Termid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
RagnitoK (arutelu | kaastöö)
Loodud lehekülje "Thermae" tõlkimisel
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 25. aprill 2020, kell 00:42

Thermae (kreeka k. θερμός thermos, "kuum") ja balneae (kreeka k. βαλανεῖον balaneion) olid kümblusasutused peamiselt Vana-Roomas. Thermae viitab tavaliselt suurtele keisririigi termidele, balneae´d olid väiksemad, avalikud või erasektoris olevad suplusasutused, mis eksisteerisid rohkearvuliselt üle kogu Rooma. [1]

Fail:Public bath sign - Sabratha (cropped).jpg
Mosaiikne vannimärki, Sabratha, Liibüa. Näidab supluse jaoks kasutatavaid sandaale, kolm strigilit (higikaapija) ja loosungit SALVOM LAVISSE "Vann on sulle hea" [2]

Termoid, balneae, balineae, balneum ja balineum võib tõlkida kui "vann" või "vannid", kuigi ladina allikad eristavad nendes terminites erinevusi.

Avalikud termid koosnesid kolmest põhiruumist: caldarium (kuum vann), tepidarium (soe vann) ja frigidarium (külm vann). Mõnedes termides esinesid ka erinevad saunad: sudatorium - niiske aurusaun ja laconicum - kuuma õhu saun.

Lisaks olid termide osaks veel palestra-sprodiväljak, apodyterium- rõivistu, natatio-ujumisbassein.[3]

[ <span title="The material near this tag is possibly inaccurate or nonfactual. (July 2019)">kahtlane</span> ]

Pompei Vanade Vannide caldarium
  1. Harry B. Evans (1997). Water Distribution in Ancient Rome: The Evidence of Frontinus. University of Michigan Press. Lk 9, 10. ISBN 0-472-08446-1. Originaali arhiivikoopia seisuga 7. mai 2018.
  2. More literally, "It is a healthful thing to have bathed."
  3. Antiigileksikon. Tallinn: Valgus. 1985. Lk 565.