Akustiline tagasisidestus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kasutatud fi : Akustinen kierto
 
(Erinevus puudub)

Viimane redaktsioon: 24. mai 2021, kell 08:34

Akustiline tagasisidestus on audiosignaali võimendamise süsteemis tekkiv nähtus, kui süsteem hakkab tekkiva positiivse tagasiside tõttu genereerima iseloomulikku, sageli läbitungivalt kõrgetoonilist vilet. Positiivse tagasiside ahel tekib harilikult võimendi sisendisse ühendatud mikrofoni kaudu, kui sellesse jõuab heli sama helisüsteemi kõlari(te)st, s.t toimub akustoelektrilise süsteemi endaergutus. Võimendis hakkab helisignaal eksponentsiaalselt kasvama kuni piirini, mille määrab võimendi ülekoormuskaitse. Sellise parasiitvõnkumise sagedus on suuresti määratud ruumi resonantsiomadustega.Niisiis on tagasiside(stus) tegelikult ainult vaadeldava nähtuse põhjus, kuigi sellega tähistatakse nähtust ennast.

Akustilise tagasisidestuse tekkimise võimalusi saab vähendada mikrofonide ja kõlarite paigutusega ja suunakarakteristikute valikuga, heli tekitajate (laulja, muusikainstrumendi) ja mikrofoni omavahelise paigutusega, ruumipiirete osalise akustilise summutamisega, resoneerimisohtlike sageduste võimenduse vähendamisega ekvalaiseri abil. On ka seadmeid, mis määravad automaatselt kindlaks sagedused, millel tagasisidestus võib kõige kergemini tekkida.

Enamasti tekib positiivne tagasisidestus soovimatult, kuid seda kasutatakse ka soovitud heliefektide loomiseks muusikariistades, näiteks elektrikitarris.