Kukevere: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
15. rida: 15. rida:


==Asukoht==
==Asukoht==
Küla asub [[Järva vald|Järva valla]] põhjaosas, piirnedes [[Järva vald|Järva valla]] [[Märjandi]], [[Peedu (Järva)|Peedu]], [[Sääsküla (Ambla)|Sääsküla]] külaga ning [[Käravete]] alevikuga ja [[Tapa vald|Tapa valla]] [[Kõrveküla (Tapa)|Kõrveküla]], [[Raudla]] ja [[Rägavere (Tapa)|Rägavere]] külaga. Küla läbib [[Jägala–Käravete maantee|Jägala–Käravete]] ehk [[Piibe maantee]].
Küla asub [[Järva vald|Järva valla]] põhjaosas, piirnedes [[Järva vald|Järva valla]] [[Märjandi]], [[Peedu (Järva)|Peedu]] ja [[Sääsküla (Ambla)|Sääsküla]] küla ning [[Käravete]] alevikuga ning [[Tapa vald|Tapa valla]] [[Kõrveküla (Tapa)|Kõrveküla]], [[Raudla]] ja [[Rägavere (Tapa)|Rägavere]] külaga. Küla läbib [[Jägala–Käravete maantee|Jägala–Käravete]] ehk [[Piibe maantee]].


==Ajalooline taust==
==Ajalooline taust==
Esmamainimine [[1564]]. Kukevere koosneb kahest ajalooliselt külast: Kukevere ja Säänla külast. [[1725]]. aastal elas külas 70 inimest. 1977. aastal liideti Kukevere külaga osa Käravete asula territooriumist. Enne [[kolhoos]]e olnud Kukevere külas 13 talu, nendest 8 omanikud olid Kirnmannid. Niisamuti oli suurem osa Kukevere elanikest Kirnmannid. Kukeveres tegutses Gustav Kirnmanni juhtimisel segakoor, mis käis ka [[laulupidu]]del. Kukeveres tegutses ka naisselts, mida juhatas Aliide Kirnmann.
Esmamainimine [[1564]]. Kukevere
koosneb kahest ajalooliselt külast Kukevere ja Säänla. [[1725]] elas külas 70 inimest. 1977. aastal liideti Kukevere külaga osa Käravete asula territooriumist. Enne [[kolhoos]]e olnud Kukevere külas 13 talu, nendest 8 omanikud olid Kirnmannid. Niisamuti oli suurem osa Kukevere elanikest Kirnmannid. Kukeveres tegutses Gustav Kirnmanni juhtimisel segakoor, mis käis ka [[laulupidu]]del. Kukeveres tegutses ka naisselts, mida juhatas Aliide Kirnmann.


Halduskuuluvus läbi aegade:[[1866]] [[Kukevere vald]],
Halduskuuluvus läbi aegade:[[1866]] [[Kukevere vald]],
33. rida: 32. rida:


Omaette kaunis vaade avaneb Piibe maanteelt külani viival alleel.
Omaette kaunis vaade avaneb Piibe maanteelt külani viival alleel.
Teed külla juhatab põline [[mänd]]. [[Kukevere mõis]]a kuivati on kaunis näide [[Järvamaa]] põhjaosale tüüpilisest [[maakivi]] ja Kuru [[lubidolomiit|lubidolomiidi]] kooskasutamisest. Siin töötas kõrtsmikuna kuulus “prohvet Maltsvet” [[Juhan Leinberg]].
Teed külla juhatab põline [[mänd]]. [[Kukevere mõis]]a kuivati on kaunis näide [[Järvamaa]] põhjaosale tüüpilisest [[maakivi]] ja Kuru [[lubidolomiit|lubidolomiidi]] kooskasutamisest. Seal töötas kõrtsmikuna kuulus “prohvet Maltsvet” [[Juhan Leinberg]].


Küla piirkonnas Jaani ja Karja talu maadel on [[arheoloogiamälestis]]tena kaitse all kaks [[kivikalme]]t.
Küla piirkonnas Jaani ja Karja talu maadel on [[arheoloogiamälestis]]tena kaitse all kaks [[kivikalme]]t.

Redaktsioon: 30. aprill 2020, kell 04:09

Kukevere

Pindala 13,2 km² (2020)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 43 (31.12.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

EHAK-i kood 3554[3] Muuda Vikiandmetes
Koordinaadid 59° 12′ N, 25° 44′ E
Kukevere (Eesti)
Kukevere
Kaart

Kukevere on küla Järva maakonnas Järva vallas.

Enne Eesti omavalitsuste haldusreformi 2017. aastal kuulus küla Ambla valda.

Küla varasem nimi oli Kuckofer.

Elanike arv seisuga 1.01.2013 55 inimest. Pindala 13 km2.

Asukoht

Küla asub Järva valla põhjaosas, piirnedes Järva valla Märjandi, Peedu ja Sääsküla küla ning Käravete alevikuga ning Tapa valla Kõrveküla, Raudla ja Rägavere külaga. Küla läbib Jägala–Käravete ehk Piibe maantee.

Ajalooline taust

Esmamainimine 1564. Kukevere koosneb kahest ajalooliselt külast: Kukevere ja Säänla külast. 1725. aastal elas külas 70 inimest. 1977. aastal liideti Kukevere külaga osa Käravete asula territooriumist. Enne kolhoose olnud Kukevere külas 13 talu, nendest 8 omanikud olid Kirnmannid. Niisamuti oli suurem osa Kukevere elanikest Kirnmannid. Kukeveres tegutses Gustav Kirnmanni juhtimisel segakoor, mis käis ka laulupidudel. Kukeveres tegutses ka naisselts, mida juhatas Aliide Kirnmann.

Halduskuuluvus läbi aegade:1866 Kukevere vald, 1892 Ambla vald, 1945 Jäneda külanõukogu, 1963 Lehtse külanõukogu, 1977 Ambla külanõukogu, 1991 Ambla vald, 2017 Järva vald.

Vaatamisväärsused

Kukevere külas Innu talu lähedal kuusesegametsas asub roosakashall heinasaokujuline graniitrahn: pikkus 6,3 m, laius 5,8 m (kitsamal otsal 4,6), kõrgus 2,7 m, ümbermõõt 21 m. Kivim on jämedateraline ja kvartsirikas. Põhjakülje kallakul on näha laste liulaskmise rada. Rahnu tipus asub looduslikuna näiv lohk läbimõõduga 40–50 cm ja sügavusega 10 cm. Lohus leidub sütt ja tuhka ja sealt väljub väike veevoolurenn. Nii lohu kui ka kogu kivi pind on konarlik ja kaetud samblaga. Ümbruses esineb ka väiksemaid rahne. Läheduses asuvad Jänijõe alguse allikad. Rahnu nimi “Kohtumiskivi” tulevat sellest, et vanasti käinud külanoored rahnu juures kokku saamas.

Omaette kaunis vaade avaneb Piibe maanteelt külani viival alleel. Teed külla juhatab põline mänd. Kukevere mõisa kuivati on kaunis näide Järvamaa põhjaosale tüüpilisest maakivi ja Kuru lubidolomiidi kooskasutamisest. Seal töötas kõrtsmikuna kuulus “prohvet Maltsvet” Juhan Leinberg.

Küla piirkonnas Jaani ja Karja talu maadel on arheoloogiamälestistena kaitse all kaks kivikalmet.

Viited

  1. Maa-amet, vaadatud 21.11.2020.
  2. Statistikaameti statistika andmebaas, vaadatud 2.03.2024.
  3. Eesti haldus- ja asustusjaotuse klassifikaator, vaadatud 9.06.2014.

Välislingid