Laagri: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uuendasin rahvaarvu ja gümnaasiumi lõiku.
Resümee puudub
31. rida: 31. rida:
Tänapäeval on Laagri kiiresti arenev ja laienev Tallinnaga tihedalt seotud asula, mille elanike arv kasvab pidevalt. Arendatakse uut üldhariduskooli ja spordikompleksi ning 2008. aastal avati [[Urda raudteepeatus]] Laagri jaama ja Saue vahel.
Tänapäeval on Laagri kiiresti arenev ja laienev Tallinnaga tihedalt seotud asula, mille elanike arv kasvab pidevalt. Arendatakse uut üldhariduskooli ja spordikompleksi ning 2008. aastal avati [[Urda raudteepeatus]] Laagri jaama ja Saue vahel.


2019.a asutati haridus- ja teadusministri käskkirjaga [[Laagri_Gümnaasium|Laagri Gümnaasium]], mis alustab tööd 1. septembril 2022.
2019 asutati haridus- ja teadusministri käskkirjaga [[Laagri_Gümnaasium|Laagri Gümnaasium]], mis alustab tööd 1. septembril 2022.


Laagri alevikus asub [[1989]]. aastal loodud [[Laagri nahkhiirte talvitumispaiga kaitseala]].
Laagri alevikus asub [[1989]]. aastal loodud [[Laagri nahkhiirte talvitumispaiga kaitseala]].
44. rida: 44. rida:
==Viited==
==Viited==
{{viited}}
{{viited}}

==Välislingid==
* [https://www.err.ee/1608291930/endise-tomatikasvatuse-asemele-laagris-tekib-moodne-linnaruum "Endise tomatikasvatuse asemele Laagris tekib moodne linnaruum"] ERR, 29. juuli 2021
* [https://www.err.ee/1608291936/laagri-keskuses-laheb-lammutamisele-tuntud-hoone "Laagri keskuses läheb lammutamisele tuntud hoone"] ERR, 29. juuli 2021


{{Saue vald}}
{{Saue vald}}

Redaktsioon: 29. juuli 2021, kell 11:47

 See artikkel räägib Laagri alevikust Harju maakonnas, Tallinna linna Laagri asumi kohta vaata artiklit Laagri (Tallinn).

Laagri

Pindala 3,158 km²
Elanikke 5780

EHAK-i kood 4014[1] Muuda Vikiandmetes
Koordinaadid 59° 21′ N, 24° 37′ E
Laagri (Eesti)
Laagri
Kaart

Laagri alevik on alevik Harju maakonnas Saue vallas. Aastail 1991–2017 oli Laagri Saue valla keskus. Laagris elab 2021. aasta 1. jaanuari seisuga 5780 inimest.[2]

Nüüdseks on Laagrist kujunenud Tallinna eeslinn. Laagrist on Tallinna kesklinna 13 km. Asulast voolab läbi Pääsküla jõgi, mis on kohati Tallinna ja Laagri aleviku piiriks.

Huviväärseimad objektid Laagris on Pääsküla jõe vana kivisild (ehitatud 1860. aasta paiku, arhitektuurimälestis), väike veskijärv ning Laagrist Tänassilma külla ulatuvad Esimese maailmasõja aegsed kindlustused.

Ajalugu

Laagri aleviku eellaseks võib pidada Pääsküla küla, mida mainiti esmakordselt Taani hindamisraamatus (1241). Suure tõenäosusega on Laagri juba muinasaegne küla.

Esimese maailmasõja ajal oli Pääskülas Venemaa keisririigi kinnipidamisasutuste vangilaager, mille asukad olid seotud Peeter Suure merekindluse Pääsküla maarindepositsiooni ehitusega. Vangilaagri juurde kujunes Tallinna-Paldiski raudteel mitteametlik nõudepeatus, mida hakati kutsuma Laagriks.

Kuigi Venemaa keisririigi kokkukukkumisega vangilaager likvideeriti, rajati ametlik Laagri-nimeline raudteepeatus 1928. aastal.

Et Pääsküla raudteejaam oma alevikuga asus veidi Tallinna pool, hakati üha vana Pääsküla küla tuumikut rahva suus üha enam kutsuma Laagriks. Uus Laagri raudteejaam rajati eelmisest umbes 300 m Tallinna suunas Teise maailmasõja järel, kui Laagrit läbiv raudtee elektrifitseeriti ning vajati kõrget perrooni.

1968. aastal liideti Pääsküla jõest põhja poole jääv küla osa Tallinnaga. Seda osa hakati kutsuma Laagri linnaosaks ja sinna jäi ka Laagri jaam. Tänapäeva Laagri keskuse juurde oli tekkinud uus tihehoonestusala, mis oli Lenini-nimelise näidissovhoosi keskasulaks. 1970ndatel Pääsküla küla likvideeriti ning asutati Laagri alevik. 1975. aastal toodi Saue külanõukogu keskus Laagri alevikku.

Pärast Eesti taasiseseisvumist tekkisid Saue külanõukogust kaks uut omavalitsust: Saue vald ja Saue linn. Saue valla keskuseks sai Laagri alevik.

2005. aastal rajati Laagrisse Laagri kool, milles õpib 2019. aasta seisuga üle tuhande õpilase. 2020. aastal avati kooli teine õppehoone.

2017. aastal liideti seoses haldusreformiga Saue vald, Saue linn, Kernu vald ja Nissi vald Saue vallaks. Vallakeskuseks sai Saue linn, endised vallakeskused said halduskeskusteks.

Tänapäeval on Laagri kiiresti arenev ja laienev Tallinnaga tihedalt seotud asula, mille elanike arv kasvab pidevalt. Arendatakse uut üldhariduskooli ja spordikompleksi ning 2008. aastal avati Urda raudteepeatus Laagri jaama ja Saue vahel.

2019 asutati haridus- ja teadusministri käskkirjaga Laagri Gümnaasium, mis alustab tööd 1. septembril 2022.

Laagri alevikus asub 1989. aastal loodud Laagri nahkhiirte talvitumispaiga kaitseala.

Vaata ka

Viited

Välislingid