Roy Orbison: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Jürka (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Jürka (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:RoyOrbison200.JPG|thumb|Roy Orbison]]
[[Pilt:RoyOrbison200.JPG|thumb]]
'''Roy Kelton Orbison''' ([[23. aprill]] [[1936]] [[Vernon]], [[Texas]]e osariik – [[6. detsember]] [[1988]] [[Nashville]], [[Tennessee]] osariik) oli USA laulja ja laulukirjutaja. Tuntud mustade päikeseprillide poolest.
'''Roy Kelton Orbison''' ([[23. aprill]] [[1936]] [[Vernon]], [[Texas]]e osariik – [[6. detsember]] [[1988]] [[Nashville]], [[Tennessee]] osariik) oli USA laulja ja laulukirjutaja. Tuntud mustade päikeseprillide poolest.



Redaktsioon: 7. juuni 2007, kell 01:26

Fail:RoyOrbison200.JPG

Roy Kelton Orbison (23. aprill 1936 Vernon, Texase osariik – 6. detsember 1988 Nashville, Tennessee osariik) oli USA laulja ja laulukirjutaja. Tuntud mustade päikeseprillide poolest.

Biograafia

Roy Orbison sündis 23. aprillil 1936 Vernonis Texase osariigis Orbie Lee ja Nadine Lee poja ning Grady vennana. 1942. aastal kinkis isa Orbie Royle kitarri küsitud suupilli asemel. Mängimist õpetas Royle tema isa ja onud. Ta õppis kiiresti. Samal aastal kolis Orbisonide perekond Forth Worthi. Epideemilise lastehalvatuse tõttu kolis Roy ja vend Grady Vernonisse tagasi, vanaema juurde elama. 1945 võitis Roy ühe konkursi ja seeläbi sai oma raadiošõu. Samuti jäi ta esimest kohta jagama ka 1946. aasta ühel talendikonkursil.

Peagi, 1946. aastal, kolis Orbisonide perekond koos Winki Texases. 1949. aastal pani ta kokku oma esimese bändi The Wink Westerners. Roy mängis seal peamiselt kitarri ja kirjutas laule. 1951. aastal esines ta regulaarselt raadios, 1953. aastal sai bänd oma raadiošõu. Samuti toimusid ka live-esinemised. Vaikselt mindi kantri pealt üle rock'n'rollile. 1954. aastal lõpetas Roy Winki keskkooli ja 1955. aastal astus Odessa kolledžisse geoloogiat õppima, kuid peagi jätkas ajaloo ja inglise keelega. Kuna bändi tuli uusi liikmeid, muudeti nimeks The Teen Kings. Bänd sai teise iganädalase telešõu kohalikus televisioonis. Telešõus osalesid ükskord ka Johnny Cash ja Elvis Presley. Johnny Cash soovitas Roy'l üles otsida Sam Phillips ja andis ka telefoninumbri, kuid esimesel katsel ei võtnud Sam kuidagi vedu. Pärast salvestise kuulamist aga lisas nad oma nimekirja ja peagi läks lindistamine Sam Phillipsi Sun stuudios lahti. 1956. aasta märtsis lahkus Roy koolist ja otsustas muusikukarjääri kasuks. Detsembris läks The Teen Kings laiali.

1956. aasta lõpul abiellus Roy Claudette Hestandiga, kellega hiljem said kolm last. Kuni 1958. aastani lindistas Roy Sun stuudios lugusid stuudiobändi najal. Märtsis 1958 osales ta The Everly Brothersi šõul, pärast mida neile ühe oma loo, "Claudette", andis. Roy sai lepingu Acuff-Rose Musicu ja RCA'ga, mis kestis 1959. aastani, pärast mida kirjutati leping Monument Recordsiga, kus lindistati aastaid mitmeid hitte.

1963. aastal käis Roy Inglismaa tuuril, kus tal hästi läks. Järgmisel aastal, 1964, salvestati Roy Orbisoni tuntuim hitt "Oh, Pretty Woman". Sel aastal tuuritas ta koos The Beach Boys'ga Austraalias, järgmisel aastal käis ta seal koos The Rolling Stones'ga. Samuti käis ta ka Euroopas. 1965. aastal kirjutati leping MGM'ga.

1966. aastal hukkus ta naine Claudette mootorrattaõnnetuses. Pärast seda osales ta filmis "The Fastest Guitar Alive". 1968. aastal Inglismaal tuuril olles kohtas Roy oma tulevast naist Barbara Anne Marie Wilhonnen Jacobsit. Kuu aja pärast hukkusid kaks Roy lastest, kui tema maja maha põles, kolmas laps päästeti Roy vanemate poolt. 1969. aasta 25. mail Roy ja Barbara abiellusid. Uue maja ehitasid eelmise maja lähedusse Hendesonvillesse Tennessees. 1970. aastal kolisid aga Dusseldorfi. Oktoobris sündis neil poeg.

USA's oli karjäär jäänud tahaplaanile, Inglismaal oli ta aga populaarne. 1973. aastal lõppes lepping MGM'ga, 1974. aastal kirjutati üheks aastaks uus leping Mercury Recordsiga. 1976. aastal loodi leping taas Monument Recordsiga ning hakkasid pihta turneed Lähis-Idas, Austraalias, Aasias ja Euroopas. Kõva suitsetamine ja ringituuritamine viis ta aga 1978. aasta jaanuaris südameoperatsioonile, kolme nädala pärast aga turnee jätkus.

1981. aastal tegi Roy eduka comebacki New York City's. 1986. aastal said Sun stuudios kokku Roy Orbison, Johnny Cash, Carl Perkins ja Jerry Lee Lewis, et lindistada album "Class Of '55". Comeback sai hoo sisse, kui ta lugu "In Dreams" kasutati filmis "Blue Velvet". 1982. aastal kaebas Roy Acuff Rose Musicu kohtusse, kuna tundis end petetuna.

1988. aastal näidati televisiooni eri "A Black And White Night", milles tausta laulsid mitmed tuntud artistid ning taustabändiks oli Elvis Presley TCB Band.

6. detsembril 1988 külastades oma ema Nashvilles Tennessee osariigis suri Roy Orbison südamerabanduse tagajärjel.