Joonatan Jürgenson: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P lisatud JÄRJESTA (booster)
Musicest (arutelu | kaastöö)
Lisatud EMIK viide
21. rida: 21. rida:


== Karjäär ==
== Karjäär ==
Joonatan Jürgenson on edukalt osalenud mitmetel üleriigilistel ja rahvusvahelistel konkursidel ning festivalidel nii soolopianisti kui ka kammermuusikuna<ref>{{Netiviide|Autor=|URL=https://www.joonatanjurgenson.com/kalender|Pealkiri=Joonatan Jürgensoni koduleht|Väljaanne=|Aeg=|Kasutatud=}}</ref>. Oma Estonia debüüdi tegi Joonatan aastal 2004, saavutades Noore Muusiku konkursil ainsa eestlasena I preemia koos Bachi interpretatsiooni eripreemia ja väljapaistva stiili eripreemiaga<ref name=":0" />. Aastal 2010 anti talle Ago Russaku nimeline stipendium väljapaistvate õpingute eest Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis<ref>http://www.kultuurkapital.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=47</ref>. Aastal 2013 tegi Joonatan Jürgenson kaasa Grammyga pärjatud helilooja ja dirigendi [[Eric Whitacre|Eric Whitacre'i]] autorikontserdil [[Tallinna Jaani kirik|Tallinna Jaani kirikus]]. San Sebastianis toimunud rahvusvahelisel klaverikonkursil aastal 2013, saavutas Joonatan II preemia ning talle anti ka eripreemia kaasaegse baski helilooja teose esituse eest. Joonatan on esinenud lisaks Eestile veel ka Lätis, Leedus, Soomes, Poolas, Itaalias, Hispaanias, Portugalis, Inglismaal ja Armeenias. Joonatan on teinud koostööd mitmete eesti orkestrite ja dirigentidega nagu näiteks [[Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkester|Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestri]], [[Heino Elleri nimelise Tartu Muusikakooli sümfoniett|Heino Elleri nimelise Tartu Muusikakooli sümfoniet]]<nowiki/>i, [[Pärnu Linnaorkester|Pärnu Linnaorkestri]], Terre del Nord Festivali Orkestri<ref name=":1">http://www.lastampa.it/2016/02/07/torinosette/dal-un-festival-sulle-terre-del-nord-deuropa-dvvixWuteXsHcn3fYNv35H/pagina.html</ref> ja [http://lsko.ee Läänesaarte Kammerorkestriga] ning dirigentide [[Paul Mägi]], [[Edoardo Narbona]], [[Lilyan Kaiv|Lilyan Kaivi]] ja [[Toomas Vavilov|Toomas Vaviloviga.]] Aastal 2015 avas Joonatan Terre del Nord Festivali Torinos, Itaalias, esitades põhjamaade sooloprogrammi<ref>https://rottasutorino.blogspot.com/2015/01/il-terre-del-nord-torino-festival-con-rune-musica-paesaggi.html</ref>. Ta kutsuti esinema ka aastal 2016 festivali lõppkontserdile<ref name=":1" />, kus koos Terre del Nord Festivali Orkestriga esitati Lars-Erik Larssoni muusikat. Lisaks muusikukarjäärile annab Joonatan ka meistrikursusi noortele eesti pianistidele.
Joonatan Jürgenson on edukalt osalenud mitmetel üleriigilistel ja rahvusvahelistel konkursidel ning festivalidel nii soolopianisti kui ka kammermuusikuna<ref>{{Netiviide|Autor=|URL=https://www.joonatanjurgenson.com/kalender|Pealkiri=Joonatan Jürgensoni koduleht|Väljaanne=|Aeg=|Kasutatud=}}</ref>. Oma Estonia debüüdi tegi Joonatan aastal 2004, saavutades Noore Muusiku konkursil ainsa eestlasena I preemia koos Bachi interpretatsiooni eripreemia ja väljapaistva stiili eripreemiaga<ref name=":0" />. Aastal 2010 anti talle Ago Russaku nimeline stipendium väljapaistvate õpingute eest Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis<ref>http://www.kultuurkapital.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=47</ref>. Aastal 2013 tegi Joonatan Jürgenson kaasa Grammyga pärjatud helilooja ja dirigendi [[Eric Whitacre|Eric Whitacre'i]] autorikontserdil [[Tallinna Jaani kirik|Tallinna Jaani kirikus]]. San Sebastianis toimunud rahvusvahelisel klaverikonkursil aastal 2013, saavutas Joonatan II preemia ning talle anti ka eripreemia kaasaegse baski helilooja teose esituse eest. Joonatan on esinenud lisaks Eestile veel ka Lätis, Leedus, Soomes, Poolas, Itaalias, Hispaanias, Portugalis, Inglismaal ja Armeenias. Joonatan on teinud koostööd mitmete eesti orkestrite ja dirigentidega nagu näiteks [[Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkester|Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestri]], [[Heino Elleri nimelise Tartu Muusikakooli sümfoniett|Heino Elleri nimelise Tartu Muusikakooli sümfoniet]]<nowiki/>i, [[Pärnu Linnaorkester|Pärnu Linnaorkestri]], Terre del Nord Festivali Orkestri<ref name=":1">http://www.lastampa.it/2016/02/07/torinosette/dal-un-festival-sulle-terre-del-nord-deuropa-dvvixWuteXsHcn3fYNv35H/pagina.html</ref> ja [http://lsko.ee Läänesaarte Kammerorkestriga] ning dirigentide [[Paul Mägi]], [[Edoardo Narbona]], [[Lilyan Kaiv|Lilyan Kaivi]] ja [[Toomas Vavilov|Toomas Vaviloviga.]] Aastal 2015 avas Joonatan Terre del Nord Festivali Torinos, Itaalias, esitades põhjamaade sooloprogrammi<ref>https://rottasutorino.blogspot.com/2015/01/il-terre-del-nord-torino-festival-con-rune-musica-paesaggi.html</ref>. Ta kutsuti esinema ka aastal 2016 festivali lõppkontserdile<ref name=":1" />, kus koos Terre del Nord Festivali Orkestriga esitati Lars-Erik Larssoni muusikat. Lisaks muusikukarjäärile annab Joonatan ka meistrikursusi noortele eesti pianistidele<ref>{{Netiviide|autor=Eesti Muusika Infokeskus|url=https://www.emic.ee/joonatan-jurgenson-est|pealkiri=Joonatan Jürgenson|väljaanne=Eesti Muusika Infokeskus, EMIK|aeg=11. august 2020|vaadatud=12.august 2020}}</ref>.


== Salvestised ==
== Salvestised ==

Redaktsioon: 12. august 2020, kell 09:36

Joonatan Jürgenson
[[Fail:|220px|]]
Sündinud 24. oktoober 1991
Päritolu Tartu, Eesti
Stiilid Klassikaline
Pill Klaver
Tegev Aastast 2004
Plaadifirma JJ
Veebileht www.joonatanjurgenson.com

Joonatan Jürgenson[1] (sündinud 1991 Tartus) on eesti klassikaline kontsertpianist pärit Tõraverest. Oma debüüdi Estonia Kontserdisaalis tegi Joonatan 12aastaselt aastal 2004[2].

Haridus

Joonatan alustas oma muusikuteed lasteaias laulmisega, võttes edukalt osa kohalikest lauluvõistlustest. Edasi jätkas ta laulmist Kaie Tohvri lauluansamblis Nõo Reaalgümnaasiumis. Klaveriõpingutega alustas Joonatan 7aastaselt Nõo Muusikakoolis Katrin Mägi klaveriklassis. Peatselt siirdus ta õppima Tartusse Heino Elleri nimelisse Muusikakooli Kadri Leivategija juurde. Magistrikraadi cum laude omandas Joonatan 2016. aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias professor Ivari Ilja klassis. Joonatan täiendas end 2014-2015 Londonis Guildhalli Muusika- ja Draamakoolis professor Ronan O'Hora juures.

Karjäär

Joonatan Jürgenson on edukalt osalenud mitmetel üleriigilistel ja rahvusvahelistel konkursidel ning festivalidel nii soolopianisti kui ka kammermuusikuna[3]. Oma Estonia debüüdi tegi Joonatan aastal 2004, saavutades Noore Muusiku konkursil ainsa eestlasena I preemia koos Bachi interpretatsiooni eripreemia ja väljapaistva stiili eripreemiaga[2]. Aastal 2010 anti talle Ago Russaku nimeline stipendium väljapaistvate õpingute eest Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis[4]. Aastal 2013 tegi Joonatan Jürgenson kaasa Grammyga pärjatud helilooja ja dirigendi Eric Whitacre'i autorikontserdil Tallinna Jaani kirikus. San Sebastianis toimunud rahvusvahelisel klaverikonkursil aastal 2013, saavutas Joonatan II preemia ning talle anti ka eripreemia kaasaegse baski helilooja teose esituse eest. Joonatan on esinenud lisaks Eestile veel ka Lätis, Leedus, Soomes, Poolas, Itaalias, Hispaanias, Portugalis, Inglismaal ja Armeenias. Joonatan on teinud koostööd mitmete eesti orkestrite ja dirigentidega nagu näiteks Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestri, Heino Elleri nimelise Tartu Muusikakooli sümfonieti, Pärnu Linnaorkestri, Terre del Nord Festivali Orkestri[5] ja Läänesaarte Kammerorkestriga ning dirigentide Paul Mägi, Edoardo Narbona, Lilyan Kaivi ja Toomas Vaviloviga. Aastal 2015 avas Joonatan Terre del Nord Festivali Torinos, Itaalias, esitades põhjamaade sooloprogrammi[6]. Ta kutsuti esinema ka aastal 2016 festivali lõppkontserdile[5], kus koos Terre del Nord Festivali Orkestriga esitati Lars-Erik Larssoni muusikat. Lisaks muusikukarjäärile annab Joonatan ka meistrikursusi noortele eesti pianistidele[7].

Salvestised

Schumann: Fantaasiapalad Op. 12, Tšaikovski: Pähklipureja Süit Op. 71a

  • Välja antud: Märts 2020
  • Plaadifirma: JJ
  • Produtsent: Joonatan Jürgenson

Trio Fantastico

Lisaks soolokarjäärile on Joonatan ka aktiivne kammermuusik. Ta tegutseb klaveritrios Trio Fantastico, mille koosseisu kuuluvad Mari-Liis Urb (viiul), Kristian Plink (tšello) ja Joonatan Jürgenson (klaver). Aastal 2016 võitis trio Grand Prix’ Gyumri VIII rahvusvahelisel muusikafestivalil Armeenias. Lisaks on nad esinenud Poolas Wilanówi palee Valges Saalis põhjamaade programmiga aastal 2016 ja Itaalias Le Strade d'Europa muusikafestivalil Roomas, L'Aquilas ja Nepis sama aasta detsembris[8]. Aastal 2018 kutsuti nad esinema Portugali, Portosse Harmos festivalile, mille raames astusid nad üles kolmel korral[9].

Press

„Eriti nauditav oli sooloinstrumentide kahekõne teose teises osas Adagios.” - Ajakiri Muusika, mai 2017, Anneli Tarkmeel.​[10]

„Pianist Joonatan Jürgensoni mäng oli väga hea, lisaks oli neil tipp-topp klapp dirigendiga. Noore Mendelssohni topeltkontserdis on palju mozartlikke kujundeid ja neid esitas Jürgenson võluva kergusega.”​ - Saarte Hääl, 5. aprill 2017, Erki Aavik.[11]

„Jäi silma, et väliselt rahuliku mängustiiliga noormees suutis muusika väga tundeliselt ansamblisse sobitada. Sellest andekast pianistist kuuleme Eesti muusikamaastikul kindlasti veel.” - Meie Maa, 4. aprill 2017, Anneli Tarkmeel.​[12]

„Tegemist on kindlasti noore väga andeka ja võimeka pianistiga, kelle esitust oli vaimustav jälgida.” - Nõo Valla Leht, 1. oktoober 2016, Milvi Pensa.[13]

Liidud

Joonatan Jürgenson on Eesti Interpreetide Liidu[14] ja Eesti Klaveriõpetajate Ühingu[15] liige.

Isiklikku

Joonatan Jürgenson on eesti poliitik Kalle Jürgensoni ja filoloog Heli Jürgensoni poeg ning tal on 3 venda: ajakirjanik Kristjan Pruul, jalgpallur Markus Jürgenson ja bioloog Martin Jürgenson.

Viited

  1. [www.joonatanjurgenson.com "Joonatan Jürgenson koduleht"]. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |URL= väärtust (juhend)
  2. 2,0 2,1 KADRI HUNT (30/04/2004). "Rahvusvaheline muusikapidu kevadises Tallinnas". {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Aeg= (juhend)
  3. "Joonatan Jürgensoni koduleht".
  4. http://www.kultuurkapital.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=47
  5. 5,0 5,1 http://www.lastampa.it/2016/02/07/torinosette/dal-un-festival-sulle-terre-del-nord-deuropa-dvvixWuteXsHcn3fYNv35H/pagina.html
  6. https://rottasutorino.blogspot.com/2015/01/il-terre-del-nord-torino-festival-con-rune-musica-paesaggi.html
  7. Eesti Muusika Infokeskus (11. august 2020). "Joonatan Jürgenson". Eesti Muusika Infokeskus, EMIK. Vaadatud 12.august 2020. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)
  8. http://barattelli.it/eventi/aurora-borealis-lettonia-lituania-estonia-italia-festival-le-strade-deuropa-2016/
  9. https://vilanovaonline.pt/wp-content/uploads/2018/03/RD_Harmos2018_Flyer_AF.pdf
  10. Anneli Tarkmeel (02/05/2017). "Maailma lõpus on orkester". Muusika. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Aeg= (juhend)
  11. Erki Aavik (05/04/2017). "Kevadkontsert oli nime väärt". {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Aeg= (juhend)
  12. Anneli Tarkmeel (04/04/2017). "Orkestriga saabus tõeline kevad". {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Aeg= (juhend)
  13. Milvi Pensa (01/10/2016). "Joonatan Jürgensoni klaverikontsert muusikakoolis". {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Aeg= (juhend)
  14. "Joonatan Jürgenson EIL".
  15. "Eesti Klaveriõpetajate Ühingu Facebooki leht (EPTA)".