Hernhuutlus Eestis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Esthonos (arutelu | kaastöö)
P EELK Saku kogudus enam palvemaja ei kasuta, vaid oma uut kirikut. Vaida palvemaja anti EELK Jüri koguduse poolt Vaida palvemaja seltsi kasutusse, on alustatud korrastustöödega.
18. rida: 18. rida:
* [[Kulli palvemaja]] (Saulepi külas) Varbla kihelkonnas
* [[Kulli palvemaja]] (Saulepi külas) Varbla kihelkonnas
* [[Pikavere palvemaja]] Mihkli kihelkonnas
* [[Pikavere palvemaja]] Mihkli kihelkonnas
* [[Vaida palvemaja]] Jüri kihelkonnas (käesoleval ajal ei kasutata)
* [[Vaida palvemaja]] Jüri kihelkonnas
* [[Nabala palvemaja]] (Paekna külas) Jüri kihelkonnas
* [[Nabala palvemaja]] (Paekna külas) Jüri kihelkonnas
* [[Jaanimäe palvemaja]] Rõuge kihelkonnas
* [[Jaanimäe palvemaja]] Rõuge kihelkonnas
25. rida: 25. rida:
* [[Pühalepa palvemaja]] Pühalepa kihelkonnas (nõuk. ajal kasutati kirikuna)
* [[Pühalepa palvemaja]] Pühalepa kihelkonnas (nõuk. ajal kasutati kirikuna)
* [[Nissi palvemaja]] (Metsa tn 24) Nissi kihelkonnas
* [[Nissi palvemaja]] (Metsa tn 24) Nissi kihelkonnas
* [[Saku alevi palvemaja]] (praegu kasutab palvemaja [[Saku Toomase kogudus]])
* [[Saku alevi palvemaja]]
Tänapäeval võib liikumise poolt olla Eestis haaratud u 100 inimest.
Tänapäeval võib liikumise poolt olla Eestis haaratud u 100 inimest.



Redaktsioon: 11. oktoober 2021, kell 15:20

Liivimaale jõudsid esimesed hernhuutlased eesotsas Christan Davidiga 1729. aastal ja rajasid koguduse Tallinna. Esimene suur usuline ärkamine eestlaste keskel algas Lõuna-Eestis Urvastes 1736. aastal.

Vennastekogudustele oli teed sillutanud Baltimaades juba Põhjasõja-aastatel levima hakanud Saksamaalt pärinev usu-uuendus pietism. Pietiste ei rahuldanud luteri kiriku konservatiivsus, nad taotlesid usu sügavamat sisemist tunnetamist ja kõlbelisemat elu. 1730. aastatel saavutas pietism Eesti pastorkonna hulgas laia leviku. Paljud neist suhtusid pooldavalt vennastekogudusse, kuna see tõi just lihtrahva usule lähemale.

Hernhuutlus levis rändkäsitööliste kaudu, keda nende vagaduse tõttu Põhjasõjast tühjaks jäänud maal meelsasti mõisates töökäteks oodati. 1736 külastas Eestit hernhuutlaste juht krahv Zinzendorf, pärast seda kasvas liikumise populaarsus kiiresti. 1740. aastatel oli Eestis vennastekogudustesse hõlmatud ligi 12 000 inimest, olulisim keskus oli Saaremaa. Ehitati palvemaju, sh Saksamaalt saadud toetustega.

Zinzendorfi abiga avaldati 1739 eestikeelne piiblitõlge. Eestlastest kirjamehed tõlkisid ja kirjutasid hernhuutlikke tekste. Vennastekogudustes pandi üldse suurt rõhku lugemis- ja kirjutamisoskuse levitamisele, tõlgiti usule äratavat kirjandust, kirjutati ise. Asutati ja peeti ülal talurahvakoole. Samas võideldi rahvapärimuse, vanade uskumuste ja tavadega. Hernhuutlased tõid kirikusse koorilaulu, samas sai see saatuslikuks Eesti vanemale rahvalaulule, mis hakkas elavast traditsioonist kaduma. Hävitati arvukalt maarahva omausuga seotud ohvrikohti, samuti ehteid, muusikariistu ja luksusasju.

Kõlblustaotlustes läksid hernhuutlased kohati äärmustesse, nende usulises praktikas esines ekstaatilist käitumist, mitmes paigas hakati esitama sotsiaalseid nõudmisi, toimus rahvarahutusi. Üks käremeelsem mõisavastane prohvet oli Rõugest pärit Tallima Paap. Kiriku ja aadli hirm sündmuste üle kontrolli kaotada viis selleni, et 1743 keelustas keisrinna Jelizaveta I vennastekoguduse liikumise.

1764 andis Katariina II vennastekogudustele taas loa tegutseda, kuid täieliku tegevusvabaduse andis neile 1817. aastal Aleksander I. Järgnes liikumise uus kõrgaeg. Vennastekogudustega seotud või nende poolt inspireeritud oli 19. sajandi esimestel kümnenditel levinud ekstaatiliste prohvetite, nn taevaskäijate liikumine. Vennastekoguduse teine laine Eestis kestis kuni aastani 1857, mil lõpetati misjoniprojekt. 1840. aastatel oli vennastekogudustel üle 70 000 liikme, aastaks 1918 oli neid järel u 3000. 1948 keelustas nõukogude okupatsioonivõim vennastekoguduste tegevuse. Vaatamata keelustamisele tegutsesid mitmed kogudused edasi ka nõukogude ajal (luterliku koguduse filiaalina). Nii on tänapäevani säilinud:

Hageri vennastekoguduse palvemaja

Mõned vennastekogudused on tagasi saanud oma ajaloolise hoone ja on seal taas tegevust alustanud:

Tänapäeval võib liikumise poolt olla Eestis haaratud u 100 inimest.

Vennastekoguduste liikumist on peetud Eestimaa ja Liivimaa talurahva sisuliseks ristiusustajaks. Samas murendasid vennastekogudused usku luterliku kiriku tsentraliseeritud ja monopoolsesse usulisse autoriteeti. Hernhuutlus on mõjutanud ka eestlaste rahvuslikku ärkamist – ühelt poolt läbi nende edendatud kirjaoskuse, teiselt poolt läbi koguduse sisedemokraatia ja ühistegevuse. Paljud Eesti juhtivad kultuuri- ja ühiskonnategelased (Kreutzwald, Jakobson, Hurt, Reiman, Tõnisson, Jannsen) olid hernhuutliku taustaga.

Välislingid