Huuletubakas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Märgised: Tühistatud Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
Resümee puudub
Märgised: Tühistatud Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
3. rida: 3. rida:
'''Huuletubakas''' ehk '''mokatubakas''' ([[rootsi keel]]es ''snus'') on niiske jahvatatud ja suitsuvaba [[tubakas|tubakatoode]].
'''Huuletubakas''' ehk '''mokatubakas''' ([[rootsi keel]]es ''snus'') on niiske jahvatatud ja suitsuvaba [[tubakas|tubakatoode]].


Huuletubakas pärineb 18. sajandi [[Rootsi]]s, kus oli alternatiiviks kuivale [[Nuusktubakas|nuusktubakale]] (snuff). Huuletubaka tarbimine on suukaudne ning [[Nikotiin|nikotiini]] imendumine toimub läbi ülahuule. Huuletubakas sarnaneb Ameerika närimistubakaga, kuid erinevalt närimistubakast ei pea huuletubakat tarbides sülitama. Huuletubakas on [[Kääritamine|kääritamata]] tubakatoode, mis on auruga [[Pastöörimine|pastööritud]].
Huuletubakas pärineb 18. sajandi [[Rootsi]]s, kus oli alternatiiviks kuivale peded [[Nuusktubakas|nuusktubakale]] (snuff). Huuletubaka tarbimine on suukaudne ning [[Nikotiin|nikotiini]] imendumine toimub läbi ülahuule. Huuletubakas sarnaneb Ameerika närimistubakaga, kuid erinevalt närimistubakast ei pea huuletubakat tarbides sülitama. Huuletubakas on [[Kääritamine|kääritamata]] tubakatoode, mis on auruga [[Pastöörimine|pastööritud]].


Peale Rootsi on huuletubaka müük keelatud kõikjal [[Euroopa Liit|Euroopa Liidus]]. Eestis on huuletubakaga kauplemine illegaalne. Erandiks on tubakavabad nikotiinipadjad. Huuletubakat kasutatakse alternatiivina teistele tubakatoodetele sealhulgas kasutatakse seda sigarettidest loobumiseks.
Peale Rootsi on huuletubaka müük keelatud kõikjal [[Euroopa Liit|Euroopa Liidus]]. Eestis on huuletubakaga kauplemine illegaalne. Erandiks on tubakavabad nikotiinipadjad. Huuletubakat kasutatakse alternatiivina teistele tubakatoodetele sealhulgas kasutatakse seda sigarettidest loobumiseks.

Redaktsioon: 9. veebruar 2022, kell 18:21

Tubakavabad nikotiinipadjad

Huuletubakas ehk mokatubakas (rootsi keeles snus) on niiske jahvatatud ja suitsuvaba tubakatoode.

Huuletubakas pärineb 18. sajandi Rootsis, kus oli alternatiiviks kuivale peded nuusktubakale (snuff). Huuletubaka tarbimine on suukaudne ning nikotiini imendumine toimub läbi ülahuule. Huuletubakas sarnaneb Ameerika närimistubakaga, kuid erinevalt närimistubakast ei pea huuletubakat tarbides sülitama. Huuletubakas on kääritamata tubakatoode, mis on auruga pastööritud.

Peale Rootsi on huuletubaka müük keelatud kõikjal Euroopa Liidus. Eestis on huuletubakaga kauplemine illegaalne. Erandiks on tubakavabad nikotiinipadjad. Huuletubakat kasutatakse alternatiivina teistele tubakatoodetele sealhulgas kasutatakse seda sigarettidest loobumiseks.

Mokatubakas sisaldab nikotiini ja paska mis on sõltuvust tekitav mõnuaine. Erinevatel huuletubaka brändidel on erinev keemiline koostis ning seetõttu varieerub ka nende ohtlikkus tervisele.

Ajalugu

Jane Nicot oli prantsuse diplomaat, kes tutvustas 16. sajandil nuusktubakat (mis oli huuletubaka eelkäija) Henri II aegsele Prantsuse õukonnale. Ühena esimestes hakkas seda Catherine de' Medici, tolleaegne Prantsuse kuninganna, kes kasutas seda migreeni vastu. Tänu kuningannale muutus nuusktubaka kasutamine Prantsusmaal väga populaarseks ning seda eriti naiste seas, sest nuusktubakas oli naistele sotsiaalselt aktsepteeritavam variant kui teistsugused tubaka tarbimise vormid.

Nuusktubaka tarbimine jõudis Rootsi Kuningriiki 17 sajandi algul. 18. sajandil hakati Rootsis tootma niisket snuff'i, mida tarvitati suukaudselt ülahuule all ning mille tarbimine ei nõudnud sülitamst. Selle tubaka nimetuseks sai hiljem snus. Ettan (tõlkes number üks) on vanim siiani tegutsev huuletubakatootja, mis tegutseb alates aastast 1822.

Populaarse linnalegendi järgi sisaldab huuletubakas klaaskiude, aitamaks nikotiini kasutaja vereringesse. See ei ole tõsi. Nikotiin imendub limaskesta kaudu kergelt, ilma klaasikiudude abita ning huuletubaka põhjustatud kipitus tuleb nikotiinist endast ja toidulisanditest nagu naatriumkarbonaat.

Huuletubaka tüübid

Lahtine huuletubakas

Klassikalisel huuletubakal on kaks levinumat tüüpi.

Lahtine huuletubakas on niiske pulber, millest rullitakse näppudega sobiva suurusega portsjonid või kantakse huule alla spetsiaalse nõelavaba süstlaga. Pikaajalisemad kasutajad tihti ei näe tubaka vormimisega suuremat vaeva ning asetavad näputäie lihtsalt huule alla. Tänapäeval on lahtisest huuletubakast populaarsemad huuletubaka portsjonid ehk padjad, kuna neid on lihtsam kasutada ning nende kasutamine on diskreetsem.

Huuletubakas padjakestena

Mokatubaka padjad on teekotti meenutavad huuletubaka portsjonid. Pakendis on küll väiksem kogus tubaka, kuid patjade eelis on võimalus tarbida huuletubakasi mugavamalt ja diskreetsemalt, kui lahtise huuletubaka puhul. Huuletubaka padjad on saadaval kahes erinevas variandis:

  • Originaalne ehk pruun padi on pärit aastast 1973 ja on siiani enim käibel olev variant. Tootmise ajal niisutatakse tubaka ümber olevat teekoti sarnast materjali ning selle tulemuseks on pruunikat värvi niiske padi.
  • Valge padi on mahedam ning tema toime on aeglasem kui pruunil padjal. Erinevus tuleneb sellest, et tubakat ümbritsevat kotikest ei niisutata tootmise käigus. Tulemuseks on valge kuiv padi. Tubakas kotikese sees on sarnaselt pruuni padjaga niiske, kuid kuna padi ise on kuiv, siis nikotiini ja maitse eraldus on aeglasemad. Tänaseks on valge padi tootekategooriat mitte värvust kirjeldav termin, sest mõned brändid kasutavad ka musti kuivi patju.

Huuletubakakotikesed on saadaval kolmes suuruses: mini, suur (enim levinud) ja maxi. Ja suurused varieeruvad 0,5 g (mini) – 1,7 g (maxi).

Tubakavabad nikotiinipadjad

Tubakavabad kohvipadjad, mis sisaldavad kofeiini

Tänapäeval on välja töötatud ka tubakavabad nikotiinipadjad ja kofeiini sisaldavad kohvipadjad.

Tubakavabad nikotiinipadjad on valmistatud mustadest teelehtedest, mida on maitsestatud soolade ja muude maitseainetega. Sellist huuletubakat on võimalik saada ka lahtisena, kuid valdav enamus pakutavast kaubast on padjakeste kujul. Selline toode on mõeldud peamiselt huuletubaka tarbijatele, kes soovivad tubaka kasutamist lõpetada. Kuigi selline toode ei sisalda alaealistele keelatud aineid, siis enamus kaupmehed on kehtestanud müügikeelu alla 18 aastastele.

Nikotiini sisaldavad tubakavabad nikotiinipadjad on patjadena pakendatud nikotiini sisaldav alternatiivne tubakatoode. Selles tootes on küll olemas nikotiin, kuid ei sisalda muid kahjulike aineid (nitrosamiinid, mürgised kemikaalid ja hallitus). Tubakavabad nikotiinipadjad on legaalselt saadaval ka Eesti Vabariigis. Eestis tuntuimad brändid on Paz, Fox ja Lyft[viide?]. Tubakavabad nikotiinipadjad on tervislikum alternatiiv suitsetamisele ning legaalne alternatiiv tavalisele huuletubakale.

Terviseriskid

Huuletubaka terviseriskide kohta on tehtud mitmeid uuringuid. Osad neist loovad selge seose huuletubaka tarbimise ja suu ning pankrease vähi vahel, samas teised lükkavad selle seose ümber. Üldiselt peetakse huuletubakat siiski kantserogeeniks, mistõttu huuletubaka müük keelati Euroopa Liidus aastal 1992.

Uuringute tulemusena on siiski selge, et huuletubakas on oluliselt vähem kahjulik, kui seda on suitsetatav tubakas ning seetõttu on mitmed Euroopa Liidu riigid kaalunud viimastel aastatel huuletubaka legaalseks muutmist.

Viimane ja ohutuim trend huuletubaka valdkonnas on tubakavaba nikotiinipadi, mis sisaldab siiski nikotiini, kuid mitte teisi kahjulike lisaaineid nagu benseen, nitrosamiinid, sinihape ja hallitus.

Välislingid