Atmosfäärifüüsika: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P →‎top: pisitoimetamine
PResümee puudub
 
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Atmospheric measurements in far north.jpg|pisi|Põhjapooluse lähedal asuv atmosfäärimõõtmise jaam. [[Heikki Junninen]]i foto]]
[[Pilt:Atmospheric measurements in far north.jpg|pisi|Põhjapooluse lähedal asuv atmosfäärimõõtmise jaam. [[Heikki Junninen]]i foto]]
'''Atmosfäärifüüsika''' on teadusharu, mis uurib [[atmosfäär]]i, selle ehitust ja selles toimuvaid protsesse, kasutades selleks [[füüsika]] uurimismeetodeid. Atmosfäärifüüsika on [[geofüüsika]] alldistsipliin. Sageli kasutatakse mõisteid ''atmosfäärifüüsika'' ja ''[[meteoroloogia]]'' sünonüümidena. Kui meteoroloogia peamiseks eesmärgiks on ilmastikunähtuste täielik mõistmine ja nende ennustamine, siis atmosfäärifüüsika huviorbiiti kuuluvad kõikvõimalikud füüsikalised protsessid ja nähtused atmosfääris, aga ka atmosfääriprotsesside seos aluspinnaga (ookean, maismaa) ning [[Päike]]selt lähtuvate kiirgusvoogudega ja osakeste voogudega. Atmosfäärifüüsikud modelleerivad Maa ja teiste planeetide atmosfääriprotsesse – õhu (gaaside) liikumine, aine- ja energiavood atmosfääris, elektrinähtused atmosfääris. Atmosfäärifüüsika oluliseks osaks on atmosfääriuuringuteks vajalike mõõteriistade loomine ning mõõtmisandmete kogumine nii kontaktmeetodeil kui [[kaugseire]] abil.
'''Atmosfäärifüüsika''' on teadusharu, mis uurib [[atmosfäär]]i, selle ehitust ja selles toimuvaid protsesse, kasutades selleks [[füüsika]] uurimismeetodeid. Atmosfäärifüüsika on [[geofüüsika]] alldistsipliin. Sageli kasutatakse mõisteid ''atmosfäärifüüsika'' ja ''[[meteoroloogia]]'' sünonüümidena.


Kui meteoroloogia peamiseks eesmärgiks on ilmastikunähtuste täielik mõistmine ja nende ennustamine, siis atmosfäärifüüsika huviorbiiti kuuluvad kõikvõimalikud füüsikalised protsessid ja nähtused atmosfääris, aga ka atmosfääriprotsesside seos aluspinnaga (ookean, maismaa) ning [[Päike]]selt lähtuvate kiirgusvoogudega ja osakeste voogudega. Atmosfäärifüüsikud modelleerivad Maa ja teiste planeetide atmosfääriprotsesse – õhu (gaaside) liikumine, aine- ja energiavood atmosfääris, elektrinähtused atmosfääris. Atmosfäärifüüsika oluliseks osaks on atmosfääriuuringuteks vajalike mõõteriistade loomine ning mõõtmisandmete kogumine nii kontaktmeetodeil kui ka [[kaugseire]] abil.
Eestis tehakse atmosfäärifüüsika-alaseid uuringuid [[Tartu Observatoorium]]i atmosfäärifüüsika osakonnas, [[Tartu Ülikool]]i Keskkonnafüüsika Instituudis ning Ökoloogia ja Maateaduste Instituudis, [[Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut|Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis]], [[Kiirguskeskus]]es.

Eestis tehakse atmosfäärifüüsikauuringuid [[Tartu Observatoorium]]i atmosfäärifüüsika osakonnas, [[Tartu Ülikool]]i Keskkonnafüüsika Instituudis ning Ökoloogia ja Maateaduste Instituudis, [[Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut|Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis]] ning [[Kiirguskeskus]]es.


[[Kategooria:Atmosfäärifüüsika| ]]
[[Kategooria:Atmosfäärifüüsika| ]]

Viimane redaktsioon: 5. september 2020, kell 23:48

Põhjapooluse lähedal asuv atmosfäärimõõtmise jaam. Heikki Junnineni foto

Atmosfäärifüüsika on teadusharu, mis uurib atmosfääri, selle ehitust ja selles toimuvaid protsesse, kasutades selleks füüsika uurimismeetodeid. Atmosfäärifüüsika on geofüüsika alldistsipliin. Sageli kasutatakse mõisteid atmosfäärifüüsika ja meteoroloogia sünonüümidena.

Kui meteoroloogia peamiseks eesmärgiks on ilmastikunähtuste täielik mõistmine ja nende ennustamine, siis atmosfäärifüüsika huviorbiiti kuuluvad kõikvõimalikud füüsikalised protsessid ja nähtused atmosfääris, aga ka atmosfääriprotsesside seos aluspinnaga (ookean, maismaa) ning Päikeselt lähtuvate kiirgusvoogudega ja osakeste voogudega. Atmosfäärifüüsikud modelleerivad Maa ja teiste planeetide atmosfääriprotsesse – õhu (gaaside) liikumine, aine- ja energiavood atmosfääris, elektrinähtused atmosfääris. Atmosfäärifüüsika oluliseks osaks on atmosfääriuuringuteks vajalike mõõteriistade loomine ning mõõtmisandmete kogumine nii kontaktmeetodeil kui ka kaugseire abil.

Eestis tehakse atmosfäärifüüsikauuringuid Tartu Observatooriumi atmosfäärifüüsika osakonnas, Tartu Ülikooli Keskkonnafüüsika Instituudis ning Ökoloogia ja Maateaduste Instituudis, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis ning Kiirguskeskuses.