Mihhail Hazin: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ekiir (arutelu | kaastöö)
Märgised: Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
Ekiir (arutelu | kaastöö)
Märgised: Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
50. rida: 50. rida:
* maailmamajanduse jagunemine mitme valuutaga aladeks
* maailmamajanduse jagunemine mitme valuutaga aladeks


Suureks probleemiks peab Hazin [[keskklass]]i kadumist, mida ta peab ühiskonna sotsiaal-poliitilise stabiilsuseks aluseks. Kriisi peamise põhjusena leiab ta lõppnõudluse ammendumist, mis on raskendatud [[USA dollar]]i kontrollimatu emissiooniga ning tarbimise ülemäärase stimuleerimisega.
Suureks probleemiks peab Hazin [[keskklass]]i kadumist, mida ta peab ühiskonna sotsiaal-poliitilise stabiilsuse aluseks. Kriisi peamise põhjusena leiab ta lõppnõudluse ammendumist, mis on raskendatud [[USA dollar]]i kontrollimatu emissiooniga ning tarbimise ülemäärase stimuleerimisega.


== Hinnanguid ==
== Hinnanguid ==

Redaktsioon: 9. märts 2021, kell 01:24

Mihhail Hazin
Mihhail Hazin Venemaa riikliku kriisijuhtimise kaubandusfoorumil
Sünninimi Михаи́л Леони́дович Ха́зин
Sündinud 5. mai 1962
Moskva
Tegevus majandus ja majanduskriisi uurimine
Suund neomajandus ja majandusprotsesside kirjeldamine
Haridus Moskva Riiklik Ülikool

Mihhail Leonidovitš Hazin (sündinud 5. mail 1962 Moskvas) on Venemaa majandusteadlane ja publitsist.

Hazin on spetsialiseerunud majanduskriisi uurimisele.

Elulugu

Mihhail Hazin on sündinud 5. mail 1962 Moskvas teadlaste perekonnas. Tema isa Leonid Hazin on matemaatika teaduskonna juhtivteadur ning ema on kõrgema matemaatika õppejõud; tema vanaisa Grigori sai Stalini preemia 1949 aastal Moskva õhukaitsesüsteemi "Kuld Ring" eest; vend Andrei on majanduskõrgkooli professor.

Mihhail Hazin õppis matemaatika süvaõppega koolis. Pärast kooli astus Jaroslavli Riiklikku Ülikooli. Teisel kursusel läks ta üle Moskva Riiklikku Ülikooli, mille lõpetas 1984. aastal matemaatika erialal, spetsialiseerudes tõenäosusteooriale. Aastatel 1984–1989 ta töötas Füüsikalise Keemia instituudis Kiievis, kus tegeles keemilise füüsika rakendusülesannete põhjendamisega. Aastatel 1989–1991 töötas NSV Liidu Riiklikus Statistikaametis. Majandusega seotud ametikohtadel töötas ta aastatel 1992–1998. Iseseisvat tööd alustas ta 1998. aastal ning 2002. aastal asutati eksperdifirma Neokon, mille juht ta on tänini.

Majandusteooria ja õpetamise suund

Mihhail Hazin tahtis aru saada, kuidas majandus on korraldatud ning kuidas likvideerida probleeme majanduskasvu teel. Oma prognoosides järeldas Mihhail Hazin, et maailma ootab vältimatu kriis. Selgitusteks esitas ta järgmised faktid:

  • lõppnõudluse majandusliku stimuleerimise võimetus
  • turgude laiendamise võimatus
  • rahaliste ja majanduslike näitajate langus
  • tööjaotuse vähendamine
  • maailmamajanduse jagunemine mitme valuutaga aladeks

Suureks probleemiks peab Hazin keskklassi kadumist, mida ta peab ühiskonna sotsiaal-poliitilise stabiilsuse aluseks. Kriisi peamise põhjusena leiab ta lõppnõudluse ammendumist, mis on raskendatud USA dollari kontrollimatu emissiooniga ning tarbimise ülemäärase stimuleerimisega.

Hinnanguid

Positiivsed

Venemaa majandusteadlased Sergei Glazjev ja Pavel Bõkov nimetavad Hazini töid sügavateks uuringuteks.

Negatiivsed

Kuna tema teooria kirjeldab kapitalismi ja globalisatsiooni perspektiivituna, siis paljud kapitalismile ja liberaalmudelile ustavad majandusteadlased peavad Mihhail Hazinit hulluks ning arvavad, et pessimistlikud prognoosid aitasid teda ülistada massimeedias. Ehkki paljud tema prognoosid on täitunud, ütleb Hazin ise, et täpselt õiget prognoosi ei ole võimalik teha, sest kriisi ajal mõjub majandusele suurelt ka poliitiline tegur. Tema teooria selgitab paljusid probleeme majanduses.

Eestis

Mihhail Hazini nimi ilmus Kaitsepolitsei 2013. aasta aastaraamatus. Ise ta kommenteeris, et ta ei saa aru selle teo mõttest ning kahtlustab, et teda jälgitakse Eesti külastamise ajal varjatult.

Vaata ka

Välislingid