Kasutaja:Lulu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
111. rida: 111. rida:




'''Jumal''' on paljudes [[religioon]]ides esinev üleloomulik olend. Jumalat on defineeritud mitmeti. On ka seisukohti, et Jumalat ei saagi defineerida, kuna ta seisab väljaspool inimese mõistusega hõlmatavat ala. [[Jumala olemasolu]] või mitteolemasolu kohta on esitatud palju [[Jumalatõestus|tõestusi]]. On ka väidetud, et Jumal asub väljaspool olemise ja olematuse mõisteid.
'''Jumal''' on paljudes [[religioon]]ides esinev üleloomulik olend. Jumalat on defineeritud mitmeti. On ka seisukohti, et Jumalat ei saagi defineerida, kuna ta seisab väljaspool inimese mõistusega hõlmatavat ala. [[Jumala olemasolu]] või mitteolemasolu kohta on esitatud palju [[Jumalatõestus|tõestusi]]. On ka väidetud, et Jumal asub väljaspool olemise ja olematuse mõisteid, mistõttu tema olemasolu või mitteolemasolu küsimus on mõttetu.



Jumal on [[argument]], millele postuleeritakse järgmisi [[funktsioon]]e.
Jumal on [[argument]], millele postuleeritakse järgmisi [[funktsioon]]e.
132. rida: 134. rida:


* Kõiktarkus, kõikteadmine. (osaliselt vastuolus kommunikatsioonilise funktsiooniga: miks peaks Jumalat paluma, kui ta nagunii teab kõike?)
* Kõiktarkus, kõikteadmine. (osaliselt vastuolus kommunikatsioonilise funktsiooniga: miks peaks Jumalat paluma, kui ta nagunii teab kõike?)

* Gnoseoloogilised atribuudid varieeruvad religiooniti. Tunnetuslikus mõttes on erinevaid arusaamisi. Kas Jumal on nähtamatu? Tunnetamatu? Avaldab Ta ennast vaid kaudselt? Kas Jumalat võib kujutada piltidel? Teha temast kujusid? Või räägib Ta inimestega? Näitab ennast? Vana Testamendi Jumal maadleb Jakobiga, kõneleb Moosesega, kuid ei luba endast pilte ja kujusid teha.


* täiuslikkus, kõrgeim õiglus, ülim headus,
* täiuslikkus, kõrgeim õiglus, ülim headus,

Redaktsioon: 15. veebruar 2005, kell 20:03

Olen siin alates 2005. a. jaanuarist.

Vaikselt kirjutan, täiendan, toimetan, arutlen. Loodetavasti on sellest kasu.

Enam huvipakkuvad teemad on filosoofia, folkloor, muusika jpm.

Ei viibi Eestis. Ei saa kasutada eestikeelseid trükiväljaandeid.




Alljärgnev on pooleliolev töö, nii et paluks mitte surkida...




Oktav (oktaav) ( < ladina k "kaheksa") on intervall helide vahel vahekaugusega 8 diatoonilise helirea astet ehk 6 tooni. Oktavi kaugusel olevate helide sagedused suhtuvad teineteisesse nagu 1 : 2. Igast helist oktavi võrra kõrgemalt kõlav heli on tema esimene ülemheli. Oktav on ainus intervall, mida häälestatakse täpselt nii naturaalses kui ka tempereeritud häälestuses.


Priim ( < ladina k primus "esimene") on intervall helide vahel vahekaugusega 0 (null) diatoonilise helirea astet ehk seesama heli (unissoon). Puhta priimi (p1) suurus toonides on 0 (null) tooni.


Sekund ( < ladina k secundo "teine") on intervall helide vahel mis on teineteisest 1 diatoonilise helirea astme kaugusel. Väikese sekundi (v2) suurus toonides on 1/2 (pool) tooni, suure sekundi (s2) suurus toonides on 1 (üks) toon. Sekund on dissoneeriv intervall, mis harmoonilistes järgnevustes nõuab lahendamist.



Terts ( < ladina k tertio "kolmas") on intervall helide vahel mis on teineteisest 2 diatoonilise helirea astme kaugusel. Väikese tertsi (v3) suurus toonides on 1 ja 1/2 (poolteist) tooni, suure tertsi (s3) suurus toonides on 2 (kaks) tooni. Kõik akordid oma põhikujul koosnevad helidest, mis on üksteisest tertside kaugusel. Klassikalises harmoonias on terts konsoneeriv intervall. Range stiili polüfoonias käsitleti tertsi dissonantsina.


Kvart ( < ladina k quarta "neljas") on intervall helide vahel mis on teineteisest 3 diatoonilise helirea astme kaugusel. Puhta kvardi (p4) suurus toonides on 2 ja 1/2 (kaks ja pool) tooni. Kvarti peetakse klassikalises harmoonias dissoneerivaks intervalliks. Suurendatud kvarti (<4) suurusega 3 tooni nimetatakse ka tritooniks ning seda on keskajal peetud kas äärmiselt dissoneerivaks või siis lausa lubamatuks intervalliks ("Kurat muusikas", Diabolus in musica). Klassikalises harmoonias laheneb IV ja VII astme vahel asuv diatooniline suurendatud kvart vastavalt III ja I astme vahel asuvasse seksti.


Kvint ( < ladina k quinta "viies") on intervall helide vahel mis on teineteisest 4 diatoonilise helirea astme kaugusel. Puhta kvindi (p5) suurus toonides on 3 ja 1/2 (kolm ja pool) tooni. Kvint on konsoneeriv intervall. Oktaavi ja kvindi kaugusel olevate helide sagedused suhtuvad teineteisesse nagu 1 : 3. Igast helist oktaavi ja kvindi võrra kõrgemalt kõlav heli on tema teine ülemheli. Viiuli ja vioola (altviiuli) keeled häälestatakse kvintide kaugusele.

Intervall on vahekaugus kahe heli vahel; kahe samaaegselt kõlava heli (harmoonilise intervalli) või järjestikuselt kõlava heli (meloodilise intervalli) kooskõla. Intervalle mõõdetakse diatoonilise helirea astmetega ja toonidega. Intervallide nimetused tulenevad nende astmelisest suurusest: priim, sekund, terts, kvart, kvint, sekst, septim, oktav, noon, deetsim, undeetsim, duodeetsim jne.

Unissoon ( < ladina keel|ladina k "üks heli") on mitme laulja või instrumendi ühehäälne laul või mäng. Keskajal enne mitmehäälsuse teket lauldi liturgiatel üksnes unissoonis (Gregoriaani koraali). Paljude rahvaste rahvalaulud on unissoonsed (ühehäälsed).

"Unissoonis" öeldakse ka ühtmoodi mõtlemise või tegutsemise kohta.

Sekst ( < ladina k "kuues") on intervall helide vahel mis on teineteisest 5 diatoonilise helirea astme kaugusel. Väikese seksti (v6) suurus toonides on 4 tooni, suure seksti (s6) suurus toonides on 4 ja 1/2 (neli ja pool) tooni.

Septim ( < ladina k "seitsmes") on intervall helide vahel mis on teineteisest 6 diatoonilise helirea astme kaugusel. Väikese septimi (v7) suurus toonides on 5 tooni, suure septimi (s7) suurus toonides on 5 ja 1/2 (viis ja pool) tooni. Septim on dissoneeriv intervall, mis harmoonilistes järgnevustes nõuab lahendamist.

Noon ( < ladina k "üheksas") on intervall helide vahel mis on teineteisest 8 diatoonilise helirea astme kaugusel. Nooni käsitletakse tavaliselt kui sekundit kuna tegemist on liitintervalliga (oktaav + sekund).

Deetsim ( < ladina k "kümnes") on intervall helide vahel mis on teineteisest 9 diatoonilise helirea astme kaugusel. Deetsimit käsitletakse tavaliselt kui tertsi kuna tegemist on liitintervalliga (oktaav + terts).

Undeetsim ( < ladina k "üheteistkümnes") on intervall helide vahel mis on teineteisest 10 diatoonilise helirea astme kaugusel. Undeetsimit käsitletakse tavaliselt kui kvarti kuna tegemist on liitintervalliga (oktaav + kvart).

Duodeetsim ( < ladina k "kaheteistkümnes") on intervall helide vahel mis on teineteisest 11 diatoonilise helirea astme kaugusel. Duodeetsimit käsitletakse tavaliselt kui kvinti kuna tegemist on liitintervalliga (oktaav + kvint).

Helirida on rida helisid (heliastmeid), mida muusika looomisel ja esitamisel kasutatakse. Helirea helid (astmed) võivad olla määratletud absoluutväärtustega (helisagedustega) või (enamasti) suhteliste väärtustega (omavaheliste suhetega). Muusika ajalugu tunneb palju erinevaid heliridasid erinevates traditsioonides. India muusikas on heliridade üldnimetus sanskriti k raga; hiina jpt rahvaste muusikas kasutatakse pentatoonilist helirida (koosneb viiest astmest, mis on vastavuses klahvpillide klaviatuuri mustade klahvidega) jne. Euroopalikus muusikas on kasutusel diatooniline helirida, mis on vastavuses klahvpillide klaviatuuri valgete klahvidega (oktaavis on seitse astet). 20. s võeti atonaalses muusikas kasutusele 12-astmeline (kromaatiline) helirida (dodekafoonias näiteks on oktaavis kaksteist võrdest astet), mis vastab klaviatuuri kõigile (nii valgetele kui mustadele) klahvidele, naaberhelide intervallidega 1/2 (pool) tooni.


Diatooniline helirida on heliastmestik astmete vahekaugusega ...1, 1, 1/2, 1, 1, 1, 1/2... tooni, mis on vastavuses klahvpillide klaviatuuri valgete klahvidega (oktaavis on seitse astet).

Diatooniline muusika on muusikalaad, mis kasutab üksnes diatoonilise helirea astmeid.

Diatooniline helilaad on diatoonilise helirea astmetest koosnev helilaad (joonia, dooria, früügia, lüüdia, miksolüüdia, eoolia või lokria). Tänapäeval kasutatakse peamiselt jooniat (Mažoor e Duur) ja eooliat (minoor e moll).


Aste (heliaste) on helirea lüli. Heliastmestiku moodustavad kõik antud heliritta kuuluvad astmed.


Jumal on paljudes religioonides esinev üleloomulik olend. Jumalat on defineeritud mitmeti. On ka seisukohti, et Jumalat ei saagi defineerida, kuna ta seisab väljaspool inimese mõistusega hõlmatavat ala. Jumala olemasolu või mitteolemasolu kohta on esitatud palju tõestusi. On ka väidetud, et Jumal asub väljaspool olemise ja olematuse mõisteid, mistõttu tema olemasolu või mitteolemasolu küsimus on mõttetu.


Jumal on argument, millele postuleeritakse järgmisi funktsioone.

  • Kreatsioon (loomine): Jumal on kogu maailma (universumi) looja (autor).
  • Valitsemine: nii maailma (looduse) kui inimeste üle. Issand, isand, isa, omanik, kuningas... Hierarhiliselt ületamatu.
  • Juhtimine: "karjane", ...
  • Õigusemõistmine. Jumalik õiglus. Ülim õiglus. Kõrgeim. Viimne kohtupäev.
  • Kommunikatsioon. / Kommunikatsiooniline funktsioon: Jumal on suhtlemisvõimeline, Jumalaga on võimalik kontakteeruda. Jumal saab inimestega rääkida, ennast neile ilmutada ning tal on võime inimesi (nende palveid, tänu ja kiitust) kuulda ning neile vastata. Transtsendentaalne kommunikatsioon: kuna Jumal on alati olemas (igavikuline atribuut), siis pole inimene kunagi üksi. John Lennon: "God is a concept, by which we measure our pain." (Jumal on kontseptsioon, mille abil me mõõdame oma valu.)

ning järgmisi atribuute.

  • Infinitaarsus (lõpmatus, nii ajas kui ruumis): surematus, igavikulisus, kõikjalviibimine.
  • Omnipotentsiaalsus (kõikvõimsus) nii kreatsioonilises kui ka (valitsemise) funktsioonis. (Osaliselt vastuoluline: eri funktsioonide liitmine võib tekitada loogilise vastuolu: "Kas Jumal suudab luua nii suure kivi, mida ta ei suuda üles tõsta?")
  • Kõiktarkus, kõikteadmine. (osaliselt vastuolus kommunikatsioonilise funktsiooniga: miks peaks Jumalat paluma, kui ta nagunii teab kõike?)
  • Gnoseoloogilised atribuudid varieeruvad religiooniti. Tunnetuslikus mõttes on erinevaid arusaamisi. Kas Jumal on nähtamatu? Tunnetamatu? Avaldab Ta ennast vaid kaudselt? Kas Jumalat võib kujutada piltidel? Teha temast kujusid? Või räägib Ta inimestega? Näitab ennast? Vana Testamendi Jumal maadleb Jakobiga, kõneleb Moosesega, kuid ei luba endast pilte ja kujusid teha.
  • täiuslikkus, kõrgeim õiglus, ülim headus,


Jumalal võib erinevates religioonides olla mitmeid erinevaid aspekte, funktsioone ja tähendusi.

  • Kreatsiooniliselt: Jumal kui maailma looja. (Variant: rohkem maailma asjadesse ei sekku.)
  • Looduslike nähtuste põhjustaja ja korraldaja. Äike, vulkaanid, maavärinad, tormid, üleujutused jne.
  • Ontoloogiliselt: Jumal kui kõige täiuslikum, kõige suurem, kõige targem, kõige parem. Ideaal.
  • Hierarhiliselt: Jumal kui maailma kuningas, peremees, valitseja ja juhtija, kõrgeim võim. Issand. Karjane. Isa. Iseloomulik eriti karjakasvatusega tegelevate rahvaste religioonidele ja tugevalt patriarhaalsele ühiskonnale.
  • Õiguslikult: Jumal kui kohtunik, kõrgeima õigluse esindaja. Aspektid võivad olla erinevad: praegusel ajal võib Jumal lubada ebaõiglust, kuid viimselpäeval (viimsel kohtupäeval vms) toimub lõplik õigusemõistmine ("sikkude eraldamine lammastest").
  • Kommunikatsioon: Jumal kuulab alati, inimene pole kunagi üksi, jumal on alati temaga... palved, tänu ja kiitus...
  • Transtsendentaalselt: Jumal kui midagi nähtamatut, tunnetamatut, kuid olemasolevat...
  • Panteistlikult või panenteistlikult: Jumal ongi kogu olemasolev universum või sisaldub kogu universumis ja/või kõigis inimestes.