Ill Bethisad: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
LehtSML (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
LehtSML (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
29. rida: 29. rida:
== Viited ==
== Viited ==
{{Reflist}}
{{Reflist}}

[[kategooria:Alternatiivajalugu]]

Redaktsioon: 30. juuli 2020, kell 01:01

[1]Ill Bethisad on alternatiivajaloo projekt, milles osalevad praegu üle 70 inimese, Idee peale tuli Uus-Meremaalane Andrew Smith 1997. aastal.Algeliselt oli projekti nimi The Brithenig Project (Brithenigi Projekt). See on üks vanemaid ja suuremaid alternatiivajaloo projekte internetis. Ill Bethisadi projekti jaoks on väljamõeldud palju kaarte, lippe, lühifilme, kultuure, uske, tehnoloogiaid ja lühijutte mis näitavad milline võiks välja näha Ill Bethisadi maailm. Ill Bethisad tähendab Brithenigi keeles universumit.[2]

Tehiskeeled

Tehiskeeltel on suur roll Ill Bethisadi projektis. Tehiskeeli kasutatakse, et näidata kuidas Ill Bethisadi maailmas keeled ja kultuurid erinevad meie maailma omadest. Praegu on Ill Bethisadi maailma jaoks väljamõeldud üle 70 erineva tehiskeele. Mõned tuntuimad tehiskeelteks on Brithenig (Romaani keel mida on palju mõjutanud Keldi ja Kõmri keel), Wenedyk (Romaani keel mida on palju mõjutanud Poola ja teised slaavi keeled), Bohemia ( Saksastatud Tšehhi keel), Dalmaatsia ( Romaani keel millel on sarnasusi Rumeenia keelega. See põhineb päris keelel mis meie maailmas on väljasurnud), Xilponia ( Romaani keel mida on mõjutanud Albaania keel) ja Nassia keel (mis on väljamõeldud põhja-Slaavi keelkonda kuuluv keel mida on palju mõjutanud Soome keel). Nassia keelt räägitakse meie maailma Karjalas.


Paljud keeled meie maailmast on Ill Bethisadi maailmas natukene teistsugused (nagu näiteks Hispaania, Inglise ja Jaapani keel). Tavaliselt on erinevused väikesed ja on seotud häälduse ja kirjakeelega. Näited erinevustest on Rutheenia keel (Ukraina keel) mida kirjutatakse Kirillitsa tähestiku asemel Ladina tähestikuga (mis on väga sarnane Poola Tähestikuga), Horvaatia keel mis meenutab rohkem Tšehhi keelt kui meie Horvaatia keelt ja Dalmaatia keelt on Slaavi keeled mõjutanud rohkem Ill Bethisadis kui meie maailmas.

Erinevused meie maailmast

Suurim erinevus Ill Bethisadis on see, et Rooma keisririik on palju tugevam kui meie maailmas, kuid on veel palju asju Ill Bethisadis mis erinevad meie maailmast.




Viited

  1. BoArthur. "Ill Bethisadi ametlik viki" (Inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. Andrew Smith. "Ill Bethisadi ametlik lehekülg" (Inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)