Vampiiride tants: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''"Tanz der Vampire"''' ('''"Vampiiride tants"''') on [[USA]] helilooja [[Jim Steinman]]i muusikal (võib määratleda ka modernse [[Rokkooper|rokkooperina]]), mis põhineb poolaka [[Roman Polański]] menufilmil "[[Kartmatud vampiiritapjad]]". Lavateose [[libreto]] on kirjutanud sakslane [[Michael Kunze]].
'''"Tanz der Vampire"''' ('''"Vampiiride tants"''') on [[USA]] helilooja [[Jim Steinman]]i muusikal (seda võib määratleda ka modernse [[Rokkooper|rokkooperina]]), mis põhineb poolaka [[Roman Polański]] menufilmil "[[Kartmatud vampiiritapjad]]". Lavateose [[libreto]] on kirjutanud sakslane [[Michael Kunze]].


==Muusikali lavatee==
==Muusikali lavatee==


Muusikal jõudis lavale [[1997]]. aastal [[Viin]]is Raimundi teatris, kus seda mängiti üle kahe aasta. Maailma esietenduses olid peaosades [[Steve Barton]] (vampiirkrahv Krolock), [[Cornelia Zenz]] (Sarah) ja [[Aris Sas]] (Alfred). Seejärel liikus menukas produktsioon ka osaliselt samade osatäitjatega edasi [[Saksamaa]]le [[Stuttgart]]i ([[2000]]), sealt omakorda [[Hamburg]]i, [[Berliin]]i ja [[Oberhausen]]isse jm.
Muusikal toodi kõigepealt lavale [[1997]]. aastal [[Viin]]is Raimundi teatris, kus seda mängiti üle kahe aasta. Maailma esietenduses olid peaosades [[Steve Barton]] (vampiirkrahv Krolock), [[Cornelia Zenz]] (Sarah) ja [[Aris Sas]] (Alfred). Seejärel liikus menukas produktsioon ka osaliselt samade osatäitjatega edasi [[Saksamaa]]le [[Stuttgart]]i ([[2000]]), sealt omakorda [[Hamburg]]i, [[Berliin]]i ja [[Oberhausen]]isse jm.


[[Broadway (teater)|Broadway]] esietenduseks Minskoffi teatris aastal [[2002]] muudeti tunduvalt muusikali sisu ning endisest gooti-õudusest pidi saama musta huumoriga pikitud õuduskomöödia. Selle nimel toodi sisse uusi tegelaskujusid, vahetati muusikaliste numbrite järjestust, osa laule kirjutati ümber, osa lühendati, mõnda vahemängu pikendati jne. Broadway avaetendusel oli laval [[Michael Crawford]] (Krolock), [[Mandy Gonzalez]] (Sarah) ning Eestiski esinenud [[Max von Essen]] (Alfred). Broadway debüüt aga kukkus läbi, juhtivad ajalehed, näiteks [[New York Times]], nimetasid oma arvustustes teost aegunuks ja žanriliselt ebamääraseks. "Vampiiride tantsu" Broadway debüüt jääb aga ajalukku selle poolest, et eel-esietendusi toimus isegi rohkem kui lõppkokkuvõttes ametlikke etendusi (57 eeletendust umbes 40 vastu) ning lavastust on rahalises mõttes nimetatud Broadway ajaloo üheks suuremaks krahhiks. Esietenduse õhtule lisas vürtsi seegi, et lavastajaga kontseptuaalsetel põhjustel tülli pööranud helilooja [[Jim Steinman]] esietendusele ei ilmunud, nimetades Broadwayl mängitut hiljem oma blogis "ülimaks kõntsaks".
[[Broadway (teater)|Broadway]] esietenduseks Minskoffi teatris [[2002]]. aastal muudeti tunduvalt muusikali sisu ning endisest gooti-õudusest pidi saama musta huumoriga pikitud õuduskomöödia. Selle nimel toodi sisse uusi tegelaskujusid, vahetati muusikaliste numbrite järjestust, osa laule kirjutati ümber, osa lühendati, mõnda vahemängu pikendati jne. Broadway avaetendusel oli laval [[Michael Crawford]] (Krolock), [[Mandy Gonzalez]] (Sarah) ning Eestiski esinenud [[Max von Essen]] (Alfred). Broadway debüüt aga kukkus läbi, juhtivad ajalehed, näiteks [[New York Times]], nimetasid oma arvustustes teost aegunuks ja žanriliselt ebamääraseks. "Vampiiride tantsu" Broadway debüüt jääb siiski ajalukku selle poolest, et eelesietendusi toimus isegi rohkem kui lõppkokkuvõttes ametlikke etendusi (57 eeletendust umbes 40 vastu) ning rahalises mõttes on lavastust nimetatud Broadway ajaloo üheks suuremaks krahhiks. Esietenduse õhtule lisas vürtsi seegi, et lavastajaga kontseptuaalsetel põhjustel tülli pööranud helilooja [[Jim Steinman]] esietendusele ei ilmunud, nimetades Broadwayl mängitut hiljem oma blogis "ülimaks kõntsaks".


Esimene "Vampiiride tantsu" lavastus väljaspool [[Austria]]t ja [[Saksamaa]]d toimus [[Tallinn]]as, seejärel on teost mängitud veel USA-s ([[Broadway (teater)|Broadway]]), [[Poola]]s, [[Jaapan]]is, [[Belgia]]s, [[Ungari]]s, [[Prantsusmaa]]l, [[Soome]]s, [[Venemaa]]l. Muusikal on püsivalt olnud Saksamaal laval alates selle Saksamaa esmaettekandest.
Esimene "Vampiiride tantsu" lavastus väljaspool [[Austria]]t ja [[Saksamaa]]d sai teoks [[Tallinn]]as, seejärel on teost mängitud veel USA-s ([[Broadway (teater)|Broadway]]), [[Poola]]s, [[Jaapan]]is, [[Belgia]]s, [[Ungari]]s, [[Prantsusmaa]]l, [[Soome]]s, [[Venemaa]]l. Muusikal on püsivalt olnud Saksamaal laval alates selle Saksamaa esmaettekandest.


==Sisu lühikokkuvõte==
==Sisu lühikokkuvõte==
29. rida: 29. rida:
* Koukol, Krolocki küürakas ori – [[Lauri Liiv]] või [[Bert Pringi]]
* Koukol, Krolocki küürakas ori – [[Lauri Liiv]] või [[Bert Pringi]]


"Vampiiride tantsu" saatis Eestis suur menu – muusikali produtsent [[Anne Veesaar]] on seda nimetanud kõige kasumlikumaks muusikaliks, mille nende produktsioonifirma [[Smithbridge]] on lavale toonud. Lavastusest pärit teise vaatuse avalaul "Öölaps" [[Nele-Liis Vaiksoo]] ja [[Jassi Zahharov]]i esituses on jäänud raadiohitiks ning aastal [[2004]] oli muusikal taas linnahallis publiku ees – sedapuhku küll kontsertettekandes. [[Koit Toome]]t asendas tol korral [[Andero Ermel]].
"Vampiiride tantsu" saatis Eestis suur menu – muusikali produtsent [[Anne Veesaar]] on seda nimetanud kõige kasumlikumaks muusikaliks, mille nende produktsioonifirma [[Smithbridge]] on lavale toonud. Lavastusest pärit teise vaatuse avalaul "Öölaps" [[Nele-Liis Vaiksoo]] ja [[Jassi Zahharov]]i esituses on jäänud raadiohitiks ning [[2004]]. aastal oli muusikal taas linnahallis publiku ees – sedapuhku küll kontsertettekandes. [[Koit Toome]]t asendas tol korral [[Andero Ermel]].


==Varia==
==Varia==


[[Saksamaa]]l [[Oberhausen]]is mängis aastatel [[2008]]–[[2010]] muusikali naispeaosa [[Nele-Liis Vaiksoo]], kes oli samas rollis ka Eestis 8 aastat varem. Vaiksoo mängis poolteise aasta jooksul muusikali mitusada korda kuni 8 korda nädalas.
[[Saksamaa]]l [[Oberhausen]]is mängis aastatel [[2008]]–[[2010]] muusikali naispeaosa [[Nele-Liis Vaiksoo]], kes oli samas rollis olnud ka 8 aastat varem Eestis. Vaiksoo mängis poolteise aasta jooksul muusikali kokku mitusada korda, kuni 8 korda nädalas.


Muusikali 10. aasta lavajuubelit tähistati "Vampiiride tantsu" kontsert-ettekandega [[Viin]]is, kuhu lavastus tagasi pöördus sügisel 2009. Tollest esitusest on CD-plaadil antud välja ka LIVE-salvestus.
Muusikali 10. lava-aastapäeva tähistati "Vampiiride tantsu" kontsert-ettekandega [[Viin]]is, kuhu lavastus tagasi pöördus sügisel 2009. Tollest esitusest on CD-plaadil antud välja ka LIVE-salvestus.


Pärast maailma esmaettekannet kirjutati ümber esimese vaatuse üks sõlmstseene, milles Sarah põgeneb kõrtsist krahvi lossi. Kui esialgselt juhtus see üksnes abstraktse tantsunumbrina, siis hiljem muudeti see Sarah' unistuseks kesköisest ballist – kiiresti vahetuv lavakujundus, võimas [[gospel]]lik kooriosa ning Sarah' osatäitjalt suurt vokaalselt suutlikkust nõudev aaria on selle stseeni muutnud muusikali üheks tipphetkeks. Juhtus nii, et see osa muusikalist kanti esmakordselt publiku ees ette just [[Tallinn]]a produktsioonis.
Pärast maailma esmaettekannet kirjutati ümber esimese vaatuse üks sõlmstseene, milles Sarah põgeneb kõrtsist krahvi lossi. Kui esialgselt juhtus see üksnes abstraktse tantsunumbrina, siis hiljem muudeti see Sarah' unistuseks kesköisest ballist – kiiresti vahetuv lavakujundus, võimas [[gospel]]lik kooriosa ning Sarah' osatäitjalt suurt vokaalselt suutlikkust nõudev aaria on selle stseeni muutnud muusikali üheks tipphetkeks. Juhtus nii, et see osa muusikalist kanti esmakordselt publiku ees ette just [[Tallinn]]a produktsioonis.


Autorid on muusikali lavatee jooksul muutnud muusikaliste numbrite järjekorda. Kui Alfredi esitatav armastusaaria "Sarah'le" kõlas algusaegadel teise vaatuse lõpuosas, mil noormees on pistnud rinda paljude katsumustega oma armastatu päästmiseks vampiiri küüsist, siis nüüd kõlab see laul teise vaatuse alguses - tõotusena enne päästeretkele asumist.
Autorid on muusikali lavatee jooksul muutnud muusikanumbrite järjekorda. Kui Alfredi esitatav armastusaaria "Sarah'le" kõlas algusaegadel teise vaatuse lõpuosas, mil noormees on pistnud rinda paljude katsumustega oma armastatu päästmiseks vampiiri küüsist, siis nüüd kõlab see laul teise vaatuse alguses tõotusena enne päästeretkele asumist.


Paljud muusikalis kõlavad meloodiad või fragmendid nendest on üle võetud helilooja Jim Steinmanni varasematest teostest, mida on lisaks Bonnie Tylerile esitanud esitanud näiteks [[Taylor Dayne]], [[Meat Loaf]] jt. Muusikali avamäng on Steinmanni varem plaadistatud sümfoomniline teos "The Storm".
Paljud muusikalis kõlavad meloodiad või fragmendid nendest on üle võetud helilooja Jim Steinmanni varasematest teostest, mida on lisaks Bonnie Tylerile esitanud esitanud näiteks [[Taylor Dayne]], [[Meat Loaf]] jt. Muusikali avamäng on Steinmanni varem plaadistatud sümfooniline teos "The Storm".


Peatselt pärast mänguaja lõppu [[Viin]]is aastal [[2000]] suri südameataki tagajärjel muusikali esimene peaosaline [[Steve Barton]], kelle võimas hääl kõlab "Vampiiride tantsu" esimestel saksakeelsetel plaadistustel.
Peatselt pärast mänguaja lõppu [[Viin]]is suri [[2000]]. aastal südameataki tagajärjel muusikali esimene peaosaline [[Steve Barton]], kelle võimas hääl kõlab "Vampiiride tantsu" esimestel saksakeelsetel plaadistustel.


[[Kategooria:Muusikalid]]
[[Kategooria:Muusikalid]]

Redaktsioon: 27. detsember 2021, kell 17:55

"Tanz der Vampire" ("Vampiiride tants") on USA helilooja Jim Steinmani muusikal (seda võib määratleda ka modernse rokkooperina), mis põhineb poolaka Roman Polański menufilmil "Kartmatud vampiiritapjad". Lavateose libreto on kirjutanud sakslane Michael Kunze.

Muusikali lavatee

Muusikal toodi kõigepealt lavale 1997. aastal Viinis Raimundi teatris, kus seda mängiti üle kahe aasta. Maailma esietenduses olid peaosades Steve Barton (vampiirkrahv Krolock), Cornelia Zenz (Sarah) ja Aris Sas (Alfred). Seejärel liikus menukas produktsioon ka osaliselt samade osatäitjatega edasi Saksamaale Stuttgarti (2000), sealt omakorda Hamburgi, Berliini ja Oberhausenisse jm.

Broadway esietenduseks Minskoffi teatris 2002. aastal muudeti tunduvalt muusikali sisu ning endisest gooti-õudusest pidi saama musta huumoriga pikitud õuduskomöödia. Selle nimel toodi sisse uusi tegelaskujusid, vahetati muusikaliste numbrite järjestust, osa laule kirjutati ümber, osa lühendati, mõnda vahemängu pikendati jne. Broadway avaetendusel oli laval Michael Crawford (Krolock), Mandy Gonzalez (Sarah) ning Eestiski esinenud Max von Essen (Alfred). Broadway debüüt aga kukkus läbi, juhtivad ajalehed, näiteks New York Times, nimetasid oma arvustustes teost aegunuks ja žanriliselt ebamääraseks. "Vampiiride tantsu" Broadway debüüt jääb siiski ajalukku selle poolest, et eelesietendusi toimus isegi rohkem kui lõppkokkuvõttes ametlikke etendusi (57 eeletendust umbes 40 vastu) ning rahalises mõttes on lavastust nimetatud Broadway ajaloo üheks suuremaks krahhiks. Esietenduse õhtule lisas vürtsi seegi, et lavastajaga kontseptuaalsetel põhjustel tülli pööranud helilooja Jim Steinman esietendusele ei ilmunud, nimetades Broadwayl mängitut hiljem oma blogis "ülimaks kõntsaks".

Esimene "Vampiiride tantsu" lavastus väljaspool Austriat ja Saksamaad sai teoks Tallinnas, seejärel on teost mängitud veel USA-s (Broadway), Poolas, Jaapanis, Belgias, Ungaris, Prantsusmaal, Soomes, Venemaal. Muusikal on püsivalt olnud Saksamaal laval alates selle Saksamaa esmaettekandest.

Sisu lühikokkuvõte

Tegemist on üsna traditsioonilise vampiirilooga. Imekaunis ja kirglik peatselt täisealine neiu Sarah, igatsedes oma noorde ellu rohkem vürtsi ja põnevust, põgeneb kõrtsipidajatest vanemate Rebecca ja Chagali turvalisest kodust lähedalasuvasse vampiirkrahvi Von Krolocki lossi. Isa Chagal, valmis tütart päästma, langeb aga ise vampiiri küüsi ning viib hiljem endaga igavikku ka oma armukese, kuraasika ja rinnaka kõrtsiteenijanna Magda. Kõrtsis peatuvad professor Abronsius ja tema assistent Alfred, kes on Sarah'sse kõrvuni armunud, suunduvad seepeale Sarah't päästma. Hämaras lossis tuleb neil rinda pista nii krahvi homoseksuaalse vampiiripoja Herberti kui ka muude öiste jubedustega. Viimaks toimubki vampiiride kesköine ball, vampiirid ronivad oma haudadest välja, sirutavad kangestunud jäsemeid ja suunduvad ballile. Krahv Krolock ilmub kalmistule ja vaatab tagasi oma igavesele elule. Ta mõistab, et soovib üle kõige surra, et igavesele kurbusele saabuks ometigi lõpp, kuna iga kord, kui ta leiab armastuse, ta selle samas ka hävitab. Teisiti ei lähe seegi kord – Krolock lööb ballisaalis kaunile Sarah'le hambad kaela, imeb ta verd, ent teadusejüngritel õnnestub poolsurnud Sarah kaasa haarata ja põgeneda. Keset lumist Transilvaania laant vannuvad Sarah ja Alfred teineteisele igavest truudust ja armastust – kuid ühtäkki paljastab neiu oma hirmuäratavad kihvad ja langeb noormehele kaela.

"Vampiiride tants" Eestis

Lavastus oli Eestis publiku ees kümme korda Tallinna Linnahallis novembris ja detsembris 2000. Muusikali lavastas Ivo Eensalu, tantsud seadis Marge Ehrenbusch, XXI Sajandi Orkestrit dirigeeris Erki Pehk. Teose tõlkis Kirke Kangro.

Osatäitjad

"Vampiiride tantsu" saatis Eestis suur menu – muusikali produtsent Anne Veesaar on seda nimetanud kõige kasumlikumaks muusikaliks, mille nende produktsioonifirma Smithbridge on lavale toonud. Lavastusest pärit teise vaatuse avalaul "Öölaps" Nele-Liis Vaiksoo ja Jassi Zahharovi esituses on jäänud raadiohitiks ning 2004. aastal oli muusikal taas linnahallis publiku ees – sedapuhku küll kontsertettekandes. Koit Toomet asendas tol korral Andero Ermel.

Varia

Saksamaal Oberhausenis mängis aastatel 20082010 muusikali naispeaosa Nele-Liis Vaiksoo, kes oli samas rollis olnud ka 8 aastat varem Eestis. Vaiksoo mängis poolteise aasta jooksul muusikali kokku mitusada korda, kuni 8 korda nädalas.

Muusikali 10. lava-aastapäeva tähistati "Vampiiride tantsu" kontsert-ettekandega Viinis, kuhu lavastus tagasi pöördus sügisel 2009. Tollest esitusest on CD-plaadil antud välja ka LIVE-salvestus.

Pärast maailma esmaettekannet kirjutati ümber esimese vaatuse üks sõlmstseene, milles Sarah põgeneb kõrtsist krahvi lossi. Kui esialgselt juhtus see üksnes abstraktse tantsunumbrina, siis hiljem muudeti see Sarah' unistuseks kesköisest ballist – kiiresti vahetuv lavakujundus, võimas gospellik kooriosa ning Sarah' osatäitjalt suurt vokaalselt suutlikkust nõudev aaria on selle stseeni muutnud muusikali üheks tipphetkeks. Juhtus nii, et see osa muusikalist kanti esmakordselt publiku ees ette just Tallinna produktsioonis.

Autorid on muusikali lavatee jooksul muutnud muusikanumbrite järjekorda. Kui Alfredi esitatav armastusaaria "Sarah'le" kõlas algusaegadel teise vaatuse lõpuosas, mil noormees on pistnud rinda paljude katsumustega oma armastatu päästmiseks vampiiri küüsist, siis nüüd kõlab see laul teise vaatuse alguses – tõotusena enne päästeretkele asumist.

Paljud muusikalis kõlavad meloodiad või fragmendid nendest on üle võetud helilooja Jim Steinmanni varasematest teostest, mida on lisaks Bonnie Tylerile esitanud esitanud näiteks Taylor Dayne, Meat Loaf jt. Muusikali avamäng on Steinmanni varem plaadistatud sümfooniline teos "The Storm".

Peatselt pärast mänguaja lõppu Viinis suri 2000. aastal südameataki tagajärjel muusikali esimene peaosaline Steve Barton, kelle võimas hääl kõlab "Vampiiride tantsu" esimestel saksakeelsetel plaadistustel.