Rakvere teater: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Täiend.
2. rida: 2. rida:
'''Rakvere Teater''' on kutseline [[teater]] [[Rakvere]]s.
'''Rakvere Teater''' on kutseline [[teater]] [[Rakvere]]s.


1921. aasta sügisel asutati teatrihuvilisi koondav Rakvere Näitlejate Ring (RNR), mis tõi 18 tegevusaasta jooksul lavale 120 näidendit. Lavastajateks kutsuti [[Ants Lauter]], [[Ruut Tarmo]] jt. Mängiti peamiselt käsitööliste seltsimajas [[Lai tänav (Rakvere)|Laial tänava]]l.
[[1921]] aasta sügisel asutati teatrihuvilisi koondav Rakvere Näitlejate Ring (RNR), mis tõi 18 tegevusaasta jooksul lavale 120 näidendit. Lavastajateks kutsuti [[Ants Lauter]], [[Ruut Tarmo]] jt. Mängiti peamiselt käsitööliste seltsimajas [[Lai tänav (Rakvere)|Laial tänava]]l.


[[Rakvere mõis|Rakvere mõisa]] endise [[Rakvere mõisa peahoone-teatrihoone|härastemaja]] kõrvale hakati teatrimaja (arhitekt [[Johann Ostrat]]) ehitama 1929. aastal, ehitus kestis vaheaegadega 1940. aastani. Valminud teatrihoone avati piduliku aktusega [[1940]]. aasta 24. veebruaril. 25. veebruaril 1940 mängiti [[August Kitzberg]]i näitemängu "[[Tuulte pöörises]]". See oli esimene etendus Rakvere teatris.<ref>Odette Kirss. "Rakvere ajalugu", Tallinn, Kirjastus Tänapäev, 2003.</ref> Mõisa 18. sajandi keskelt pärit aidahoones asub teatri väike saal.
[[Rakvere mõis|Rakvere mõisa]] endise [[Rakvere mõisa peahoone-teatrihoone|härastemaja]] kõrvale hakati teatrimaja (arhitekt [[Johann Ostrat]]) ehitama [[1929]] aastal, ehitus kestis vaheaegadega [[1940]] aastani. Valminud teatrihoone avati piduliku aktusega 1940 aasta [[24. veebruar]]il. [[25. veebruar]]il 1940 mängiti [[August Kitzberg]]i näitemängu "[[Tuulte pöörises]]". See oli esimene etendus Rakvere teatris.<ref>Odette Kirss. "Rakvere ajalugu", Tallinn, Kirjastus Tänapäev, 2003.</ref> Mõisa 18. sajandi keskelt pärit aidahoones asub teatri väike maja.

Rakveret on nimetatud [[Euroopa]] väikseimaks linnaks, kus tegutseb täismõõduline professionaalne repertuaariteater. Rakvere Teater on tuntud ka kui teater ratastel – viimastel aastatel on antud üle 40% etendustest oma majast väljaspool.

Lavastusi mängitakse suures saalis, milles on 405 kohta ning väikeses majas asub ''black-box''-tüüpi saal, mis mahutab 104 vaatajat. 2016 aastal avati teatrihoone kõrval uusehitusena Teatrikino ja proovisaali hoone, mille arhitektiks on [[Raul Vaiksoo]]. Kinosaalis on kohti 144 inimesele.<ref name="saalid">[https://www.rakvereteater.ee/saalid Rakvere Teatri koduleht]</ref>


Alates [[2013]]. aastast on teatri direktor [[Velvo Väli]], loominguline juht on alates 2017. aastast [[Peeter Raudsepp (teatrilavastaja)|Peeter Raudsepp]]. Dramaturg-lavastaja on [[Urmas Lennuk]], dramaturg [[Triinu Sikk]], peakunstnik [[Eveli Varik]].
Alates [[2013]]. aastast on teatri direktor [[Velvo Väli]], loominguline juht on alates 2017. aastast [[Peeter Raudsepp (teatrilavastaja)|Peeter Raudsepp]]. Dramaturg-lavastaja on [[Urmas Lennuk]], dramaturg [[Triinu Sikk]], peakunstnik [[Eveli Varik]].


==Teatri kutselised näitlejad==
==Teatri kutselised näitlejad==
Rakvere Teatris olid 2019. aastal järgmised kutselised näitlejad:<ref>[http://www.rakvereteater.ee/teater/inimesed/?kategooria=loovala/ Näitlejad (10.09.2019)]</ref>
Rakvere Teatris olid 2020. aastal järgmised kutselised näitlejad:<ref>[https://www.rakvereteater.ee/teater-inimesed?field_department_target_id=75 Näitlejad (15.08.2020)]</ref>
<table><tr valign=top><td>
<table><tr valign=top><td>
* [[Anneli Rahkema]]
* [[Anneli Rahkema]]
37. rida: 41. rida:


==Vaata ka==
==Vaata ka==
* [[Rahvaaed]]
* [[Rakvere mõisa peahoone-teatrihoone]]
* [[Rakvere mõisa peahoone-teatrihoone]]
* [[Rakvere mõis]]
* [[Rakvere mõis]]
* [[Rakvere Teatrimaja]]


==Viited==
==Viited==
45. rida: 51. rida:
==Välislingid==
==Välislingid==
* [http://rakvereteater.ee/ Rakvere Teatri koduleht]
* [http://rakvereteater.ee/ Rakvere Teatri koduleht]
* [https://www.sirp.ee/s1-artiklid/arhitektuur/kino-moisa-tollakuuri-muuridel/ Kino mõisa tõllakuuri müüridel] [[Sirp]] 19.08.2016



[[Kategooria:Rakvere Teater| ]]
[[Kategooria:Eesti teatrid]]
[[Kategooria:Rakvere]]

Redaktsioon: 16. august 2020, kell 12:29

Rakvere Teater 2006. aastal "Baltoscandali" ajal

Rakvere Teater on kutseline teater Rakveres.

1921 aasta sügisel asutati teatrihuvilisi koondav Rakvere Näitlejate Ring (RNR), mis tõi 18 tegevusaasta jooksul lavale 120 näidendit. Lavastajateks kutsuti Ants Lauter, Ruut Tarmo jt. Mängiti peamiselt käsitööliste seltsimajas Laial tänaval.

Rakvere mõisa endise härastemaja kõrvale hakati teatrimaja (arhitekt Johann Ostrat) ehitama 1929 aastal, ehitus kestis vaheaegadega 1940 aastani. Valminud teatrihoone avati piduliku aktusega 1940 aasta 24. veebruaril. 25. veebruaril 1940 mängiti August Kitzbergi näitemängu "Tuulte pöörises". See oli esimene etendus Rakvere teatris.[1] Mõisa 18. sajandi keskelt pärit aidahoones asub teatri väike maja.

Rakveret on nimetatud Euroopa väikseimaks linnaks, kus tegutseb täismõõduline professionaalne repertuaariteater. Rakvere Teater on tuntud ka kui teater ratastel – viimastel aastatel on antud üle 40% etendustest oma majast väljaspool.

Lavastusi mängitakse suures saalis, milles on 405 kohta ning väikeses majas asub black-box-tüüpi saal, mis mahutab 104 vaatajat. 2016 aastal avati teatrihoone kõrval uusehitusena Teatrikino ja proovisaali hoone, mille arhitektiks on Raul Vaiksoo. Kinosaalis on kohti 144 inimesele.[2]

Alates 2013. aastast on teatri direktor Velvo Väli, loominguline juht on alates 2017. aastast Peeter Raudsepp. Dramaturg-lavastaja on Urmas Lennuk, dramaturg Triinu Sikk, peakunstnik Eveli Varik.

Teatri kutselised näitlejad

Rakvere Teatris olid 2020. aastal järgmised kutselised näitlejad:[3]

Vaata ka

Viited

  1. Odette Kirss. "Rakvere ajalugu", Tallinn, Kirjastus Tänapäev, 2003.
  2. Rakvere Teatri koduleht
  3. Näitlejad (15.08.2020)

Välislingid