Südameasi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Rickrick93 (arutelu | kaastöö)
Lisatud 1 allikale arhiivilink ja märgitud 0 mittetöötavaks.) #IABot (v2.0.8.8
197. rida: 197. rida:
<ref name="Fbkqt">Patrick Mulchrone. [http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2009/02/03/save-heartbeat-115875-21093292/ Save Heartbeat.] Mirror, 2. märts 2009</ref>
<ref name="Fbkqt">Patrick Mulchrone. [http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2009/02/03/save-heartbeat-115875-21093292/ Save Heartbeat.] Mirror, 2. märts 2009</ref>
<ref name="tExId">[http://www.whatsontv.co.uk/drama/heartbeat/news/heartbeat-fans-campaign-to-save-show/5185 Heartbeat fans campaign to save show.] Heartbeat. UK Drama. What's on TV, 4. märts 2009</ref>
<ref name="tExId">[http://www.whatsontv.co.uk/drama/heartbeat/news/heartbeat-fans-campaign-to-save-show/5185 Heartbeat fans campaign to save show.] Heartbeat. UK Drama. What's on TV, 4. märts 2009</ref>
<ref name="iXbtd">[http://web.archive.org/web/20130107061906/http://theheartbeatexperience.webs.com/heartbeatfacts.htm Heartbeat Facts.] The Heartbeat Experience</ref>
<ref name="iXbtd">[https://web.archive.org/web/20130107061906/http://theheartbeatexperience.webs.com/heartbeatfacts.htm Heartbeat Facts.] The Heartbeat Experience</ref>
<ref name="JYkT3">[http://www.amazon.co.uk/Heartbeat-Chronicles-Geoff-Tibballs/dp/0233997245/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1289657914&sr=1-2 Heartbeat" Chronicles.] Amazon.co.uk</ref>
<ref name="JYkT3">[http://www.amazon.co.uk/Heartbeat-Chronicles-Geoff-Tibballs/dp/0233997245/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1289657914&sr=1-2 Heartbeat" Chronicles.] Amazon.co.uk</ref>
<ref name="LX9WU">[http://www.mortonsbooks.co.uk/heartbeat/index.html Heartbeat – The story behind the series.] Mortonsbooks</ref>
<ref name="LX9WU">[http://www.mortonsbooks.co.uk/heartbeat/index.html Heartbeat – The story behind the series.] Mortonsbooks</ref>

Redaktsioon: 15. juuni 2022, kell 00:01

"Südameasi"
"Heartbeat"
Žanr krimi, arstisari
Stsenarist Peter Gibbs
Jane Hollowood
Režissöör Gerry Mill
Peaosades William Simons
Derek Fowlds
Mark Jordon
Nick Berry
Peter Benson
Tunnusmuusika helilooja Bob Montgomery, Norman Petty
Tunnusmuusika esitaja Nick Berry
Riik  Suurbritannia
Keel inglise
Hooaegu 18
Jagusid 372 Muuda Vikiandmetes
Tootmine
Produtsent Keith Richardson
Jao kestus 50 minutit
Linastamine
Kanal ITV
Esmaeeter 10. aprill 1992 – 2009
Eesti kanal ETV, TV3
Välislingid
Ametlik koduleht
Sissekanne IMDb-s

"Südameasi" on Suurbritannia politseidraamasari, mis valmis aastatel 19922009 kommertstelekanalis ITV (endine Yorkshire Television).

Eestis on sarja näidanud Eesti Televisioon[1] ja TV3.

"Südameasja" sündmustik toimub 1960. aastate Inglismaa väikelinnas.

Seriaali aluseks on Nicholas Rhea poolautobiograafilised konstaablisarja lood[2]. "Südameasja" tunnusmeloodiaks on Buddy Holly tuntuks lauldud lugu "Heartbeat", mida sarjas esitab Nick Berry[1].

Võttepaikade geograafia

Goathlandi raudteejaam (North Yorkshire Moors Railway) oli aastatel 2005–2007 Aidensfieldi raudteejaama võttepaik[3]

"Südameasja" peamised võttepaigad asuvad North Yorkshire'is Goathlandi külas (sarjas Aidensfield) ja selle ümbruses, näiteks vaated nõmmele on filmitud rahvuspargis North York Moors. Osa linnastseene filmiti külast üheksa miili kaugusel asuvas sadamalinnas Whitbys[4].

The Goathland Hotelis paiknes kõrts Aidensfield Arms. Filmimine toimus hotelli baaris esimese nelja aasta jooksul. Hiljem koliti stuudioseinte vahele, kuhu ehitati baari täpne interjöör. Kõrtsi ümbrust kujutavad välivõtted toimusid jätkuvalt hotelli juures[5]. Lord Ashfordly kodu Ashfordly Halli filmiti Thornton Watlass Hallis, Thornton Watlassis[6].

Küla konstaabli elukoht Aidensfield Police House paiknes Askwithis ja West Yorkshire'is Otleys asus Ashfordly politseijaoskond. Leedsis, Yorkis, Sheffieldis, Hullis, Middlesbrough's, Northallertonis, Harrogate'is ja Saltburn-by-the-Seas filmiti suurlinnaelu kujutavad osad[7].

Sündmustiku ajatelg

"Südameasja" sündmustik algab 1964. aastal (näiteks osas 1.3 mainitakse "äsja ilmunud" biitlite filmi ja albumit "A Hard Day's Night") ja liigutakse edasi umbes "reaalajas", kuni jõutakse 1969. aastani.

Otseseid ajaviiteid kohtab näiteks "Südameasja" osas 3.7 ("Father's Day"), kus surnud mehe kirstu kaanel on kiri "surnud 4. mail 1965" ja osas 7.17 ("Brainstorm") on näha logiraamatu dateeringut 20. august 1967. Reaalset ajaloolist sündmust on kujutatud osas 16.21 ("One Small Step"), kui Aidensfieldi küla elanikud kogunevad kõrtsi vaatama Apollo 11 maandumist Kuule (20. juuli 1969).

Näitlejad ja tegelased

Politseikonstaabel Nick Rowan (Nick Berry)

1992. aastal eetrisse jõudnud lugu algab sellest, kui noor abielupaar, politseikonstaabel Nick Rowan (Nick Berry) koos abikaasa doktor Kate Rowaniga, kolib Londonist Yorkshire'i krahvkonna Aidensfeldi külla[1]. Esimesed seeriad keskendusid täielikult kahele peategelasele ning nende tegemistele külas. Hiljem, kui sari üha populaarsust kogus, hakati igas osas käsitlema ühte kriminaal- ja meditsiinilist süžeeliini, millele lisati Aidensfieldi elanike igapäevaseid rõõme ja muresid.

Peagi hakkasid sarja kõrvalliinides tegutsema külakõrtsi Aidensfield Arms perenaine Gina Ward (Tricia Penrose), autoremonditöökoja (Aidensfield Garage) omanik ja surnumatja Bernie Scripps (Peter Benson) ning veidi kohtlase olemisega takso- ja veoautojuht David Stockwell (David Lonsdale). Pärast Kate Rowani surma leiab Nick uue armastuse ning konstaabel abiellub kohaliku õpetaja Jo Westoniga (Juliette Gruber). Hiljem emigreerub paar Kanadasse.

Sarja jooksul on vahetunud mitmed kesksed tegelaskujud, nii Aidensfieldi konstaablid kui ka perearstid. "Südameasja" raudvaraks kujunes politsei vanemkonstaabel, hilisem kõrtsiomanik Oscar Blaketon (Derek Fowlds, 19922009), staažikas politseinik Alf Ventress (William Simons, 19922009) ning konstaabel Philip "Phil" Montgomery Bellamy (Mark Jordon, 19922007).

Sarja koomika eest hoolitsesid küla sullerid.

Politsei

Ashfordly vanemkonstaablid [8]

  • Derek Fowlds – Oscar Blaketon, hiljem pensionil (1992–2009). Politseiteenistuse ajal kapriisne, küüniline ja kõiges kahtlev vanemkonstaabel. Vanemaks saades muutus ta tasakaalukamaks. Erilist peavalu valmistas talle külas tegutsev suller Claude Greengrass (Bill Maynard). Pärast infarkti saadeti ta pensionile. Töötas Aidensfieldi postkontoris ja universaalkaupluses ning lõpuks sai kõrtsi Aidensfield Arms omanikuks, kus töötab koos selle endise omaniku vennatütre Ginaga (Tricia Penrose). Oscar Blaketon on lahutatud ja tal on poeg Graham, kes teda aeg-ajalt külastab. Ta kuulub kohaliku omavalitsuse volikogusse. Vana sõbra Alfred Ventressiga teevad ka eradetektiivitööd.
  • Nick Berry – Nicholas "Nick" Rowan, alguses Aidensfieldi küla konstaabel (1992–1998).
  • Philip Franks – Raymond Craddock (1998–2002). Korralik, kuid edev ja pompoosne waleslane. Tema hobid olid jalgrattasõit ja tantsimine. Sarja kaheksandal hooajal läheb ta oma abikaasast Pennyst lahku, kuid mõne aja pärast (üheteistkümnes hooaeg) hakkavad nad oma suhteid parandama. Samal ajal Raymond Craddock edutakse ning paar lahkub Ashfordlyst.
  • Georgie Glen – Jennifer Nokes (2000–2001, 2003–2005, 2009). Nais-vanemkonstaabel, kes asendab sarjas eri aegadel Ashfordly vanemkonstaableid.
  • Duncan Bell – Dennis Ian Merton (2002–2004). Range ja väärikas šotlane. Igati lugupeetud ülemus oma alluvate seas. Ta abiellus apteeker Jenny Latimeriga (Sarah Tansey). Pingeline töö muutis aga abielu keeruliseks ning pärast oma naise haigestumist otsustas Merton teenistusest lahkuda (14. hooaeg).
  • John Duttine – George Miller (2005–2009). Range yorklane. Enne Ashfordlyt töötas Yorki linna politseis. Elab Yorkis naise Jeannie (Jessica Turner) ning kahe tütre – Jo (Pip Ripley, rahuaktivist) ja Cheryliga. Ta isa töötas kogu elu söekaevanduses, kus ka George oli nooruses töötanud.

Aidensfieldi küla konstaablid

Seerias kasutatud politseiauto Ford Anglia

Teisi Ashfordly politseinikke

  • William Simons – konstaabel Alfred "Alf" Ventress, hiljem ametnik politseijaoskonnas (1992–2009). Sümpaatne ja tagasihoidlik, konstaablina kujutati tegelaskuju kui ambitsioonitut ja motivatsioonita inimest. Kuulus oma entsüklopeediliste teadmiste poolest. Kirglik suitsetaja. Abielus (Mrs Ventress), kuid seriaalis pole kunagi tema naist näidatud. Tal on tütar Gail, kes elavat Cardiffis (osa 6.8.).
  • Mark Jordon – konstaabel Philip "Phil" Montgomery Bellamy (1992–2007). Vaoshoitud, suure südame ja hea huumorimeelega küla konstaabel. Phili suur armastus kuulub kõrtsi perenaisele Gina Wardile, kus ei puudu ka hingepiinad, valu ja ängistus. Abiellumise nimel loobus ta korra politsei tööst. Esimese lapse surm viis neid Ginaga lahku. Pärast pikka üksindust üritab suhteid luua kohaliku apteekri Jenny Latimeriga. Mõned aastad hiljem abiellub ta kolme lapsega üksikemaga Debbie Blackiga. Kooselu varjutab naise alkoholiprobleemid. Hilisem avastus, et Debbie esimene abikaasa on siiski elus, muutis nende abielu kehtetuks. Naine lahkub koos lastega Lõuna-Aafrikasse. Aeg parandab haavad ning Gina ja Phil jõuavad taas teineteisele lähemale. Tagasilöök on Phili kartus kaasasündinud südamehaiguse ees, mis on hauda viinud tema isa ja vanaisa. Tegelikult polnud olukord nii hull. Pärast edukat operatsiooni teeb ta haiglavoodis Ginale abieluettepaneku, mille naine vastu võtab. Konstaabli elu lõppeb traagiliselt, hukkudes ühe haarangu käigus. Tema nime saab peagi sündinud poeg.
  • Ryan Early – konstaabel Thomas "Tom" Nicholson (2001–2002). Innukas ja heatahtlik Nicholson saabub Ashfordly Scarborough'st. Üritab liini ajada nii Gina Wardi, kui ka Jenny Latimeriga. Hukkub kurjategija kinnipidamise käigus.
  • Steven Blakeley – konstaabel Geoffrey "Geoff" Younger (2004–2009). Äsja teenistusse tulnud – noor ja roheline politseinik. Igati püüdlik, kuid liigses agaruses teeb sageli koomilisi vigu. Geoff süda kuulub garaažis töötavale Rosiele, kuid see ei leia vastuarmastust. Poisi isa on ravimatu alkohoolik.
  • Clare Wille – kriminaaluurija Rachel Dawson (2006–2009). Range kriminaalpolitsei vanemkonstaabel. Üritab suhteid luua nii Rob Walkeri kui ka Joe Masoniga. Saab haavata ja lahkub teenistusest (armuafäär endast kõrgemal seisva politseinikuga).
  • Rupert Ward-Lewis – konstaabel Don Wetherby (2007–2009). Politseinik saabub Ashfordlysse, et asendada Aidensfieldi ajutist konstaablit Joe Masonit. Kuid esimesel teenistuspäeval hukkub haarangu käigus konstaabel Philip Bellamy ning meest palutakse jääda surnud kaaslast asendama. Juhtum tekitab Donis aeg-ajalt süümepiinu. Tegeleb politseinike leskede fondiga. Don Wetherby on abielus ja ühe poja isa. Peagi kooselu puruneb. Meest ahistab vaimuhaige naine, endine tuttav Northallertonist.

Meditsiinipersonal

Goathland Hotel. Sarjas küla kõrts Aidensfield Arms

Aidensfieldi arstid

Muu meditsiinipersonal

Aidensfield Armsi töötajad

Aidensfield Garage

Küla sullerid

Aidensfield Garage'i töötajad

Tunnusmuusika

Sarja tunnusmuusikaks on Buddy Holly rockabilly-hitt "Heartbeat"[9], mille autoriteks Bob Montgomery ja Norman Petty. Laul pärineb plaadilt "The Buddy Holly Story" (1958). Nick Berry esitatud laulu uusversioon jõudis 1992. aastal Suurbritannia singlite edetabelis teisele kohale[10]. Eesti ansambel Kollane Allveelaev G tegi loost eestikeelse variandi pealkirjaga "Südameasi".

Sarja jaod

"Südameasja" sarja toodeti 18 hooajaga 372 osa. Esimene osa ("Changing Places") valmis 26. novembril 1991 ning jõudis Briti telekanalile 10. aprillil 1992. Viimane osa ("Sweet Sorrow", 18.372) valmis 8. mail 2009. Nii Suurbritannia kui ka Eesti telekanalid näitasid seda osa 12. novembril 2010, Rootsi TV4 aga juba 4. septembril ja Taani TV2 Charlie 24. detsembril 2009. Sarjas on üheksa jõuluosa.

Eriprojektid

  • "10 Years of Heartbeat" (13. aprill 2002). Dokumentaalfilm. Ülevaade sarja kümne aasta tegemistest[11].
  • "Heartbeat: Christmas Album" (18. detsember 2005). "Südameasja" jõulueri. Nostalgiline tagasivaade sarja jõuluosadele, intervjuud osatäitjatega.[12]
  • "Heartbeat: Farewell Phil" (24. detsember 2007). Erisaade politseikonstaabel Phil Bellamyst [13].

Vastukajad

Sarja võttepaigad on tänapäeval kujunenud turismimagnetiteks, millest saavad kasu ka kohalikud elanikud. Pärast "Südameasja" lõpetamise teate levikut algatasid Goathlandi elanikud allkirjade kogumist sarja jätkamiseks. Ligi 12 000 laekunud toetusavaldust aga ei suutnud muuta ITV juhtkonna otsust[14][15].

Tunnustus

"Südameasi" on võitnud järgmisi auhindu[16]

Kirjandus

Nicholas Rhea konstaablisarja lood[2]

  • Constable on the Hill (1979)
  • Constable on the Prowl (1980)
  • Constable around the Village (1982)
  • Constable across the Moors (1982)
  • Constable in the Dale (1983)
  • Constable by the Sea (1985)
  • Constable along the Lane (1986)
  • Constable at the Double (1988)
  • Constable in Disguise (1989)
  • Constable among the Heather (1990)
  • Constable by the Stream (1991)
  • Constable around the Green (1993)
  • Constable beneath the Trees (1994)
  • Constable in Control (1994)
  • Constable in the Shrubbery (1995)
  • Constable versus Greengrass (1995)
  • Constable about the Parish (1996)
  • Constable at the Gate (1997)
  • Constable at the Dam (1997)
  • Constable over the Stile (1998)
  • Constable under the Gooseberry Bush (1999)
  • Constable in the Farmyard (1999)
  • Constable around the Houses (2000)
  • Constable along the Highway (2001)
  • Constable goes to Market (2002)
  • Constable Along the River-bank (2002)
  • Constable in the Wilderness (2003)
  • Constable around the Park (2004)

Telesarjad

  • Geoff Tibballs. "Heartbeat" Chronicles. Andre Deutsch Ltd (1999)[17]
  • Nicholas Rhea. "Heartbeat. The story behind the series". Mortons Media Group (2008)[18][19]

"Maahaigla"

Sarjast "Südameasi" kasvas välja mereäärse linnakese Elsinby (fiktiivne linn, võtted toimusid Whitbys) St. Aidan's Royal Free Hospitali personali elu kujutav telesari "Maahaigla" ("The Royal"). Haiglaseriaalis astuvad üles episoodiliselt ka "Südameasja" tegelaskujud, näiteks Claude Greengrass jt.[20][21].

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 Triin Tael. 17 aastat vastu pidanud "Südameasi" lõpeb. Õhtuleht, 31. jaanuar 2009
  2. 2,0 2,1 The Constable Series Heartbeat Books
  3. Goathland, near Whitby, England: Heartbeat country.
  4. Heartbeat Gifts, Aidensfield.
  5. The Goathland Hotel, Goathland, Nr Whitby, Better known as the Aidensfield Arms in Heartbeat
  6. The Screen Star. Fame, Thornton Watlass Hall
  7. Filming locations for "Heartbeat" (1992) IMDb
  8. British Police Sergeant is senior to the rank of constable
  9. Lembit Remmelgas. Stiilisari "Heartbeat" on köitev. Maaleht, 17. detsember 2009
  10. ITV axes popular police drama Heartbeat. Telegraph, 28. jaanuar 2009
  11. 10 Years of Heartbeat (2002) (TV) IMDb
  12. Heartbeat Christmas Album. TV.com – Free Full Episodes & Clips, Show Info and TV Listings Guide
  13. Heartbeat – Farewell Phil – Monday 24 December. Tvthrong.co.uk
  14. Patrick Mulchrone. Save Heartbeat. Mirror, 2. märts 2009
  15. Heartbeat fans campaign to save show. Heartbeat. UK Drama. What's on TV, 4. märts 2009
  16. Heartbeat Facts. The Heartbeat Experience
  17. Heartbeat" Chronicles. Amazon.co.uk
  18. Heartbeat – The story behind the series. Mortonsbooks
  19. Heartbeat the Story Behind the Series. Amazon.co.uk
  20. The Royal. ITV Drama
  21. ETV ja ETV2 vahendavad suurejoonelisi kultuurisündmusi, toovad eetrisse uued saated ja sarjad. ERR, 26. august 2010

Välislingid