Tütarlaps pärlkõrvarõngaga: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
26. rida: 26. rida:
Pilt pole kindla isiku [[portree]], vaid ''[[tronie]]'', "nägu", nii nimetati hollandi keeles 17. sajandil kujutluse järgi peast maalitud maali, mis kujutas mingit inimtüüpi<ref>[https://www.dailyartmagazine.com/tronie/ Anastasia Manioudaki. What Is a Tronie? Famous Examples of Tronies in Dutch and Flemish Baroque. - Daily Art Magazine, May 30, 2020]</ref>.
Pilt pole kindla isiku [[portree]], vaid ''[[tronie]]'', "nägu", nii nimetati hollandi keeles 17. sajandil kujutluse järgi peast maalitud maali, mis kujutas mingit inimtüüpi<ref>[https://www.dailyartmagazine.com/tronie/ Anastasia Manioudaki. What Is a Tronie? Famous Examples of Tronies in Dutch and Flemish Baroque. - Daily Art Magazine, May 30, 2020]</ref>.


Viimane restaureerimine 1994. aastal tõi paremini ilmsiks teose peene värvilahenduse ja tüdruku vaatajate poole suunatud pilgu isiklikkuse. Restaureeringu käigus avastati, et teose tume, tänapäeval juba veidi laiguliseks muutunud taust, oli algselt emailjalt sügavroheline, mille andis tumedale opaaksele taustale kantud õhuke [[Lasuurvärv|laseeriv]] värvikiht. Aja jooksul on rohelise värvi andnud orgaanilised [[Värvipigment|pigmendid]] [[indigo]] ja [[reseedakollane]] pleekunud ning nähtavale on tulnud must alustaust<ref>[http://www.essentialvermeer.com/palette/palette_weld.html Vermeer's Palette: Weld. - Essential Vermeer 3.0]</ref>.
Viimane restaureerimine 1994. aastal tõi paremini ilmsiks teose peene värvilahenduse ja tüdruku vaatajate poole suunatud pilgu isiklikkuse. Restaureeringu käigus avastati, et teose tume, tänapäeval juba veidi laiguliseks muutunud taust oli algselt emailjalt sügavroheline, mille andis tumedale opaaksele taustale kantud õhuke [[Lasuurvärv|laseeriv]] värvikiht. Aja jooksul on rohelise värvi andnud orgaanilised [[Värvipigment|pigmendid]] [[indigo]] ja [[reseedakollane]] pleekunud ning nähtavale on tulnud must alustaust<ref>[http://www.essentialvermeer.com/palette/palette_weld.html Vermeer's Palette: Weld. - Essential Vermeer 3.0]</ref>.


== Omanikud ==
== Omanikud ==

Redaktsioon: 26. märts 2021, kell 13:48

 See artikkel räägib maalist; filmi kohta vaata lehekülge Tütarlaps pärlkõrvarõngaga (film) ja raamatust Tütarlaps pärlkõrvarõngaga (raamat).

"Tütarlaps pärlkõrvarõngaga"
Johannes Vermeer, u. 16651675
õli lõuendil
44,5 × 39 cm
Mauritshuis, Haag

"Tütarlaps pärlkõrvarõngaga" (hollandi keeles "Meisje met de parel"[1]) on Johannes Vermeeri maal, mis on dateeritud umbes aastasse 1665.

Erinevatel aegadel on maal olnud tuntud eri nimede all, nimi "Tütarlaps pärlkõrvarõngaga" kinnistus teosele 20. sajandi lõpupoole. Maal asub alates 1902. aastast Kuninglikus Maaligaleriis Mauritshuisis Haagis. 2006. aastal valiti see Hollandi avalikkuse poolt Madalmaade kauneimaks maaliks[2].

Maali on nimetatud "Põhja Mona Lisaks" või ka "Hollandi Mona Lisaks".[viide?]

Kirjeldus

Teos on õlimaal lõuendil, 44,5 cm kõrge and 39 cm lai. See on signeeritud "IVMeer", kuid dateerimata. Oletatud on, et see on maalitud 1665. aasta paiku[3].

Nagu nimigi ütleb, on pildi fookus pärlkõrvarõngast kandval tütarlapsel. Teos kujutab eurooplannast tütarlast eksootilises riietuses ja turbanis ning millegagi, mis paistab olevat ebatavaliselt suur pärl kõrvarõngas rippumas. Pilt pole kindla isiku portree, vaid tronie, "nägu", nii nimetati hollandi keeles 17. sajandil kujutluse järgi peast maalitud maali, mis kujutas mingit inimtüüpi[4].

Viimane restaureerimine 1994. aastal tõi paremini ilmsiks teose peene värvilahenduse ja tüdruku vaatajate poole suunatud pilgu isiklikkuse. Restaureeringu käigus avastati, et teose tume, tänapäeval juba veidi laiguliseks muutunud taust oli algselt emailjalt sügavroheline, mille andis tumedale opaaksele taustale kantud õhuke laseeriv värvikiht. Aja jooksul on rohelise värvi andnud orgaanilised pigmendid indigo ja reseedakollane pleekunud ning nähtavale on tulnud must alustaust[5].

Omanikud

Hollandi armeeohvitser ja kunstikollektsionäär Arnoldus Andries des Tombe omandas teose 1881. aastal oksjonilt ning pärandas selle 1902. aastal Mauritshuisi muuseumile.

Teistes žanrides

Teosest inspireerituna kirjutas Tracy Chevalier 1999. aastal ajaloolise romaani "Tütarlaps pärlkõrvarõngaga"[6]. 2003. aastal valmis selle põhjal Peter Webberi mängufilm film, peaosades Scarlett Johansson ja Colin Firth.

Viited