Ülehelipauk: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
2. rida: 2. rida:




[[Pilt:Sonic boom.svg|pisi|Ülehelipauk, kui lennuk lendab kiirusel [[Machi arv|Mach]] 2,92. Vaatleja kuuleb pauku siis, kui lööklaine jõuab temani]]
[[Pilt:Sonic boom.svg|pisi|Ülehelipauk, joonisel lennukiiruse [[Machi arv|Mach]] 2,92 lööklaine koonus. Vaatleja kuuleb pauku lööklaine möödumise hetkel temast]]


'''Ülehelipauk''' on [[lööklaine]]ga kaasnev kahuripaugu sarnane heli, mille tekitab [[helibarjäär]]i ületanud ja [[ülehelikiirus]]el liikuv [[keha]], näiteks [[lennuk]] või [[meteoorkeha]]. Õhu äkilise kokkusurumisega kaasneb temperatuuri tõus.
'''Ülehelipauk''' on [[atmosfäär]]is [[kõrv]]ast [[ülehelikiirus]]el mööduva [[lööklaine]] kuuldav komponent. See [[heli]] võib sarnaneda [[kahur]]ipaugule või ka plahvatusele, sõltub [[õhk|õhus]] liikuva [[keha]] suurusest (näiteks [[lennuk]], rekordkiiruse auto või [[meteoorkeha]]). Väiksem/lühem ülehelikiirusel õhus liikuv keha ([[mürsk]], kuul, vabalangev pomm, helikopteri rootori labaots) tekitab plaksatusele sarnaneva heli.


Ammustest aegadest on inimesele tuttav [[voorimees|voorimehe]] [[piits]]a plaksatus, sellise heli tekitab lööklaine piitsa otsa ülehelikiiruse ületamisel.
Kuivas õhus [[temperatuur]]il 20 °C on [[helikiirus]] 1236,5 km/h; reisilennukite lennukõrgusel –50 °C juures on helikiirus 1078,7 km/h.


Kuivas õhus [[temperatuur]]il 20 °C on [[helikiirus]] 1236,5 km/h; reisilennukite lennukõrgusel (10 km) –50 °C juures on helikiirus 1078,7 km/h.


[[Kategooria:Lennundus]]
[[Kategooria:Lennundus]]

Redaktsioon: 16. september 2020, kell 20:33


Ülehelipauk, joonisel lennukiiruse Mach 2,92 lööklaine koonus. Vaatleja kuuleb pauku lööklaine möödumise hetkel temast

Ülehelipauk on atmosfääris kõrvast ülehelikiirusel mööduva lööklaine kuuldav komponent. See heli võib sarnaneda kahuripaugule või ka plahvatusele, sõltub õhus liikuva keha suurusest (näiteks lennuk, rekordkiiruse auto või meteoorkeha). Väiksem/lühem ülehelikiirusel õhus liikuv keha (mürsk, kuul, vabalangev pomm, helikopteri rootori labaots) tekitab plaksatusele sarnaneva heli.

Ammustest aegadest on inimesele tuttav voorimehe piitsa plaksatus, sellise heli tekitab lööklaine piitsa otsa ülehelikiiruse ületamisel.


Kuivas õhus temperatuuril 20 °C on helikiirus 1236,5 km/h; reisilennukite lennukõrgusel (10 km) –50 °C juures on helikiirus 1078,7 km/h.