Vallisaare vaherahu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Vallisaare vaherahu''' oli [[Rootsi]] ja [[Moskva tsaaririik|Moskva tsaaririigi]] ([[Venemaa]]) vahel {{20. detsember|20. detsembril]] [[1658]] [[Vallisaare mõis]]as (''Usnowa'') [[Vaivara kihelkond|Vaivara kihelkonnas]] [[Virumaa]]l sõlmitud kokkulepe, millega katkestati osapoolte vaheline sõjategevus kolmeks aastaks.
'''Vallisaare vaherahu''' oli [[Rootsi]] ja [[Moskva tsaaririik|Moskva tsaaririigi]] ([[Venemaa]]) vahel [[20. detsember|20. detsembril]] [[1658]] [[Vallisaare mõis]]as (''Usnowa'') [[Vaivara kihelkond|Vaivara kihelkonnas]] [[Virumaa]]l sõlmitud kokkulepe, millega katkestati osapoolte sõjategevus kolmeks aastaks.


Vallisaare rahu peatas [[1656]].–1658. aasta [[Vene-Rootsi sõda (1656–1658)|Vene-Rootsi sõja]], mille Moskva tsaaririik oli alustanud. Vallisaare vaherahuga jäid Venemaale [[Liivimaa]]l vallutatud alad, sealhulgas [[Tartu]].
Vallisaare rahu peatas [[1656]].–1658. aasta [[Vene-Rootsi sõda (1656–1658)|Vene-Rootsi sõja]], mille Moskva tsaaririik oli alustanud. Vallisaare vaherahuga jäid Venemaale [[Liivimaa]]l vallutatud alad, sealhulgas [[Tartu]].


Vaherahu sõlmimise Rootsi poolseks komissariks oli Rootsi Riiginõukogu liige, [[Tartu õuekohus|Tartu õuekohtu]] president, vabahärra [[Gustaf Bielke]] ja delegatsiooni kuulusid veel [[Bengt Horn]], [[Johan Silfverstierna]] ja [[Filip von Krusenstierna]].<ref>Rootsi Riigiarhiiv: [http://nad.ra.se/archive.aspx?id=97c8bad1-728b-4796-af19-e339bb136112&s=Balder Diplomatica Muscovitica: Kommissarierna vid Valiesar friherre Gustaf Bielke m.fl. Delegationen bestod även av Bengt Horn, Johan Silfverstierna och Filip von Krusenstierna]</ref>, Moskva tsaaririiki esindas [[Afanassi Ordin-Naroškin|Afanassi Lavrentjevitš Ordin-Naroškin]].
Vaherahu sõlmimise Rootsi-poolne komissar oli Rootsi Riiginõukogu liige, [[Tartu õuekohus|Tartu õuekohtu]] president vabahärra [[Gustaf Bielke]] ning delegatsiooni kuulusid veel [[Bengt Horn]], [[Johan Silfverstierna]] ja [[Filip von Krusenstierna]]<ref>Rootsi Riigiarhiiv: [http://nad.ra.se/archive.aspx?id=97c8bad1-728b-4796-af19-e339bb136112&s=Balder Diplomatica Muscovitica: Kommissarierna vid Valiesar friherre Gustaf Bielke m.fl. Delegationen bestod även av Bengt Horn, Johan Silfverstierna och Filip von Krusenstierna]</ref>, Moskva tsaaririiki esindas [[Afanassi Ordin-Naroškin|Afanassi Lavrentjevitš Ordin-Naroškin]].


Sõlmitud vaherahu tulemusena jäid Moskva tsaaririigi valdusse juba hõivatud Eesti- ja Liivimaa linnad, Rootsi valdusesse jäi aga Rootsi poolt tagasi vallutatud Ingerimaa koos [[Nöteborg]]i ja [[Nyen]]iga.
Sõlmitud vaherahu tulemusena jäid Moskva tsaaririigi valdusse juba hõivatud Eesti- ja Liivimaa linnad, Rootsi valdusse aga Rootsi poolt tagasi vallutatud Ingerimaa koos [[Nöteborg]]i ja [[Nyen]]iga.


Rootsi ja Venemaa vahel taastati kaubandussuhted, mõlemad osapooled vabastasid vangid, kaasa arvatud need, kes olid ära viidud kaugetesse piirkondadesse. Rootsi võttis ka kohustuse mitte toetada [[Rzeczpospolita|Poolat]] sõjas Venemaa vastu.
Rootsi ja Venemaa vahel taastati kaubandussuhted, mõlemad osapooled vabastasid vangid, kaasa arvatud need, kes olid ära viidud kaugetesse piirkondadesse. Rootsi võttis ka kohustuse mitte toetada [[Rzeczpospolita|Poolat]] sõjas Venemaa vastu.

Redaktsioon: 17. juuli 2020, kell 06:09

Vallisaare vaherahu oli Rootsi ja Moskva tsaaririigi (Venemaa) vahel 20. detsembril 1658 Vallisaare mõisas (Usnowa) Vaivara kihelkonnas Virumaal sõlmitud kokkulepe, millega katkestati osapoolte sõjategevus kolmeks aastaks.

Vallisaare rahu peatas 1656.–1658. aasta Vene-Rootsi sõja, mille Moskva tsaaririik oli alustanud. Vallisaare vaherahuga jäid Venemaale Liivimaal vallutatud alad, sealhulgas Tartu.

Vaherahu sõlmimise Rootsi-poolne komissar oli Rootsi Riiginõukogu liige, Tartu õuekohtu president vabahärra Gustaf Bielke ning delegatsiooni kuulusid veel Bengt Horn, Johan Silfverstierna ja Filip von Krusenstierna[1], Moskva tsaaririiki esindas Afanassi Lavrentjevitš Ordin-Naroškin.

Sõlmitud vaherahu tulemusena jäid Moskva tsaaririigi valdusse juba hõivatud Eesti- ja Liivimaa linnad, Rootsi valdusse aga Rootsi poolt tagasi vallutatud Ingerimaa koos Nöteborgi ja Nyeniga.

Rootsi ja Venemaa vahel taastati kaubandussuhted, mõlemad osapooled vabastasid vangid, kaasa arvatud need, kes olid ära viidud kaugetesse piirkondadesse. Rootsi võttis ka kohustuse mitte toetada Poolat sõjas Venemaa vastu.

1661. aastal sõlmitud Kärde rahu tühistas Vallisaare rahu ning taastas selle eelse Stolbovo rahuga määratletud piiri Rootsi kuningriigi ja Moskva tsaaririigi vahel.

Viited