus. "Retk orgaanilise keemia maailma" (tõlgitud saksa keelest, kujundanud V. Jeršov; Valgus 1975)
  • "Gruusia rahvahuumorit" (gruusia keelest tõlkinud Anne ja Amiran Kaladze, eessõna kirjutanud Enn Vetemaa; Eesti Raamat 1976)
  • Arkadius Korp. "Kellamäng. Kala-, küla- ja kiusujutte" (EKP Keskkomitee Kirjastus 1976)
  • Boriss Sergejev. "Imetabane aju" (vene keelest tõlkinud R. Järve, eessõna kirjutanud T. Orav, kaane kujundanud Mai Einer; Valgus 1977)
  • Laine Hone, Amanda Kriit. "English. Form 9" (illustreerinud Olimar Kallas ja Eevi Valdov; Valgus 1978)
  • Hergi Karik, Väino Ratassepp. "Keemia. IX klassile" (kaane kujundanud Tiiu Aru; Valgus 1980)
  • Stephen King. "Raamatukogupolitseinik" [õudusromaan] (tõlkinud Teet Kallas ja Tiito Himma, kujundanud Olimar Kallas, Heigo Seppel ja Reet Aus; Kupar 1995)
  • Teet Kallas. "Jää hüvasti, mr. Shakespeare" [romaan] (kujundanud Olimar Kallas ja Ants Säde; Kupar 1995)

Välislingid