Veedad: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Vaher (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Vaher (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
4. rida: 4. rida:
Laiemas mõttes nimetatakse vedadeks tekstikogusid koos [[braahmanad|braahmanate]], [[aranjakad]]e ja [[upanišadid]]ega.
Laiemas mõttes nimetatakse vedadeks tekstikogusid koos [[braahmanad|braahmanate]], [[aranjakad]]e ja [[upanišadid]]ega.


Vedade vanimad tekstid on tekkinud ligikaudu 1000 eKr ja hiliseimad umbes 500 eKr. Veedad on kirjutatud [[sanskriti keel|sanskriti]] eelses vanaindia (või vedasanskriti) keeles.
Vedade vanimad tekstid on tekkinud ligikaudu 1000 eKr ja hiliseimad umbes 500 eKr. Vedad on kirjutatud [[sanskriti keel|sanskriti]] eelses vanaindia (või vedasanskriti) keeles.


Vedad on oma sisu poolest ohvri- ning ülistuslaulud, [[palve]]d ja [[loits]]ud ja neid on neli.
Vedad on oma sisu poolest ohvri- ning ülistuslaulud, [[palve]]d ja [[loits]]ud ja neid on neli.

Redaktsioon: 7. aprill 2021, kell 13:51

 See artikkel räägib hinduismi pühakirjast; rahva kohta vaata artiklit Vedad (rahvas)

Vedad (sanskriti keele sõnast veda 'teadmine') on hinduismi vanimad pühakirjad.

Laiemas mõttes nimetatakse vedadeks tekstikogusid koos braahmanate, aranjakade ja upanišadidega.

Vedade vanimad tekstid on tekkinud ligikaudu 1000 eKr ja hiliseimad umbes 500 eKr. Vedad on kirjutatud sanskriti eelses vanaindia (või vedasanskriti) keeles.

Vedad on oma sisu poolest ohvri- ning ülistuslaulud, palved ja loitsud ja neid on neli.

"Rigveda"

 Pikemalt artiklis Rigveda

"Rigveda" (ṛgveda) stiil ja keel on keeruline ja raske, öeldakse isegi, et ta moodustab peaaegu omaette keele. Kasutatakse suurel hulgal sümboleid ja metafoore, nt lehmad = pilved = koidukiired; pilv = mägi; äike = sõda; silm = päike.

Ka jumalatel on palju erinevaid nimesid, sh metafoore, mis hakkavad juba omaette tähendust omandama, nt Indrat nimetatakse kui Vritra tapjat.

Kõik mütoloogilised narratiivid on lõpetamata, st neil puudub algus ja lõpp. Nad ei olnud mõeldud jutustamiseks vaid pöördumiseks jumala poole.

Taevasfääri jumalatest olulisemad on: taeva ja maailmakorra jumal Varuna ning maailmakorra ja päikese kulgemise jumal Mitra. Jumal Višnu on Rigvedas vähetähtis. Oluline on veel koidujumalanna Ûsas. Õhuruumijumalatest on olulisem tormi-, äikese- ja sõjajumal Indra, maasfääri jumalatest tulejumal Agni.

Vedades on ka rituaalhümne, dialooghümne (nt poeg pöördub isa vaimu poole) ning loitsulaadseid hümne.

"Jadžurveda"

 Pikemalt artiklis Jadžurveda

"Jadžurveda" (yajurveda) on enamasti proosas kirjutatud teos, millel on viis osa, mis jagunevad neljaks mustaks ja üheks valgeks Jadžurvedaks, viimane neist on olulisim.

Mõningaid ohvreid: loomohver, vajarpeya – kuninglik jõu-joomisriitus, rajasuya – kuninga kroonimistseremoonia.

"Saamaveda"

 Pikemalt artiklis Saamaveda

"Saamaveda" on suhteliselt vähetähtis tekst. Sāma tähendab 'lauluviisi', seega on "Saamaveda" kogum laule, mida vaimulik laulis.

Tegemist ei ole iseseisva tekstiga, sest see sisaldab palju värsse "Rigvedast". "Saamaveda" 1549 värsist ei ole ainult 75 pärit "Rigveedast", kusjuures ei ole arvestatud algteksti hümnide piiridega.

"Saamaveedale" liitus neli traktaati, kuidas seda kasutada.

"Atharvaveda"

 Pikemalt artiklis Atharvaveda

"Atharvaveda" (sõnast atharvan 'tulepreester/loits') on kas värsis või proosas kirja pandud valge ja must maagia. Kunagi eksisteeris üheksa erinevate koolkonnade versiooni, millest tänapäevani on säilinud vaid kaks. Algselt neid tekste veedade hulka ei loetud.

"Atharvaveeda" sisaldab loitse haiguste vastu, pika eluea saavutamiseks ja surma peletamiseks, deemonite ja nõidade vastu, vandenõu ja needuse vastu, naistega seotud maagiat (neiu palub endale meest), kuningaga seotud palveid, maagiat viha ja raevu vastu ning üksmeele säilitamiseks, vara ja äri eduks ning õnnetuste vastu, moraalsete eksimuste ja kuritegude vastu, loitse vaimulike edukuse tagamiseks, kosmoloogilise ja filosoofilise sisuga hümne.

Veedade uurimine

Veedade traditsioonilise uurimisega tegeleb vedāṅga, mis koosneb kuuest alldistsipliinist:

Õpetused

Veedadele tuginevaid õpetussüsteeme (upavedad):