Kassari: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
23. rida: 23. rida:


==Välislingid==
==Välislingid==
*[http://www.kassariratsamatkad.ee/ Kassari Ratsamatkad]
*[http://www.kaina.hiiumaa.ee/index.php?lk=26&show=2 Käina valla vaatamisväärsused]
*[http://www.kaina.hiiumaa.ee/index.php?lk=26&show=2 Käina valla vaatamisväärsused]
*[http://www.hot.ee/seebatalu Seebatalu]



[[Kategooria:Eesti saared]]
[[Kategooria:Eesti saared]]

Redaktsioon: 22. juuni 2007, kell 16:43

See artikkel räägib Kassari saarest; küla kohta saare keskel vaata artiklit Kassari küla.


Klibuvall Kassaril

Kassari on Hiiumaaga tammteedega ühendatud saar Väinameres.

Saare pindala on 19,3 km². Hiiumaa kagurannikust eraldab Kassarit roogu kasvanud Käina laht. Kassarist läänes on Jausa laht, kirdes Õunaku laht. Üle 56 kilomeetri pikkune rannajoon on väga liigestunud: läänes on Orjaku, kirdes Vesimaa poolsaar, kagus Tagaküla poolsaar, lõunas Piibunina ja edelas Orjaku säär, mis tipneb Sääretirbiga. Taimkattes valdavad kadastikud, pärisaru- ja rannaniidud.

Põhjast lõunasse läbib Kassarit oos, mis moodustab lõuna pool Sääretirbi ja jätkub vee allgi. Kassari kõrgeimas kohas ulatub oos 15 meetri kõrgusele merepinnast.

Esimesena kerkis merest vallseljaku kõrgem osa mitu tuhat aastat tagasi. Tuhande aasta eest oli Kassari kohal kaks saart: Kassari idas ja Orjaku läänes. Need saared ühinesid umbes viiesaja aasta eest. Paari viimase aastasaja jooksul on Orjaku külge kasvanud veel Puulaid ja Reigi saar.

Kassaris elab kolmsada inimest neljas külas: Esiküla, Kassari, Orjaku, kuhu 19. sajandi alguses sadam ehitati (praegu jahisadam), ja Taguküla.

Esimest korda on Kassarit mainitud 1564 (Kaskesara). Kassaris asus mõis, mille õunaaed oli laialt tuntud ja siiani alles.

Kassari on tuntud suvituspiirkond. Saarel armastas suvitada Ott Arder, kes Kassari supelrannast 26. juunil 2004 surnuna leiti.

Tagakülas asub Aino Kalda majamuuseum. Pikka aega asus Kassaris Hiiumaa koduloomuuseum.

Kirjandus

Välislingid