Hans Lohk: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Nublu13 (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
21. rida: 21. rida:
[[Kategooria:Eesti arstid]]
[[Kategooria:Eesti arstid]]
[[Kategooria:Eesti diplomaadid]]
[[Kategooria:Eesti diplomaadid]]
[[Kategooria:Tartu Ülikooli arstiteaduskonna vilistlased]]
[[Kategooria:Eesti Üliõpilaste Seltsi liikmed]]
[[Kategooria:Eesti Üliõpilaste Seltsi liikmed]]
[[Kategooria:Eesti represseeritud isikud]]
[[Kategooria:Eesti represseeritud isikud]]

Redaktsioon: 14. juuni 2021, kell 13:50

Hans Lohk (13. september 1867 Vanamõisa küla, Viljandimaa23. jaanuar 1942 Ussollag, Permi oblast, Venemaa) oli eesti arst ja diplomaat.

Ta õppis Kabila küla- ja Suure-Jaani kihelkonnakoolis. Gümnaasiumihariduse sai Hugo Treffneri eragümnaasiumis. 1890. aastal astus ta Tartu ülikooli arstiteaduskonda, mille lõpetas 1895. aastal. Akadeemiliselt kuulus Eesti Üliõpilaste Seltsi.

Peale ülikooli lõpetamist tegutses ta ühe aasta arstina Viljandis. 1897. aastal siirdus ta Peterburi, kus tutvus eksperimentaal-arstiteaduse instituudis marutõve raviga. Organiseeris seejärele Vladivostokis Pasteuri asutuse ja oli selle juhatajaks aastail 1898 kuni 1923, oli samal ajal sadama karantiini ja kommertskooli arst, keskvangla hospidali juhataja ja Vladivostoki linna tervishoiuarst. Ta asutas Vladivostoki Eesti seltsi ja oli selle esimeheks 1917 kuni 1923. Oli ka Kaug-Ida Eesti organisatsioonide keskbüroo esimees. Aktiivse erialase tegevuse eest valiti ta Vladivostoki Arstide Seltsi auliikmeks.

1919 kuni 1923 oli ta Eesti Vabariigi esindaja ja Soome asekonsul Kaug-Idas ja Hiina valitsuse juures. 1923. pöördus ta tagasi Eestisse ja määrati sekretär-konsuliks, hiljem saadiku kohusetäitjaks Leedus, Kaunases. 1926 kuni 1933 oli ta Eesti Vabariigi peakonsul Leningradis. Lahkus siis diplomaatiliselt töölt ja asus elama Tartus. Ka pensionipõlves osales aktiivselt seltskondlikus tegevuses: oli sihtasutuse Bergmanni abiraha valitsuse laekur ja kinnisvarade valitseja, Tartu linna kaunistamise ja heakorra seltsi juhatuse liige.

Vangistati 22. juunil 1941 Tartus, saadeti Permi oblastisse Ussollagi, kus suri.

Isiklikku

Hans Lohu poeg on tuntud arhitekt Elmar Lohk.

Välislingid