Nakagini kapseltorn: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Ursus scribens teisaldas lehekülje Nakagin kapslitorn pealkirja Nakagini kapseltorn alla ümbersuunamist maha jätmata
18. rida: 18. rida:
__SISUKORDEES__
__SISUKORDEES__
{{DEFAULTSORT:Nakagini kapseltorn }}
{{DEFAULTSORT:Nakagini kapseltorn }}

[[Kategooria:Ehitised]]

Redaktsioon: 9. juuni 2021, kell 12:21

Nakagini kapseltorn
Üldandmed
Asukoht Tokyo, Jaapan
Ehituse algus 1970
Ehituse lõpp 1972
Koordinaadid 35° 39′ 56,3″ N, 139° 45′ 48,4″ E
Tehniline ülevaade
Kõrgus 54 m
Korruseid 13
Projekt ja ehitus
Arhitekt Kisho Kurokawa

Nakagini kapseltorn (jaapani keeles 中銀カプセルタワー Nakagin Kapuseru Tawā) on arhitekt Kisho Kurokawa projekteeritud mitmeotstarbeline elamu- ja kontorihoone, mis asub Shimbashis Tokyos Jaapanis. See oli maailmas esimene näide moodularhitektuurist, mis valmis 1972. aastal ainult 30 päevaga, mis on haruldane näide Jaapani metabolismist.[1] 2012. aasta oktoobri seisuga oli 140 kapslist 30 korterina kasutusel, ülejäänuid kasutati ladustamiseks või hüljati.

Projekteerimine ja ehitamine

Hoone koosneb omavahel ühendatud betoontornidest. Ühel tornil on 11 korrust ja teisel tornil vastavalt 13 korrust, milles on kokku 140 tehases valmistatud moodulit ehk kapslit. Iga moodul on 2,5 m lai ja 4 m pikk, toa otsas on 1,3-meetrise diameetriga ümmargune aken. Suuremate ruumide loomiseks saab kapsleid omavahel ühendada ja kombineerida. Olgugi, et kapsleid toodeti masstoodanguna, pole ühtegi algset kapslit asendatud. Enne ehitusplatsile saatmist paigaldati kapslitesse sisustus ja santehnilised lahendused. Kapslid on keevitatud terasest, mis on kaetud kuumtsingiga, mis kaeti roostetõrjega ja viimistleti pärast töötlemist läikiva pihustiga Kenitex. Keldrist teise korruseni kasutati tavalist betooni, ülejäänud korrustel on kasutatud kergbetooni.

Nakagini kapseltorni demonstratsiooniruum turistidele, mis asub esimesel korrusel

Lammutamine ja uuendamine

Kapsleid saab eraldi eemaldada või asendada, kuid see on väga kallis. 2006. aastal, kui kaaluti lammutamist, eeldati et ühe kapsli renoveerimine[2] nõuaks umbes 6,2 miljonit jeeni. 80% kapselkorterite omanikest pidi lammutamise heaks kiitma, mis saavutati esmakordselt 15. aprillil 2007. Enamik kapsliomanikest hääletasid hoone lammutamise poolt, olles mures viletsate tingimuste, kitsaste olude ja asbesti mõjude pärast, asenduseks pakuti välja uuema ja modernsema torni ehitamist. Kujunduse säilitamise huvides tegi arhitekt Kisho Kurokawa ettepaneku demonteerida olemasolevad kapslid ja asendada need uuendatud kapslitega. Seda plaani toetasid ka suuremad Jaapani arhitektuuriühingud, kuid elanikud olid mures hoone maavärinakindluse ja ebaefektiivse kinnisvara kasutamise pärast. Kisho Kurokawa suri 2007. aastal ja uut renoveerimise arendajat pole veel leitud. 2014. aastal teatas kapsliomanik ja projekti "Save Nakagin Tower" algataja[3], et projektiga üritati koguda annetusi üle maailma, et säilitada hoone ja kokku osta kõik kapslid.

Kultuuriruum

  • 2016. aastal avaldas fotograaf Noritaka Minami pildiraamatu "1972",[4] mis sisaldas pilte lagunevast tornist.
  • Tegevuskoht 1994. aasta arvutimängus Transport Tycoon on saanud inspiratsiooni Nakagini kapseltornist.

Viited

  1. "Metabolism arhitecture".
  2. "Renoveerimine".
  3. ""Save Nakagin Tower"".
  4. ""1972"".