Säsi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
Märgised: tekstilink teise vikisse Visuaalmuudatus
1. rida: 1. rida:


Säsi on puutüve keskosas asetsev kude, mis kulgeb piki tüve ja mille tipp lõpeb ladvas [[pung|pungaga]], säsi ja [[aastarõngad]] selle lähemas ümbruses, nn juveniilses puukoes, on madala kvaliteediga.[[Fail:Taxus wood.jpg|pisi|Tume täpp keskel on säsi]]
Säsi on puutüve keskosas asetsev kude, mis kulgeb piki tüve ja mille tipp lõpeb ladvas [[pung|pungaga]], säsi ja [[aastarõngad]] selle lähemas ümbruses, nn juveniilses puukoes, on madala kvaliteediga. Säsi rakud on suured ning õhukesekestalised, millesse taim võib ladestada oma varuaineid. Säsi ja selle ümbrune ala omab suuremat tõenäosust murduda kui teised puidu piirkonnad ja seetõttu puidu saagimisel tuleks välja jätta need osad, et saematerjalil oleks stabiilne struktuur. Puidu kuivamisel tõmbuvad säsi ja selle ümbrune ala kõige rohkem kokku. Säsikiirte rakud purunevad sisepingete tõttu ja selletõttu tekivad praod.
Puudel esinevad säsirikked on näiteks kaksiksäsi ja säsilõhed, mis mõjutab puidu kvaliteeti. [[Fail:Taxus wood.jpg|pisi|Tume täpp keskel on säsi]]

=Ehitus=
Säsi ehitus ja keemiline koostis varieerub erinevate liikide vahel ja tegurite tõttu. Puidutaimedes on säsiosa väike (umbes 1 mm).
* Kujult võib säsi olla ümar, kolmnurkne, nelinurkne jne
* Säsi võib ümbritseda seda kaitsev rakukiht
*Säsis võib leiduda erinevaid aineid ja erinevas koguses, näiteks kummi, parkaineid (näiteks tanniin, mida võib leiduda männilistes)

=Kasutamine=
=Kasutamine=


9. rida: 18. rida:


===Valgusti===
===Valgusti===
Lugatahiga küünal on teatud tüüpi küünal, mis on valmistatud [[:en:Juncaceae|Juncaceae]] taimede säsist. Neid küünlaid kasutati 17-20 sajandi ajal kodude valgustamiseks.
Lugatahiga küünal on teatud tüüpi küünal, mis on valmistatud [[:en:Juncaceae|Juncaceae]] taimede säsist. Neid küünlaid kasutati 17-20 sajandi ajal kodude valgustamiseks. Lühikest aega kasutati seda ka Teise maailmasõja ajal.

===Kellade puhastamine===
Säsipuitu kasutatakse tööriistana kellade valmistamisel, et puhastada kella detaile. Tänu säsi heale omadusele endasse õli imada, saab puhastada ära hoida kella mehhanismi saastumist.


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 30. jaanuar 2021, kell 19:16

Säsi on puutüve keskosas asetsev kude, mis kulgeb piki tüve ja mille tipp lõpeb ladvas pungaga, säsi ja aastarõngad selle lähemas ümbruses, nn juveniilses puukoes, on madala kvaliteediga. Säsi rakud on suured ning õhukesekestalised, millesse taim võib ladestada oma varuaineid. Säsi ja selle ümbrune ala omab suuremat tõenäosust murduda kui teised puidu piirkonnad ja seetõttu puidu saagimisel tuleks välja jätta need osad, et saematerjalil oleks stabiilne struktuur. Puidu kuivamisel tõmbuvad säsi ja selle ümbrune ala kõige rohkem kokku. Säsikiirte rakud purunevad sisepingete tõttu ja selletõttu tekivad praod.

Puudel esinevad säsirikked on näiteks kaksiksäsi ja säsilõhed, mis mõjutab puidu kvaliteeti.

Tume täpp keskel on säsi

Ehitus

Säsi ehitus ja keemiline koostis varieerub erinevate liikide vahel ja tegurite tõttu. Puidutaimedes on säsiosa väike (umbes 1 mm).

  • Kujult võib säsi olla ümar, kolmnurkne, nelinurkne jne
  • Säsi võib ümbritseda seda kaitsev rakukiht
  • Säsis võib leiduda erinevaid aineid ja erinevas koguses, näiteks kummi, parkaineid (näiteks tanniin, mida võib leiduda männilistes)

Kasutamine

Korkkiiver

Korkkiiver
Lugatahi küünal

Aeschynomene aspera taime säsi kasutatakse korkkiivrite valmistamisel.

Valgusti

Lugatahiga küünal on teatud tüüpi küünal, mis on valmistatud Juncaceae taimede säsist. Neid küünlaid kasutati 17-20 sajandi ajal kodude valgustamiseks. Lühikest aega kasutati seda ka Teise maailmasõja ajal.

Kellade puhastamine

Säsipuitu kasutatakse tööriistana kellade valmistamisel, et puhastada kella detaile. Tänu säsi heale omadusele endasse õli imada, saab puhastada ära hoida kella mehhanismi saastumist.

Viited

[1][2][3][4][5][6]

  1. magintern. "Anatomy of Wood". Vaadatud 29.01.2021.
  2. "Rushlight". Vaadatud 29.01.2021.
  3. "Juncaceae". Vaadatud 29.01.2021.
  4. "Aeschynomene aspera". Vaadatud 29.01.2021.
  5. "Rushlight: How the Country Poor Lit Their Homes (1904)". Vaadatud 29.01.2021.
  6. ""Pith"". Vaadatud 29.01.2021.