Õmblemine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: 'pisi '''Õmblemine''' on esemete kinnitamine või ühendamine pistetega, mis tehakse õmblusnõela ja niidi (lõnga,...'
 
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Syende fiskerpige.jpeg|pisi]]
[[Pilt:Syende fiskerpige.jpeg|pisi]]
'''Õmblemine''' on esemete kinnitamine või ühendamine [[piste]]tega, mis tehakse [[õmblusnõel]]a ja [[niit (lõng)|niidi]] ([[lõng]]a, [[nöör]]i vms) abil.
'''Õmblemine''' on esemete kinnitamine või ühendamine [[piste]]tega, mis tehakse [[nõel|õmblusnõela]] ja [[niit (lõng)|niidi]] ([[lõng]]a, [[nöör]]i vms) abil.


Õmblemine on üks vanimaid tekstiilitöö liike. Enne [[ketrus]]e ja [[kangakudumine|kangakudumise]] leiutamist õmblesid kiviaja inimesed Euroopas ja Aasias loomanahast rõivaid, kasutades luust, sarvest või elevandiluust nõelu ja mitmesugust loomset päritolu "niiti" (kõõlused, sooled, veresooned).
Õmblemine on üks vanimaid tekstiilitöö liike. Enne [[ketrus]]e ja [[kangakudumine|kangakudumise]] leiutamist õmblesid kiviaja inimesed [[Euroopa]]s ja [[Aasia]]s loomanahast rõivaid, kasutades luust, sarvest või [[elevandiluu]]st nõelu ja mitmesugust loomset päritolu "niiti" ([[kõõlus]]ed, sooled, veresooned).


Tuhandeid aastaid õmmeldi vaid käsitsi. [[Õmblusmasin]] leiutati 19. sajandil. 20. sajandil sai alguse õmmeldud esemete masstootmine, kuid käsitsi õmblemist praktiseeritakse siiski ikkagi kõikjal maailmas. Oskuslik käsitsi õmblemine on au sees kvaliteetsete ja isikupäraste esemete valmistamisel ning tekstiilikunstnike ja käsitööharrastajate loomingulise väljundina.
Tuhandeid aastaid õmmeldi vaid käsitsi. [[Õmblusmasin]] leiutati [[19. sajand]]il. [[20. sajand]]il sai alguse õmmeldud esemete masstootmine, kuid käsitsi õmblemist praktiseeritakse siiski ikkagi kõikjal maailmas. Oskuslik käsitsi õmblemine on au sees kvaliteetsete ja isikupäraste esemete valmistamisel ning [[tekstiilikunstnik]]e ja käsitööharrastajate loomingulise väljundina.


[[Kategooria:Õmblustööstus]]
[[Kategooria:Õmblustööstus]]

Redaktsioon: 13. mai 2020, kell 13:10

Õmblemine on esemete kinnitamine või ühendamine pistetega, mis tehakse õmblusnõela ja niidi (lõnga, nööri vms) abil.

Õmblemine on üks vanimaid tekstiilitöö liike. Enne ketruse ja kangakudumise leiutamist õmblesid kiviaja inimesed Euroopas ja Aasias loomanahast rõivaid, kasutades luust, sarvest või elevandiluust nõelu ja mitmesugust loomset päritolu "niiti" (kõõlused, sooled, veresooned).

Tuhandeid aastaid õmmeldi vaid käsitsi. Õmblusmasin leiutati 19. sajandil. 20. sajandil sai alguse õmmeldud esemete masstootmine, kuid käsitsi õmblemist praktiseeritakse siiski ikkagi kõikjal maailmas. Oskuslik käsitsi õmblemine on au sees kvaliteetsete ja isikupäraste esemete valmistamisel ning tekstiilikunstnike ja käsitööharrastajate loomingulise väljundina.