Fibo kergplokk: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Uus lehekülg: ' <!-- Kirjuta allapoole seda rida --> '''Fibo kergplokk''' on ehitusplokk, mida valmistatakse kergkruusa, tsemendi ja vee segust. Valmis segu j...'
Märgis: Teksti peitmine
 
P Juhan121 teisaldas lehekülje Fibo kergplok pealkirja Fibo kergplokk alla ümbersuunamist maha jätmata
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 19. juuni 2021, kell 13:52


Fibo kergplokk on ehitusplokk, mida valmistatakse kergkruusa, tsemendi ja vee segust. Valmis segu juhitakse segistist vormidesse, kus vibropress menetlusel toimub plokkide vormimine. Fibo kergplokke toodetakse kahe survetugevusega 3 MPa ja 5 MPa. Fibo kergplokke kasutatakse nii kandvates kui ka mittekandvates seintes. Plokk leiab kasutust , nii välis- kui ka siseseintes. Sõltuvalt pinnasest kasutakse Fibo kergplokke ka vundamentide ladumisel. Plokkide avatud struktuuri tõttu tuleb laotud välissein /seinad krohvida.

Vundament


Taldmiku plokk

Fibo taldmiku plokk on välja töötatud lintvundamendi taldmiku tegemiseks. Hariliku 350mm ploki mõõtu taldmikuploki eripäraks on ploki pealmisel pinnal asetsev 50mm sügavune monolitiseerimissüvend. Vundamendi taldmiku valmistamiseks tuleb taldmiku plokid paigaldada nii, et süvend nendes jätkuks, sellisel juhul on võimalik süvend armeerida ja betoneerida. Betoneerimisel peavad armatuurvardad olema paigaldatud nii, et need asetseksid betooni sees selliselt, mis kindlustaks armatuurivardad ilmastiku eest.



Õõnesplokid

Fibo õõnesplokid on välja töötatud ventilatsiooni, kommunikatsioonikanalite ehitamiseks, postvundamentide rajamiseks, samuti seest betoneerituna raskesti koormatud seinaosade tugipinna postide ehitamiseks.



Vaheseina plokid

Tappliitega vaheseina plokk on kitsam tavalisest seinaplokist ning erineb kõrguselt. Paigaldamisel vertikaalvuuki seguga ei täideta. Plokid on mõõtudega: laius 100mm ja 150mm, kõrgus 250mm ning pikkus 490mm. Ruutmeetrisse kulub tavapäraselt 2 plokki vähem ning seina saab laduda 2,1m ukse jaoks ilma plokke lõikamata.



Sillused

Fibo silluseid toodetakse sama põhimõttega nagu plokke, kuid vormidesse lisatakse ka armatuurkarkass. Silluseid toodetakse vastavalt plokkide mõõtudele ja kuni 2,5m laiustele avadele. Sõltuvalt silde pikkusest peab sillus toetuma müürile, mille toetuspinna pikkus on vähemalt 250mm või väiksemate avade korral vähemalt 130mm. Fibo silluse kasutamisel tuleb vältida suuri koondatud raskusi, näiteks silluse keskele toetuv vahelae tala.

Fibo sillused tuleb paigaldada UP kirjaga ülespoole. Teistes asendites töötab silluses asetsev armatuur teistmoodi ning sillus võib puruneda. Silluse armatuuri kaitsmiseks ilmastiku eest ning tulepüsivuse suurendamiseks, tuleb sillused krohvida. Müüritise ladumisel tuleb arvestada asjaolu, et sillus peab toetuma täismõõdus lõikamata plokile – nii kantakse koormused paremini üle silluselt müüritisele ning väheneb pragude tekkimise oht avade nurkades.



U-plokid

Fibo U-plokid on ette nähtud betoonivöö ehitamiseks ning taladelt, vahelagedelt ja katusekontruktsioonist tuleva koormuse ühtseks jaotamiseks müüritisele. U-ploki kasutatakse ka väiksematele avadele monoliitsilluse ehitamiseks. U-ploki mõõdud klapivad tavaplokkide kõrguse ja laiusega.


Viited

[1] [2] [3]