Valvas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
99. rida: 99. rida:


=== Eesti piirivalve teenistuses ===
=== Eesti piirivalve teenistuses ===
Ameerika Ühendriikide laevastiku uuendamise tõttu kingiti Valvas [[Eesti]]le. Sõsarlaevu kingiti ka teistele riikidele. Ühendriikide rannavalve andis Bittersweeti Eestile üle [[5. september|5. septembril]] [[1997]] [[Woods Hole]]'is.<ref>[https://www.postimees.ee/2520951/ Eesti piirivalve sai 53-aastase valvelaeva]. Postimees, 28. september 1997.</ref> Enne laeva Eestisse toomist said 20 meeskonnaliiget Ameerika Ühendriikides kahenädalase väljaõppe. [[6. september|6. septembril]] alustas laev 20-liikmelise Eesti meeskonnaga [[Eesti lipp|Eesti lipu]] all teekonda üle [[Atlandi ookean]]i [[Tallinn]]a, kuhu jõuti [[27. september|27. septembril]]. Ilm oli Atlandi ookeanil väga ränk ja ookeani jaoks suhteliselt väike laev jäi tugeva tormi kätte. See laev on esimene Eesti riigile kuuluv alus, mis ületas Atlandi ookeani. Eestis sai laev nimeks Valvas.
Ameerika Ühendriikide laevastiku uuendamise tõttu kingiti Valvas [[Eesti]]le. Sõsarlaevu kingiti ka teistele riikidele. Ühendriikide rannavalve andis Bittersweeti Eestile üle [[5. september|5. septembril]] [[1997]] [[Woods Hole]]'is.<ref>[https://www.postimees.ee/2520951/ Eesti piirivalve sai 53-aastase valvelaeva]. Postimees, 28. september 1997.</ref> Enne laeva Eestisse toomist said 20 meeskonnaliiget Ameerika Ühendriikides kahenädalase väljaõppe. [[6. september|6. septembril]] alustas laev 20-liikmelise Eesti meeskonnaga [[Eesti lipp|Eesti lipu]] all teekonda üle [[Atlandi ookean]]i [[Tallinn]]a, kuhu jõuti [[27. september|27. septembril]]. Ilm oli Atlandi ookeanil väga ränk ja ookeani jaoks suhteliselt väike laev jäi tugeva tormi kätte. See laev on esimene Eesti riigile kuuluv alus, mis ületas Atlandi ookeani. Eestis sai laev nime '''Valvas'''.


Laeva kasutati esialgu talviti [[Pärnu sadam]]as ja lahel jää lõhkumiseks. Peagi osutus ta suurte kaubalaevade jaoks jää murdmiseks liiga väikeseks ja samuti osutusid peamasinad selleks pisut nõrgaks. Pärnu sadamas võttis lõpuks jäämurdetööd üle [[EVA-316]]. Valvasel on õpetatud [[Eesti Mereakadeemia]] kadette ning ta on olnud väidetavalt vahepeal isegi mereväe staabilaev. Peale patrullimise on Valvas osalenud päästeoperatsioonil – 2006. aastal, kui [[Vaindloo saar]]e juures uppus kaubalaev [[Runner 4]]. Samuti pukseeris Valvas pardaga sadamasse Suurupi-Naissaare lähistel õppuste käigus avarii tagajärjel ümber läinud piirivalvekaatri. Alus on võõrustanud Poola ja Eesti presidente – Kwasniewskit ja Merd. Selleks toimus vööritekil vastuvõtt 80 külalisele.
Laeva kasutati esialgu talviti [[Pärnu sadam]]as ja lahel jää lõhkumiseks. Peagi osutus ta kaubalaevade jaoks jää murdmiseks liiga väikeseks ja samuti osutusid peamasinad selleks pisut nõrgaks. Pärnu sadamas võttis lõpuks jäämurdetööd üle [[EVA-316]]. Valvasel on õpetatud [[Eesti Mereakadeemia]] kadette ning ta on olnud väidetavalt vahepeal isegi mereväe staabilaev. Peale patrullimise on Valvas osalenud päästeoperatsioonil – 2006. aastal, kui [[Vaindloo saar]]e juures uppus kaubalaev [[Runner 4]]. Samuti pukseeris Valvas pardaga sadamasse Suurupi-Naissaare lähistel õppuste käigus avarii tagajärjel ümber läinud piirivalvekaatri. Alus on võõrustanud Poola ja Eesti presidente – Kwasniewskit ja Merd. Selleks toimus vööritekil vastuvõtt 80 külalisele.


=== Teenistusest väljaarvamine ===
=== Teenistusest väljaarvamine ===

Redaktsioon: 8. oktoober 2020, kell 01:00

Valvas merel
Valvas merel
Klass ja tüüp Iris (C) 180-jalane poilaev
Nimi 1944–1997: Bittersweet
1997. aastast: Valvas
Kasutaja 1944–1997: Ameerika Ühendriikide Rannavalve
1997–2014: Eesti piirivalve
Ehitaja Zenith Dredge Company, Duluth, Minnesota
Vette lastud november 1943
Valminud 1943
Teenistuses alates 11. mai 1944
Teenistuse lõpp 11. juuli 2014
Staatus Muuseumlaev
Laeva üldandmed
Veeväljasurve 1000 tonni
Pikkus 54,9 m
Laius 11,3 m
Süvis 3,7 m
Kere Jääklassiga
Sõsarlaevad 20
Peamasinad EMD (Electro Motive Division) 2×750 hj
Abimasinad 2×315 hj Detroit Diesel; AG 50 kW DD; 250 hj
Käiturid 1 sõukruvi, DD põtkur
Kiirus 13 sõlme
Meeskond 15
Relvastus 1×2 25 mm automaatkahur 2M-3

Valvas (pardanumber 109) on Eesti piirivalvele kuulunud piirivalvelaev, mis on tänapäeval muuseumlaev. Algselt kuulus ta Ameerika Ühendriikide rannavalve 180-jalaste poilaevade klassi ja omakorda selle alamklassi Iris (C).

Ajalugu

Ameerika Ühendriikide rannavalve teenistuses

Laeva ehitas 1943 Zenith Dredge Company Minnesotas Duluthis, laev lasti vette sama aasta novembris. Teenistusse võeti nime Bittersweet all 11. mail 1944. Bittersweet (pardatähis WLB-389) teenis Ameerika Ühendriikide rannavalves, kus tegi hüdrograafiatöid ning osales narkokaupmeeste tabamisel ja inimelude päästmisel merel. Kuni 1976. aastani teenis laev Alaskal Kodiaki ja Ketchikani piirkonnas, pärast oli laeva kodusadam Woods Hole Massachusettsis. Laev renoveeriti põhjalikult 1976–1978. aastal, 1991. aastal renoveeriti veelkord.

Eesti piirivalve teenistuses

Ameerika Ühendriikide laevastiku uuendamise tõttu kingiti Valvas Eestile. Sõsarlaevu kingiti ka teistele riikidele. Ühendriikide rannavalve andis Bittersweeti Eestile üle 5. septembril 1997 Woods Hole'is.[1] Enne laeva Eestisse toomist said 20 meeskonnaliiget Ameerika Ühendriikides kahenädalase väljaõppe. 6. septembril alustas laev 20-liikmelise Eesti meeskonnaga Eesti lipu all teekonda üle Atlandi ookeani Tallinna, kuhu jõuti 27. septembril. Ilm oli Atlandi ookeanil väga ränk ja ookeani jaoks suhteliselt väike laev jäi tugeva tormi kätte. See laev on esimene Eesti riigile kuuluv alus, mis ületas Atlandi ookeani. Eestis sai laev nime Valvas.

Laeva kasutati esialgu talviti Pärnu sadamas ja lahel jää lõhkumiseks. Peagi osutus ta kaubalaevade jaoks jää murdmiseks liiga väikeseks ja samuti osutusid peamasinad selleks pisut nõrgaks. Pärnu sadamas võttis lõpuks jäämurdetööd üle EVA-316. Valvasel on õpetatud Eesti Mereakadeemia kadette ning ta on olnud väidetavalt vahepeal isegi mereväe staabilaev. Peale patrullimise on Valvas osalenud päästeoperatsioonil – 2006. aastal, kui Vaindloo saare juures uppus kaubalaev Runner 4. Samuti pukseeris Valvas pardaga sadamasse Suurupi-Naissaare lähistel õppuste käigus avarii tagajärjel ümber läinud piirivalvekaatri. Alus on võõrustanud Poola ja Eesti presidente – Kwasniewskit ja Merd. Selleks toimus vööritekil vastuvõtt 80 külalisele.

Teenistusest väljaarvamine

Seoses vananemisega, personali ja muu ülalpidamise kulukusega ning uuemate laevade teenistusse võtmisega eemaldati Valvas piirivalve aktiivsest teenistusest 2010. aastate algul ja alates 2012.–2013. aastast ootas ta kas müüki, utiliseerimist või muuseumile andmist. Eemaldati või demonteeriti ka kõik varustus, mida sai edasi kasutada mujal.

Alates 11. juulist 2014 on Valvas Lennusadamas muuseumlaev.

Kirjeldus

Laev on 54,9 m pikk, 11,3 m lai ja süvisega 3,7 m. Tema veeväljasurve on 1000 tonni ja kiirus kuni 13 sõlme. Laev on jääklassiga. Laeval on 2 peamasinat (diiselelektriline ülekanne), kumbki võimsusega 750 hobujõudu, ja 2 abimasinat, kumbki võimsusega 315 hobujõudu. Laeva meeskonnas oli lõpus 2 × 15 liiget, kuigi valmimise järel teise maailmasõja lõpus oli meeskonna suuruseks isegi kuni 80 liiget, hiljem külma sõja ajal 40 liiget. Meeskonna vähenemisega on ühtlasi avardunud olmetingimused. Laev ehitati poilaevaks. Laeval on selleks ka 20-tonnise tõstevõimega poom.

Ehitamise järel oli laeval sõjaaja nõuetest lähtuvalt üsna arvukas relvastus kahurite ja allveetõrjevahendite näol, mida hiljem aastatega järk-järgult demonteeriti. Eestis paigaldati ahtrisse korstna taha 1 automaatkahur 2M-3.

Viited

  1. Eesti piirivalve sai 53-aastase valvelaeva. Postimees, 28. september 1997.