Radikaal: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
3. rida: 3. rida:
{{viita}}
{{viita}}


'''Radikaal''' on [[keemia]]s [[aatom]] või aatomite rühm, millel on paaritu arv [[elektron]]e. Radikaal on tavaliselt väga lühiealine [[intermediaat]], mis reageerib kiiresti teiste radikaalide või [[molekul]]idega.
'''Radikaal''' on [[keemia]]s [[aatom]], [[ioon]] või aatomite rühm [[molekul]], millel on üks või mitu paardumata va[[elektron]]i. Radikaal on tavaliselt väga lühiealine [[intermediaat]], sest ta reageerib kiiresti teiste radikaalide või [[molekul]]idega. Teisisõnu radikaalid on üldjuhul keemiliselt väga reaktiivsed.


Soovitatav on radikaali selles tähenduses kasutada terminit "[[vaba radikaal]]".
Soovitatav on radikaali selles tähenduses kasutada terminit "[[vaba radikaal]]".

Redaktsioon: 10. oktoober 2020, kell 17:46

 See artikkel räägib keemia mõistest; teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Radikaal (täpsustus)

Radikaal on keemias aatom, ioon või aatomite rühm molekul, millel on üks või mitu paardumata vaelektroni. Radikaal on tavaliselt väga lühiealine intermediaat, sest ta reageerib kiiresti teiste radikaalide või molekulidega. Teisisõnu radikaalid on üldjuhul keemiliselt väga reaktiivsed.

Soovitatav on radikaali selles tähenduses kasutada terminit "vaba radikaal".

Terminit "radikaal" on kasutatud ka teises tähenduses, nimelt tähistamaks aatomite rühma, mis keemilistes reaktsioonides ei muutu ja eraldi ei eksisteeri. Näiteks alküülrühmad, arüülrühmad jm.

Vaata ka