Lazdynai: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: 'pisi|Lazdynai '''Lazdynai''' (poola keeles ''Leszczyniaki'') on Vilniuse linnaosa, mis asub linna lääneosas Lazdynai valla territooriumil. Karoliniškės piirneb põhjas Karoliniškėsga, läänes üle Nemunase Jočionysiga, idas Miškiniaiga, edelas Lazdynėliaiga, kagus aga Bukčiaiga. Linnaosas asuvad Vilniuse Ülikooli haigla ja Lazdynai polikliinik. Linnaosas on raamatuk...'
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 5. juuli 2021, kell 20:57

Lazdynai

Lazdynai (poola keeles Leszczyniaki) on Vilniuse linnaosa, mis asub linna lääneosas Lazdynai valla territooriumil. Karoliniškės piirneb põhjas Karoliniškėsga, läänes üle Nemunase Jočionysiga, idas Miškiniaiga, edelas Lazdynėliaiga, kagus aga Bukčiaiga.

Linnaosas asuvad Vilniuse Ülikooli haigla ja Lazdynai polikliinik. Linnaosas on raamatukogu, haridust annavad algkool ja neli keskkooli.

Linnaosa kohal asus varem küla nimega Leszczyniaki, sellest on tuletatud ka linnaosa leedukeelne nimi. Aastal 1905 oli külas 65 elanikku, aastal 1931 oli elanikke 107.

Aastal 1962 tehti arhitektidele Vytautas Čekanauskasele ja Vytautas Brėdikisele ülesandeks kavandada uus Vilniuse läänepoolne elamurajoon. Küla kohale asuti rajama Vilniuse linnaosa aastal 1974. Projekti autoriteks olid Vytautas Čekanauskas, Vytautas Brėdikis, Vytautas Kazimieras Balčiūnas, Gediminas Valiuškis ja insenerid Algimantas Kleinotas ning Vincentas Šileika. Aastal 1974 said nad projekti eest Lenini preemia. Projekti puhul olid eeskujuks Tapiola, Vallingby ja Le Mirail. Linnaosa on linnalise arhitektuuri mälestisena muinsuskaitse all.[1] Kaitse all on ka skulptuurid "Kandlemängija" ja "Hommik", dekoratiivne tuulelipp ja Keskkooli nr. 40 hoone.

Aastal 1986 hakati Karoliniškėse ja Lazdynai vahele rajama Muinasjutuparki.[2] Aastal 1996 valmis sealne katoliku kirik, Lazdynais asub ka salesiaanide klooster.[3] Aastal 2005 valmis uus elamurajoon, mis kannab nime "Pavasaris".

Linnaosas asub Eugenija Šimkūnaitė korter-muuseum.[4]

Viited

  1. https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-detail/B1F98A5A-1EFA-4133-A22C-CD33D6DF349D/true
  2. Karoliniškės. Visuotinė lietuvių enciklopedija, Kd. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009
  3. Lazdynai (Vilnius). Visuotinė lietuvių enciklopedija, Kd. XI (Kremacija-Lenzo taisyklė). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007
  4. Vilnios Vartai