Deegu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerilyS (arutelu | kaastöö)
Keeletoimetasin.
25. rida: 25. rida:


==Elupaik==
==Elupaik==
Deegud elavad suurte karjadena [[Tšiili]]s läänerannikust kuni [[Andid]]eni. Nad elavad nii tasandikel kui ka mägedes kuni 1200 meetri kõrgusel.
Deegud elavad suurte karjadena [[Tšiili]]s läänerannikust [[Andid]]eni. Nad elavad nii tasandikel kui ka mägedes kuni 1200 meetri kõrgusel.


==Välimus==
==Välimus==
Deegu kerepikkus on 15 cm, pikkus koos sabaga 25 cm. Ta on [[süüria kuldhamster|süüria kuldhamstrist]] suurem, kuid [[merisiga|meriseast]] väiksem.
Deegu kerepikkus on 15 cm, pikkus koos sabaga 25 cm. Ta on [[süüria kuldhamster|süüria kuldhamstrist]] suurem, kuid [[merisiga|meriseast]] väiksem.


Deegu on hallikaspruun. Neil on mustad silmad ja vertikaalselt asetsevad{{lisa viide}} ümarad kõrvad.
Deegu on hallikaspruun. Neil on mustad silmad ja vertikaalselt asetsevad ümarad kõrvad.{{lisa viide}}


==Deegu laboriloomana==
==Deegu laboriloomana==
Et deegude organism ei seedi [[suhkrud|suhkruid]], siis on nad kasutusel [[laboriloom]]ana [[sukurtõbi|suhkurtõve]]ravimite testimiseks.
Deegude organism ei seedi [[suhkrud|suhkruid]], seega kasutatakse neid [[laboriloom]]ana, et testida [[sukurtõbi|suhkurtõveravimeid]].


==Deegu lemmikloomana==
==Deegu lemmikloomana==
Deegusid toodi [[Euroopa]]sse ja [[Põhja-Ameerika]]sse algul laboriloomadena, hiljem said neist populaarsed lemmikloomad. Eestis on deegud suhteliselt vähe levinud. Deegu on meeldiva ja sõbraliku iseloomuga lemmikloom, meenutades väliselt veidi liivahiirt, kuid on tollest suurem. Mõned mainivad ka tema välist sarnasust tśintśiljaga. Pesa teevad nad kivide alla ja tihedatesse põõsastesse. Seal asuvad ka nende toidulaod.
Deegusid toodi [[Euroopa]]sse ja [[Põhja-Ameerika]]sse algul laboriloomadena, hiljem said neist populaarsed lemmikloomad. Eestis on deegud suhteliselt vähe levinud. Deegu on meeldiva ja sõbraliku iseloomuga lemmikloom, meenutades väliselt veidi liivahiirt, kellest ta on veidi suurem. Kohati meenutab ta ka tšintšiljat. Looduses teevad deegud pesa kivide alla ja tihedatesse põõsastesse, kus asuvad ka nende toidulaod, seega tasub neile sarnaseid tingimusi võimaldada lemmikloomanagi.


==Sotsiaalne käitumine==
==Sotsiaalne käitumine==
Deegu on aktiivne ja väga uudishimulik ning närib palju. Kui deeguga küllaldaselt tegeleda, muutub ta täiesti taltsaks, eriti juhul, kui ta on peremehega noorest peast harjunud. Kiindunud oma hooldajasse, nurub see loomake sageli hellitamist ja lubab end kätte võtta, kuid seda tehes tasub esimene samm lasta teha loomal. Julgustamiseks võib deeguga rääkida.
Deegu on aktiivne ja väga uudishimulik. Ta peab kindlasti kõik asjad järgi nuuskima ja oma hambaga järgi proovima. Deegu harjub kergesti ka inimesega. Kui temaga küllaldaselt tegeleda, muutub ta täiesti taltsaks, eriti juhul, kui ta on peremehega noorest peast harjunud. Kiindunud oma hooldajasse, nurub see loomake sageli hellitamist ning lubab ilusti end kätte võtta. Samas ei meeldi talle, kui hoiad teda liiga tugevasti käes - siis võib ta hammustada. Samal põhjusel tuleks looma kättevõtmiseks panna käsi puuri põrandale ja oodata, et deegu ise käe peale tuleks. Võid teda selleks ka veidi julgustada, temaga lihtsalt rääkides. Deegu on väga intelligentne loomake - ta tunneb peremehe ära hääle järgi. Deegu eristab väga hästi hääli ja helisid ning tunneb end oma hooldaja seltsis hoopis turvalisemalt kui võõra seltsis. Võõrastesse suhtub deegu vägagi ettevaatlikult ja nuusivad toda ühtelugu, kuni on kindlad, et võõras ei kujuta endast ohtu. Peale selle ei tohi deegule teha haiget - deegul on väga hea mälu ja kui talle kordki haiget teha, siis kaotab ta hooldaja vastu usalduse. Ära mingil juhul haara deegut ülalt - looduses ründavad vaenlased teda just ülalt ja ta hammustab. Deegu ei püsi paigal, seega ei saa teda kaua aega järjest hellitada ega käes hoida. Deegu armastab inimese seltskonda ja talle meeldib süles olles süüa ning kui teda kõrva tagant sügatakse. Kuna deegu on karjaloom, siis üldiselt ta inimest ei hammusta.{{lisa viide}}

Deegu on väga intelligentne loom, ta tunneb peremehe ära hääle järgi. Ta eristab väga hästi hääli ja helisid, mistõttu on ta võõraste seltsis ebakindel. Deegul on hea mälu. Deegut ei tohiks haarata ülalt, sest looduses ründavad teda sealt vaenlased. Ta ei püsi paigal, seega ei saa teda kaua aega järjest hellitada ega käes hoida, kuigi ta armastab inimese seltskonda. Kuna deegu on karjaloom, siis üldiselt ta inimest ei hammusta.{{lisa viide}}


[[Kategooria:Närilised]]
[[Kategooria:Närilised]]

Redaktsioon: 8. märts 2021, kell 20:08

 See artikkel räägib tavadeegust; perekonna kohta vaata artiklit Deegu (perekond); sugukonna kohta vaata artiklit Deegulased

Deegu

Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Chordata
Klass Imetajad Mammalia
Selts Närilised Rodentia
Sugukond Deegulased Octodontiae
Perekond Deegu Octodon
Liik Deegu
Binaarne nimetus
Octodon degus
Molina, 1782

Deegu ehk tavadeegu (Octodon degus) on väike näriliseliik deegulaste sugukonnast.

Elupaik

Deegud elavad suurte karjadena Tšiilis läänerannikust Andideni. Nad elavad nii tasandikel kui ka mägedes kuni 1200 meetri kõrgusel.

Välimus

Deegu kerepikkus on 15 cm, pikkus koos sabaga 25 cm. Ta on süüria kuldhamstrist suurem, kuid meriseast väiksem.

Deegu on hallikaspruun. Neil on mustad silmad ja vertikaalselt asetsevad ümarad kõrvad.[viide?]

Deegu laboriloomana

Deegude organism ei seedi suhkruid, seega kasutatakse neid laboriloomana, et testida suhkurtõveravimeid.

Deegu lemmikloomana

Deegusid toodi Euroopasse ja Põhja-Ameerikasse algul laboriloomadena, hiljem said neist populaarsed lemmikloomad. Eestis on deegud suhteliselt vähe levinud. Deegu on meeldiva ja sõbraliku iseloomuga lemmikloom, meenutades väliselt veidi liivahiirt, kellest ta on veidi suurem. Kohati meenutab ta ka tšintšiljat. Looduses teevad deegud pesa kivide alla ja tihedatesse põõsastesse, kus asuvad ka nende toidulaod, seega tasub neile sarnaseid tingimusi võimaldada lemmikloomanagi.

Sotsiaalne käitumine

Deegu on aktiivne ja väga uudishimulik ning närib palju. Kui deeguga küllaldaselt tegeleda, muutub ta täiesti taltsaks, eriti juhul, kui ta on peremehega noorest peast harjunud. Kiindunud oma hooldajasse, nurub see loomake sageli hellitamist ja lubab end kätte võtta, kuid seda tehes tasub esimene samm lasta teha loomal. Julgustamiseks võib deeguga rääkida.

Deegu on väga intelligentne loom, ta tunneb peremehe ära hääle järgi. Ta eristab väga hästi hääli ja helisid, mistõttu on ta võõraste seltsis ebakindel. Deegul on hea mälu. Deegut ei tohiks haarata ülalt, sest looduses ründavad teda sealt vaenlased. Ta ei püsi paigal, seega ei saa teda kaua aega järjest hellitada ega käes hoida, kuigi ta armastab inimese seltskonda. Kuna deegu on karjaloom, siis üldiselt ta inimest ei hammusta.[viide?]