Veksellüliti: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Originaaluurimuslik hinnang ("kahjuks") välja
Kasutatud de : Wechselschaltung
 
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Symbol change over switch.svg|pisi|75px|left|Veksellüliti tingmärk]]
{{vikinda}} {{toimeta}} {{keeletoimeta}}{{Viitamata|kuu=aprill|aasta=2020}}
[[Pilt:Wechselschaltung.PNG|pisi|400px|Skeem valgusti (Leuchte) lülitamiseks kahe veksellülitiga (Wechselschalter); N – [[neutraaljuht]], L – [[faasijuht]], PE – [[kaitsejuht]]]]
'''Veksellüliti''' on [[lüliti]] tüüp, mis võimaldab üht tarbijat lülitada sisse ja välja (vähemalt) kahest lülitist, mis on kas vajaduse või mugavuse pärast paigutatud ruumi(de)s eri kohtadesse.
[[Pilt:Light Switch Chain2.svg|pisi|400px|Ristlülitiga skeem valgusti lülitamiseks kolmest kohas]]


'''Veksellüliti''' on kolme [[klemm]]iga [[lüliti]], mille kasutamine võimaldab [[elektritarviti |tarvitit]] (harlikult [[valgusti]]t) sisse ja välja lülitada kahest lülitist, mis on paigutatud ruumi(de)s eri kohtadesse (näiteks koridori või trepikäigu otstesse).
==Kasutus==
Näiteks koridori valgustuse lülitamiseks võiksid koridori otstes olla veksellülitid, millega saab võrdselt koridori mõlemast otsast valgustust sisse ja välja lülitada.


== Lülitite ühendamine==
==Tööpõhimõte==
[[Faasijuht]] L (paigalduskaabli pruuni, musta või halli isolatsiooniga soon) ühendatakse ühe veksellüliti klemmiga L (vanemates lülitites P; see kontakt võib olla värviline, näiteks punane). Teise lüliti klemmi L külge ühendatakse tarvitisse minev juhe (nn lambijuhe, skeemil valge). Lülitite ülejäänud klemmid ühendatakse omavahel (skeemil punased juhtmed). Paigalduskaabli [[neutraaljuht]] N (sinise sooneisolatsiooniga) ja [[katsejuht]] PE (rohe-kollane) ühendatakse tarviti vastavate klemmidega.
Skeemiliselt tähendab veksellüliti (alustades toiteallikast tarbijani) elektritoite/(signaali) lülitamist ühest sisendkontaktist kahele väljundkontaktile vastavalt lüliti kahele võimalikule asendile. Esimese lüliti väljundkontaktide ühendamisel teise, 180° pööratud veksellülitiga, millel on nn pööramisest kontaktide ülesanne vahetunud - on saadud kaks sisendkontakti ja üks väljundkontakt tarbija(te)ni, näiteks valgusti, on tekkinud veksellülituse lahendus.
teisiti kirjeldades - esimene lüliti jagab toite vastavalt lüliti asendile signaali/toite kahele juhile/kanalile, teine lüliti võtab vastavalt asendile signaali vastu või katkestab signaali.
Veksellülititele ei saa märkida sisse- ja väljalülitatuse asendit, kuna see sõltub teise lüliti asendist ehk muutes teise lüliti asendit muutub esimese lüliti funktsioon 180°.
Veksellüliti kaabeldused saab teha kahel viisil:
a) 1. lülitile ühendatakse toide, 1. lülitist viiakse kaabel 2. lülitini ja 2. lülitist valgustisse ehk tarbijasse;
b) 1. lülitile ühendatakse toide, 1. lülitist viiakse kaabel 2. lülitini ja sama kaabli teise juhi kaudu 2. lülitist tagasi 1. lülitini ja 1. lülitist valgustisse ehk tarbijasse.


Veksellülititele ei saa märkida sisse- ja väljalülitatuse asendit, sest need sõltuvad teise lüliti olekust, ehk muutes teise lüliti olekut muutub esimese lüliti olek vastupidiseks.
==Juhtmete ja kaablisoonte värvkoodid==
Madalpingesüsteemides (levinud 230/400 V) tuleb jälgida kaabli juhtide isolatsioonivärvide tähistust - faasid 1, 2, 3) Line L1- pruun L2 - must, L3 - hall; N (neutraal) sinine ja PE (maa, ''potential of earth'') kollase ja rohelise värvidega veksellülitite vahelises kaabeldustes.
kaabeldades a)- viisil soovitaks kasutada veksellülitite vahel neljasoonelist kaablit, milles on kaks faasisoont + N sinine + PE kollaroheline (KO-RO) juht
kaabeldades g)- viisil soovitaks kasutada veksellülitite vahel viiesoonelist kaablit, milles on kolm faasisoont/ kaks välja ja üks tagasi/ + N sinine + PE kollaroheline (KORO)
(N) sinise soone kasutamine toitejuhina on taunitav, ohtlik ja ebaprofessionaalne, kuigi on levinud arvamus, et sinine kui neutraalijuht ei ole ohtlik, kuna on ühendatud maandusega, mitte faasidega. KO Ro juhis ei tohi olla pinget ega voolu tavaolukordades, vaid rikke korral. Ko Ro juhi kasutamine faasijuhina on KEELATUD ja karistatav.
Veksellülitiks ehitatud lülitit on otstarbekas kasutada paaris teise veksellülitiga; ühest kohast lülitamiseks ei ole veksellülitit vaja, sest piisab lihtlülitist.


Selleks et saaks valgustust lülitada enam kui kahest kohast, ühendatakse veksellülitite vahele üks või mitu [[ristlüliti]]t.
==Keerukamad süsteemid==
Veksellülitite vahele [[ristlüliti|ristlüliteid]] ühendades saab teha kolmest või enamast kohast lülituse lahenduse.


==Tänapäev==
== Vaata ka ==
* [[Ristlüliti]]
Paljud tänapäevased [[elektrooniline ballast|elektroonilisete juhtseadistega]] valgustid võimaldavad [[nupplülit]]itega lülitamist ja [[hämardamine|hämardamist]] piiramatust arvust kohtadest. Seetõttu on vajadus veksellülitite ja ristlülititega süsteemide järele vähenenud.

== Välislingid ==
*[http://www.elektriprojekt.ee/wp-content/uploads/2010/04/LYLITITE_YHENDUSSKEEMID_K_RAUTA.pdf Lülitite ühendusskeemid]

[[Kategooria:Elektrotehnika]]

Viimane redaktsioon: 21. juuni 2021, kell 08:43

Veksellüliti tingmärk
Skeem valgusti (Leuchte) lülitamiseks kahe veksellülitiga (Wechselschalter); N – neutraaljuht, L – faasijuht, PE – kaitsejuht
Ristlülitiga skeem valgusti lülitamiseks kolmest kohas

Veksellüliti on kolme klemmiga lüliti, mille kasutamine võimaldab tarvitit (harlikult valgustit) sisse ja välja lülitada kahest lülitist, mis on paigutatud ruumi(de)s eri kohtadesse (näiteks koridori või trepikäigu otstesse).

Lülitite ühendamine[muuda | muuda lähteteksti]

Faasijuht L (paigalduskaabli pruuni, musta või halli isolatsiooniga soon) ühendatakse ühe veksellüliti klemmiga L (vanemates lülitites P; see kontakt võib olla värviline, näiteks punane). Teise lüliti klemmi L külge ühendatakse tarvitisse minev juhe (nn lambijuhe, skeemil valge). Lülitite ülejäänud klemmid ühendatakse omavahel (skeemil punased juhtmed). Paigalduskaabli neutraaljuht N (sinise sooneisolatsiooniga) ja katsejuht PE (rohe-kollane) ühendatakse tarviti vastavate klemmidega.

Veksellülititele ei saa märkida sisse- ja väljalülitatuse asendit, sest need sõltuvad teise lüliti olekust, ehk muutes teise lüliti olekut muutub esimese lüliti olek vastupidiseks.

Selleks et saaks valgustust lülitada enam kui kahest kohast, ühendatakse veksellülitite vahele üks või mitu ristlülitit.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]