Eesti Maaülikool: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Magni (arutelu | kaastöö)
6. rida: 6. rida:
[[1951]]. aastal loodi kolme nimetatud teaduskonna baasil Eesti Põllumajanduse Akadeemia (EPA). Ülikool kandis aastatel 1991–2005 Eesti Põllumajandusülikooli (EPMÜ) nime.
[[1951]]. aastal loodi kolme nimetatud teaduskonna baasil Eesti Põllumajanduse Akadeemia (EPA). Ülikool kandis aastatel 1991–2005 Eesti Põllumajandusülikooli (EPMÜ) nime.
[[2005]]. aastal jõustus ülikooliseaduse muudatus, millega Eesti Põllumajandusülikooli nimi muudeti Eesti Maaülikooliks.
[[2005]]. aastal jõustus ülikooliseaduse muudatus, millega Eesti Põllumajandusülikooli nimi muudeti Eesti Maaülikooliks.

Eesti põllumajanduspoliitikud peavad praegu EPA-t eestluse kantsiks ja Eesti põllumajanduse säilitajaks. Kahjuks pole see suurema osa EPA ajalost nii olnud. Vastupidi, see kõrgkool rajati Eesti taluelu hävitajate kasvatamiseks. Loomulikult on EPA-st kasvanud ridamisi auväärt teadlasi ja ausaid põllumehi. Aga see ei muuda selle kooli enda tekke- ja arengulugu. EPA oli Moskvast ette nähtud kolhoosikorra kindlustamiseks Eestis. Ja allus ta muidugi kogu N Liidu aja N Liidu Põllumajandusministeeriumile. Kulakute ja natsionalistide lapsi EPA-sse ei võetud. ([[Eerik-Niiles Kross]])


===Eesti Maaülikooli rektorid===
===Eesti Maaülikooli rektorid===

Redaktsioon: 26. aprill 2007, kell 12:55

Eesti Maaülikool (lühend EMÜ) on Tartus asuv ülikool.

Ajalugu

Eesti Maaülikooli ajalugu ulatub aastasse 1848, mil loodi Tartu veterinaariakool. 1873. aastal muudeti veterinaariakool Tartu veterinaariainstituudiks. Aastal 1919 ühendati veterinaariainstituut Tartu ülikooliga ja nimetati loomaarstiteaduskonnaks. Samal aastal rajati Tartu ülikoolis ka põllumajandusteaduskond, mis 1920. aastal jagati metsa- ning agronoomiaosakonnaks, kusjuures viimane osakond hõlmas endas lisaks taimekasvatusele ka loomakasvatust. 1946. aastal loodi metsaosakonna baasil metsandusteaduskond. 1951. aastal loodi kolme nimetatud teaduskonna baasil Eesti Põllumajanduse Akadeemia (EPA). Ülikool kandis aastatel 1991–2005 Eesti Põllumajandusülikooli (EPMÜ) nime. 2005. aastal jõustus ülikooliseaduse muudatus, millega Eesti Põllumajandusülikooli nimi muudeti Eesti Maaülikooliks.

Eesti põllumajanduspoliitikud peavad praegu EPA-t eestluse kantsiks ja Eesti põllumajanduse säilitajaks. Kahjuks pole see suurema osa EPA ajalost nii olnud. Vastupidi, see kõrgkool rajati Eesti taluelu hävitajate kasvatamiseks. Loomulikult on EPA-st kasvanud ridamisi auväärt teadlasi ja ausaid põllumehi. Aga see ei muuda selle kooli enda tekke- ja arengulugu. EPA oli Moskvast ette nähtud kolhoosikorra kindlustamiseks Eestis. Ja allus ta muidugi kogu N Liidu aja N Liidu Põllumajandusministeeriumile. Kulakute ja natsionalistide lapsi EPA-sse ei võetud. (Eerik-Niiles Kross)

Eesti Maaülikooli rektorid

Struktuur

Alates 2005. aastast on EMÜ akadeemilise struktuuri põhiüksusteks on viis instituuti:

  • Põllumajandus- ja keskkonnainstituut
  • Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
  • Metsandus- ja maaehitusinstituut
  • Tehnikainstituut
  • Majandus- ja sotsiaalinstituut

Instituudivälised üksused on keelekeskus ja Karl Ernst von Baeri maja teadusloo uurimise keskus.

Välislink