Duur-moll-süsteem: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Duur-moll-süsteem''' on 1600. aastate paiku[[kirikuheliread | kirikuheliridadest]] välja kasvanud [[helisüsteem]], milles eristatakse vaid kahte tüüpi [[helirida|heliridu]]: [[mažoorne helirida]] ja [[minoorne helirida]]. Duur-moll-süsteemi aluseks on [[funktsionaalharmoonia]]l põhinev [[helistik]]u mõiste, mille kindlustamiseks kasutatakse helirea esimest ([[toonika]]), neljandat ([[subdominant]]) ja viiendat ([[dominant]]) astet läbivat [[kadents]]i.
'''Duur-moll-süsteem''' on 1600. aastate paiku[[kirikuheliread | kirikuheliridadest]] välja kasvanud [[helisüsteem]], milles eristatakse vaid kahte tüüpi [[helirida|heliridu]]: [[mažoorne helirida]] ja [[minoorne helirida]]. Duur-moll-süsteemi aluseks on [[funktsionaalharmoonia]]l põhinev [[helistik]]u mõiste, mille kindlustamiseks kasutatakse helirea neljandat ([[subdominant]]), viiendat ([[dominant]]) ja esimest ([[toonika]]) astet läbivat [[kadents]]i.


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 4. september 2022, kell 10:26

Duur-moll-süsteem on 1600. aastate paiku kirikuheliridadest välja kasvanud helisüsteem, milles eristatakse vaid kahte tüüpi heliridu: mažoorne helirida ja minoorne helirida. Duur-moll-süsteemi aluseks on funktsionaalharmoonial põhinev helistiku mõiste, mille kindlustamiseks kasutatakse helirea neljandat (subdominant), viiendat (dominant) ja esimest (toonika) astet läbivat kadentsi.

Vaata ka

Välislingid