Charles X: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
PResümee puudub
11. rida: 11. rida:
Kuninga populaarsust vähendas veelgi võrdlusmoment [[1821]]. aastal surnud [[Napoléon I|Napoléoni]] reformimeelse ja tema enda küllaltki tagurliku poliitika vahel.
Kuninga populaarsust vähendas veelgi võrdlusmoment [[1821]]. aastal surnud [[Napoléon I|Napoléoni]] reformimeelse ja tema enda küllaltki tagurliku poliitika vahel.


Oma valitsemisaja lõpul astus Charles erinevaid samme, et võimu tugevdada, kitsendades näiteks ajakirjandusvabadust, ent kuna tegemist oli siiski piisavalt muutunud ühiskonnaga, ei suudetud seda enam välja kannatada ning [[27. juuli]]l [[1830]] algas [[Pariis]]is ülestõus, mida kutsutakse [[Juulirevolutsioon]]iks.
Oma valitsemisaja lõpul astus Charles samme, et võimu tugevdada, kitsendades näiteks ajakirjandusvabadust, ent kuna tegemist oli siiski piisavalt muutunud ühiskonnaga, ei suudetud seda enam välja kannatada ning [[27. juuli]]l [[1830]] algas [[Pariis]]is ülestõus, mida kutsutakse [[Juulirevolutsioon]]iks.
Charles X põgenes Pariisist, loobus [[2. august]]il troonist ning läks [[eksiil]]i, leides peavarju erinevatest [[Euroopa]] riikidest. Ta suri [[6. november|6. novembril]] [[1836]] '''Görz''''i linnas [[Austria]]s (praegu [[Nova Gorica]] [[Sloveenia]]s) [[koolera]]sse.
Charles X põgenes Pariisist, loobus [[2. august]]il troonist ning läks [[eksiil]]i, leides peavarju [[Euroopa]] riikidest. Ta suri [[6. november|6. novembril]] [[1836]] '''Görzi''' linnas [[Austria]]s (praegu [[Nova Gorica]] [[Sloveenia]]s) [[koolera]]sse.


Charles X loobus troonist oma poja [[Louis-Antoine]]'i kasuks, kes aga keeldus tiitlit vastu võtmast. Siiski on teda mõnikord peetud '''Louis XIX''' nime all mõnikümmend minutit riigipeaks olnuks. Seejärel valitses ametlikult seitse päeva (2. kuni 9. august) Louis-Antoine'i poeg [[Henri V]] nime all. Tema järel tõusis Prantsusmaa valitsejaks Bourbonide noorema, [[Orléans|Orleans'i haru]] esindaja [[Louis-Philippe I]], kelle isa [[Louis Philippe Joseph d'Orléans]] (tuntud ka Philippe d'Orléans'i või Philippe Égalité'na ''(pr. k. võrdsus)'') oli mänginud olulist rolli [[Prantsuse revolutsioon]]i alguses.
Charles X loobus troonist oma poja [[Louis-Antoine]]'i kasuks, kes aga keeldus tiitlit vastu võtmast. Siiski on teda mõnikord peetud '''Louis XIX''' nime all mõnikümmend minutit riigipeaks olnuks. Seejärel valitses ametlikult seitse päeva (2. kuni 9. august) Louis-Antoine'i poeg [[Henri V]] nime all. Tema järel tõusis Prantsusmaa valitsejaks Bourbonide noorema, [[Orléans|Orléansi haru]] esindaja [[Louis-Philippe I]], kelle isa [[Louis Philippe Joseph d'Orléans]] (tuntud ka Philippe d'Orléansi või Philippe Égalité'na ''(pr. k. võrdsus)'') oli mänginud olulist rolli [[Prantsuse revolutsioon]]i alguses.


{{algus}}
{{algus}}

Redaktsioon: 6. oktoober 2020, kell 13:32

 See artikkel räägib Prantsuse kuningast 1824–1830; 1589. aastal Püha Liidu poolt Charles X nime all Prantsusmaa kuningaks nimetatud Bourboni kardinali kohta vaata artiklit Charles (Bourboni kardinal)

Charles X

Charles X (9. oktoober 17576. november 1836) oli Prantsusmaa kuningas 18241830. Charles X oli viimane kroonitud kuningas Prantsuse troonil ning ühtlasi viimane Püha Vaimu ordu suurmeister.

Charles X tuli võimule 1824. aastal Louis XVIII surma järel, mõlemad olid Louis XVI vennad. Troonile saades oli ta juba 66-aastane. Varem oli ta Artois' krahvina juhtinud ultramonarhiste ning tema vaated olid tunduvalt konservatiivsemad kui tema vendadel.

Charles X kuningaks kroonimine leidis aset vana kombe kohaselt Reimsi katedraalis 1825. aastal. Vana kombe taastamine ei olnud samas eriti arukas, kuna ühelt poolt oli selleks ajaks juba niigi palju kuningate jumalikus päritolus kahtlejaid, samuti teadis rahvas väga hästi, et nii pühitsetud palsam kui ka püha ampull (pudel) pidid olema vähemalt ühe korra hävitatud.

Kuninga populaarsust vähendas veelgi võrdlusmoment 1821. aastal surnud Napoléoni reformimeelse ja tema enda küllaltki tagurliku poliitika vahel.

Oma valitsemisaja lõpul astus Charles samme, et võimu tugevdada, kitsendades näiteks ajakirjandusvabadust, ent kuna tegemist oli siiski piisavalt muutunud ühiskonnaga, ei suudetud seda enam välja kannatada ning 27. juulil 1830 algas Pariisis ülestõus, mida kutsutakse Juulirevolutsiooniks. Charles X põgenes Pariisist, loobus 2. augustil troonist ning läks eksiili, leides peavarju Euroopa riikidest. Ta suri 6. novembril 1836 Görzi linnas Austrias (praegu Nova Gorica Sloveenias) koolerasse.

Charles X loobus troonist oma poja Louis-Antoine'i kasuks, kes aga keeldus tiitlit vastu võtmast. Siiski on teda mõnikord peetud Louis XIX nime all mõnikümmend minutit riigipeaks olnuks. Seejärel valitses ametlikult seitse päeva (2. kuni 9. august) Louis-Antoine'i poeg Henri V nime all. Tema järel tõusis Prantsusmaa valitsejaks Bourbonide noorema, Orléansi haru esindaja Louis-Philippe I, kelle isa Louis Philippe Joseph d'Orléans (tuntud ka Philippe d'Orléansi või Philippe Égalité'na (pr. k. võrdsus)) oli mänginud olulist rolli Prantsuse revolutsiooni alguses.

Eelnev
Louis XVIII
Prantsusmaa ja Navarra kuningas
18241830
Järgnev
Louis XIX