Ḩadīth: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Tühistati kasutaja Rohemynt (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Velirand.
Märgis: Tühistamine
Vaher (arutelu | kaastöö)
toim
1. rida: 1. rida:
{{pealkiri kaldkirjas}}
{{pealkiri kaldkirjas}}
'''''Ḩadīth''''' ([[araabia keel]]es حديث‎ 'jutustus') on pärimus [[islam]]i [[prohvet]]i [[Muḩammad]]i ütlustest ja tegudest, mida Muhammadi järglased suuliselt edasi andsid ning mitu põlvkonda pärast prohveti surma kokku kogusid ja kirja panid. Iga ''hadith''<nowiki>'</nowiki>i narratiivi puhul on leitud ja välja toodud inimesed, kes seda lugu kuulsid ja edasi andsid. Nende allikate järgi määratakse narratiivi usaldusväärsus.
'''''Ḩadīth''''' ([[araabia keel]]es حديث‎ 'jutustus') on pärimus [[islam]]i [[prohvet]]i [[Muḩammad]]i ütlustest ja tegudest, mida Muhammadi järglased suuliselt jutustasid ning mitu põlvkonda pärast prohveti surma kokku kogusid ja kirja panid. Iga ''hadith''<nowiki>'</nowiki>i jutu (narratiivi) puhul on leitud ja välja toodud inimesed, kes seda lugu kuulsid ja edasi andsid. Nende allikate järgi määratakse jutu usaldusväärsus.


Suuliselt edasi antud ja ''hadith''<nowiki>'</nowiki>idena kirjapandud islami püha pärimus prohvet Muhammadi tegudest ja ütlustest moodustab islami [[sunna]] ehk tava.
Suuliselt edasi antud ja ''hadith''<nowiki>'</nowiki>idena kirjapandud islami püha pärimus prohvet Muhammadi tegudest ja ütlustest moodustab islami [[sunna]] ehk tava.

Redaktsioon: 3. september 2020, kell 16:26

Ḩadīth (araabia keeles حديث‎ 'jutustus') on pärimus islami prohveti Muḩammadi ütlustest ja tegudest, mida Muhammadi järglased suuliselt jutustasid ning mitu põlvkonda pärast prohveti surma kokku kogusid ja kirja panid. Iga hadith'i jutu (narratiivi) puhul on leitud ja välja toodud inimesed, kes seda lugu kuulsid ja edasi andsid. Nende allikate järgi määratakse jutu usaldusväärsus.

Suuliselt edasi antud ja hadith'idena kirjapandud islami püha pärimus prohvet Muhammadi tegudest ja ütlustest moodustab islami sunna ehk tava.

Joseph Schacht kirjeldab hadith'i kui sunna dokumentatsiooni.[1]

Viited

  1. Schacht, Joseph (1959) [1950]. The Origins of Muhammadan Jurisprudence. Oxford University Press. Lk 3.